DVDcom – Bílá paní

Na neděli 13. února 2011 je oznámen další skvělý titul z české kinematografie, tentokráte v režii společnosti DVDCOM. Za cenu 59,- Kč, která se dnes už až tak běžně nevidí, byl – je – bude (zmatky s dodávkami jsme tu již probírali mnohokrát) na vybraných distribučních místech této společnosti k dostání titul Bílá paní. „Věř! Ale komu věříš, měř!"

Veselohra Zdeňka Podskalského Bílá paní byla natočena podle povídky Karla Michala ze sbírky Bubáci pro všední den. Autor povídky spolupracoval s režisérem na scénáři filmu. Svou satirickou – tak trochu duchařskou – veselohru namířili proti těm nedostatkům v našem životě, které by měly být odstraňovány lidmi, a ne „dobrými duchy".

 

A tak tedy: Vesnicí Komonice s přilehlým hradem otřese nezvyklá událost. Perchta z Borštejna, paní tamního hradu, jinak také Bílá paní komonická, sestoupila z obrazu, aby na prosbu staré výměnkářky Blažkové udělala v jejich chaloupce vodovod.

 

 

To, co jí národní výbor sliboval několik let, je náhle přes noc hotovo, což se samozřejmě vůbec nelíbí stranickým funkcionářům. Aby zabránil nejhoršímu, prohlásí předseda, že vodovod dal postavit Národní výbor, což se zase nelíbí notorickému bojovníkovi za pravdu, kastelánovi Pupencovi. Ten sedne a napíše dopis "nahoru." Netrvá dlouho a do Komonic přijíždí zvláštní komise…

 

Těžko říct, jak moc rozdílné bude toto vydání od vydání z časopisu DiViDi, ze kterého pochází snímky menu. Každopádně „původní" vydání obsahovalo i bonusy (viz snímečky). Snad ještě dodám, že film se natáčel v Blatné.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1965

Délka: 93 minut

Kinopremiéra v ČR: 24. září 1965

Režie: Zdeněk Podskalský

Asistent režie: Mojmír Ticháček, Dagmar Zelenková

Pomocná režie: Vladimír Zelenka

Námět: Karel Michal (povídka Jak Pupenec k štěstí přišel ze sbírky povídek Bubáci pro všední den)

Scénář: Karel Michal, Zdeněk Podskalský

Dramaturg: Otto Zelenka

Vedoucí výroby: Jiří Pokorný, Jaroslav Jaroš, Vlasta Synková, Jaroslava Götzová, Ladislav Dražan

Hudba: Evžen Illík

Kamera: František Valert

II. kamera: Oldřich Hubáček

Asistent kamery: Rudolf Holan

Trikové snímky: František Valert, Pavel Nečesal, Vladimír Dvořák

Střih: Zdeněk Stehlík, Ludmila Náprstková

Zvuk: František Šindelář, Miloslav Hulínský, Bohumír Brunclík

Architekt: Boris Moravec

Asistent architekta: Jiří Kotlář

Kostýmy: Anna Blažková, Jarmila Romanová

Masky: František Čížek, Heda Aksamitová, Zdenka Indrová

Hrají: Vlastimil Brodský (kastelán Jindrich Pupenec), Rudolf Hrušínský (předseda MNV František), Miloš Kopecký (tajemník MNV), Irena Kačírková (bílá paní Perchta z Borštejna), Jiřina Bohdalová (servírka Andula), Josef Bek (Alois Kudrna, pracovník zvláštního oddělení MŠaK), Čestmír Řanda (referent Dr. Tomecek), Václav Voska (psychiatr MUDr. Boukal), Vlasta Chramostová (Anežka Pupencová), Vladimír Hlavatý (řídící učitel), Ilja Prachař (přednosta úřadu na ministerstvu Pepík), Darja Hajská (výměnkářka Blažková, uklízečka na hradě), Václav Trégl (Blažek), Zdeněk Řehoř (farár), Vladimír Menšík (okrskář, rotný VB), Josef Vošalík (převozník děda Rejsek), Jiří Koutný (Pepík), Alois Dvorský (děda), Emanuel Kovařík (Kalous), Vladimír Linka (hostinský), Zdeněk Najman (vedoucí komunálu), Helena Růžičková (drůbežářka), Ilona Kubásková (nápověda), Milan Kindl (zaměstnanec komunálu), Vladimír Navrátil (zaměstnanec komunálu), Jaroslav Heyduk (zaměstnanec komunálu), Milan Neděla (zaměstnanec komunálu), Robert Vrchota (host v hospodě), Miloš Vavruška (host v hospodě), Robert Krásný (dítě Pupencových), Josef Bulík (redaktor Hlasatele), J. Daněk (zaměstnanec komunálu), Josef Hlinomaz (hlas zaměstnance komunálu), J. Pasterňak (zaměstnanec komunálu), K. Vystrčil (náčelník hasičů), Helena Dubová (sekretářka), František Suk (úředník komunálu), Miloslav Šindler (úředník komunálu), Jaroslav Kladrubský (úředník komunálu), Zdeněk Týle (úředník komunálu), Jiří Valenta (úředník na ministerstvu), Michal Prokop (dítě Pupencových), Fanča Lopatová (dítě Pupencových), Vladimír Cabalka (host v hospodě), Mojmír Ticháček (řidič), Jaroslav Pešek (soused)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: český

Titulky: anglické

 

Titulky 

 

Obraz: černobílý

Bonusy

Bonusy 

Bonusy