Hollywood Classic Entertainment – Harém

S podklady od Hollywood Classic Entertainment je to jak se živelními katastrofami. Někdy se nahrne obalů desítka najednou, jindy kápne jeden za dva dny, a občas nezaprší a nezaprší. Pak nezbývá, než „hádat“. V ediční řadě Filmopolis je v plánech ve středu 3. března 2011 za 99,- Kč uveden film Harém. Strhující příběh odhalující život v srdci harému.

Turecko – Istanbul, píše se rok 1904, blíží se rozpad Ottomanovy (Osmanské) říše a vše se chystá k revoluci. Mladá, krásná Italka Safyie je koupena na otrockém trhu v Káhiře pašou sultána Abdulhamita jako dar a nová žena do jeho harému. Safyie se po boku sultána stane jeho nejoblíbenější konkubínou a nejvlivnější ženou země. Láska k Nadirovi – mladému eunuchovi – její moc posiluje. Podaří se jí dokonce sultánovi porodit dítě, to však brzy záhadně umírá. Po pádu říše sultán odjíždí do Evropy se všemi svými konkubínami a je na Safyie, aby ukázala všem ostatním tu správnou cestu životem…

A po vydání doplňme, co uvádí obálka:

Příběh se odehrává na pozadí končící éry osmanského impéria. Jeho hrdinkou je Safyie, která byla ve svých osmi letech prodána do sultánova harému. Mezi obyvatelkami hrému probíhá skrytý boj o pozornost stárnoucího sultána, aby byly vybrány mezi jeho konkubíny. Safyie je jedna z těch, které dosud vybrány nebyly. Situace vyvrcholí incidentem, během kterého Safyie sultána zaujme a chce se s ní blíže seznámit. Jeho zájem vyústí ve společně strávenou noc. Mezi vybranými ženami panuje napětí, neboť zápolí o přízeň sultána a každá touží zplodit s ním dítě a zvýšit tak své postavení ve společnosti. Jejich vzájemná závist může skončit i smrtí soupeřky a Safyie se ocitá v potencionálním nebezpečí.

Harém

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Imdb.com 60 procent, na csfd.cz bez jakéhokoli komentáře přes 80: Neočekávejte žádný hollywoodský velkofilm. Sporé osvětlení, zlaté tóny, blikající plameny, vonné oleje, šzstění saténu, touha a láska, intriky, žárlivost. Film by podle některých zdrojů měl být koncipován jako vyprávění stařeny italskému novináři na nádraží.

Zadní strana

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Turecko / Itálie / Francie

Rok vzniku: 1999

Délka: 105 minut (1:44:54)

Původní název: Harem Suare‘ / Le Dernier harem

Světová premiéra: 21. května 1999 – Itálie

Režie: Ferzan Özpetek

Scénář: Ferzan Özpetek, Gianni Romoli

Produkce: Abdullah Baykal, Tilde Corsi, Régine Konckier, Jean-Luc Ormieres, Gianni Romoli

Hudba: Aldo De Scalzi, Pivio

Kamera: Pasquale Mari

Střih: Mauro Bonanni

Kostýmy: Alfonsina Lettieri

Společnost: R&C Produzioni / Les Films Balenciaga / AFS Film / Canal+ / Cofimage 10 / Medusa Produzione / Eurimages

Hrají: Marie Gillain (Safiye), Alex Descas (Nadir), Lucia Bosé (stará Safiye), Valeria Golino (Anita), Malick Bowens (Midhat), Christophe Aquillon (Sumbul), Serra Yilmaz (Gulfidan), Haluk Bilginer (Abdulhamit), Pelin Batu (Cerkez Cariye), Nilufer Acikalin (Selma), Ayla Algan (Valide), Meriç Benlioglu, Cansel Elcin (novinář), Basak Köklükaya (Gulbahar), Gaia Narcisi (Aliye), Saleda Özer (Guya), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky (podle imdb.com turecky+francouzsky+italsky), 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný, jen upoutávky na začátku disku