Eusebius – Zloděj z Paříže

Předchozí dokumentárně zaměřené tituly, které Eusebius nabídl z katalogu MagicBoxu, v pátek 4. března 2011 vystřídá pamětnická klasika, bude to Jean-Paul Belmondo jako Zloděj z Paříže. Cenu předpokládejme 69,- Kč.

Píše se rok 1900 a v Paříži je svým bohatým strýcem vychováván mladík Georges Randal, který před časem přišel o rodiče. Georges po nich sice měl zdědit značné bohatství, cynický strýc však dokázal všechny peníze bezostyšně rozházet dřív, než mladík dostal šanci cokoli z dědictví zahlédnout.

Možná by to strýci odpustil, protože hluboce miluje jeho dceru, svou sestřenici Charlotte a chce se s ní oženit. Jenže strýc má s dcerou jiné plány a slíbil její ruku někomu jinému, bohatému sousedovi, kterého však Charlota nemiluje. Rozhněvaný Georges se rozhodne pomstít a ukradne rodinné šperky, které měla dostat Charlotte k zásnubám.

Obrazovka z DVD

To pochopitelně znamená, že ze svatby sejde. Navíc Georges zjistí, že má z okrádání bohatých měšťáků nečekaný požitek a rozhodne se dát na dráhu profesionálního lupiče. Netouží po bohatství, ale spíše dát najevo svůj odpor a pohrdání společenskou smetánkou.

Obrazovka z DVD

Jako zloděj je velmi úspěšný. Vykrádá domy příslušníků smetánky. Obklopuje se ženskými z polosvěta, které přitahuje jeho pohledná tvář. Jeho bohatství roste, současně s tím se však stává stále více členem přesně té společnosti, kterou tolik pohrdal, a kterou právě z důvodu vzdoru začal okrádat.

Obrazovka z DVD

Čas od času ho přepadne myšlenka na pomstu, ale jeho zlodějská duše jí pokaždé odolá. Nakonec získá vše – bohatství, výstavní dům i krásnou Genevieve. Stále ale nemá dost. V době politické nestability ve Francii se rozhodne odjet do Anglie – a tady se také znovu setká se Charlotou.

Kolem 60 procentům: Určitě nečekejte obvyklého JPB. Moc komických prvků tu není, spíš sociální drama s až levicovým zaměřením a zbytečně dlouhou stopáží. Belmondo je tu za prvotřídního drsňáka.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Drama / Komedie / Krimi

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1967

Délka: 116 minut (1:56:03)

Původní název: Le Voleur / Il ladro di Parigi / The Thief of Paris

Světová premiéra: 22. února 1967 – Francie

Režie: Louis Malle

Námět: Georges Darien

Scénář: Jean-Claude Carrière, Louis Malle, Daniel Boulanger

Produkce: Norbert Auerbach, Georges Laurent, J. F. Malle, Alain Quefféléan

Hudba: Henri Lanoë

Kamera: Henri Decaë

Střih: Henri Lanoë

Kostýmy: Paulette Breil, Ghislain Uhry

Společnost: Compania Cinematografica Champion / Les Productions Artistes Associés / Nouvelles Éditions de Films

Účinkují: Jean-Paul Belmondo (Georges Randal), Geneviève Bujold (Charlotte), Marie Dubois (Geneviève Delpiels), Julien Guiomar (abbé Félix La Margelle), Paul Le Person (Roger Voisin dit Roger-La-Honte), Christian Lude (Urbain Randal – Georgesův strýc a ochránce), Françoise Fabian (Ida), Marlène Jobert (Broussaille), Bernadette Lafont (Marguerite), Martine Sarcey (Renée Mouratetová), Roger Crouzet (Mouratet), Jacques Debary (Courbassol), Fernand Guiot (Emiel Van Der Busch), Marc Dudicourt (Georges Antoine), Paul Vally (MaîtreVivonne – notář), Monique Mélinand (madam de Montareuilová), Madeleine Damien (Marie-Jeanne), Jacqueline Staup (madam Van der Buschová), Nane Germon (madam Voisinová), Jean Champion (majitel hotelu de la Biche), Jacques Gheusi (profesor Boileau), Christian de Tilliere (Armand de Montareuil), Duncan Elliott (Angličan), Charles Denner (Jean-François Cannonier), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 1.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,77:1)

Bonus: upoutávky na začátku disku, Vychází na DVD