Ztracené město

Známý americký herec kubánského původu Andy Garcia (nar. 12.4.1956) vešel ve větší povědomost díky úspěšnému filmu Neúplatní, kde ztělesnil postavu agenta Georga Stonea, jehož původní jméno bylo Giuseppe Petri. Herecká filmografie A.G. je k nahlédnutí např. zde, ale herec jako mnoho jeho kolegů se postavil i na druhou stranu kamery a můžeme říci, že úspěšně. Debutoval snímkem Ztracené město, který byl kladně přijat i na českém trhu, alespoň podle hodnocení diváků.

Odhadované náklady na výrobu činily necelých 10 mil. USD, film byl natočen za 35 dní, tržby v USA dosáhly na částku cca 2,5 mil. USD. Film byl prodán do více než 25 zemí celého světa, dále se promítal na mnoha festivalech. Premiéra v českých kinech se konala 17. dubna 2006, film byl uveden následně i na karlovarském festivalu, nyní je k dostání na DVD např. na adrese www.filmopolis.cz za akční cenu 88,– Kč. Nabídka je zajímavá zejména pro filmové fanoušky z Plzně a blízkého okolí pro možnost nákupu s osobním vyzvednutím, bez jakýchkoliv dalších nákladů.
Ztracené město
(Lost City, The)
Žánr: drama, romantický
Země původu: USA
Rok vzniku: 2005
Délka: 143 min.
Zvuk: česky, anglicky
Titulky: české
Režie: Andy Garcia
Hrají: Andy Garcia, Inés Sastre, Tomas Milian, Richard Bradford, Nestor Carbonell, Enrique Murciano, Dustin Hoffman, Bill Murray, Steven Bauer, Juan Fernández, Jsu Garcia, Julio Oscar Mechoso, Elizabeth Peňa. Millie Perkins, Tony Plana
Andy Garcia vzdává ve svém celovečerním režijním debutu hold rodné Kubě. Vyprávění se odehrává v Havaně v roce 1958 – v době, která některým přála, ale pro jiné byla nešťastným obdobím spojeným s vládou diktátora Batisty. Radikální revoluční proměny spjaté s osobností Fidela Castra ovšem pro hrdinu vyprávění, jímž je majitel nočního hudebního klubu El Tropico Fico Fellove, znamenají drastickou změnu. Muž spjatý s životním stylem své bohaté rodiny a společenské třídy se jen bolestně loučí s představou, že možná navždy zaniká třpytivý a elegantní svět, v němž vyrůstal a který pro něj symbolizuje hudba…
Projekt inspirovaný románem kubánského spisovatele Guillerma Cabrery Infanteho, který je rovněž autorem scénáře a který zemřel loni v únoru, má v případě Andyho Garcii lehce autobiografický charakter. K realizaci nazrával celých šestnáct let, natočen byl však za pouhých 35 dní. Důležitou roli ve vyprávění, v němž se vedle Andyho Garcii coby režiséra, výkonného producenta, autora hudby a představitele hlavní role objeví i řada dalších známých hollywoodských tváří, hraje kubánská hudba, jíž se Garcia věnoval už jako režisér hudebních dokumentů.