FilmX – Koncert

Další titul řady dobrých filmů týdeníku Reflex ve sběratelské edici III. řady FilmX bude ve čtvrtek 10. března 2011 za 99,- Kč film Koncert, ovšem pozor, Hollywood Classic Entertainment neposílá na stánky úžasný socialistický pokus o thriller z prostředí rockového koncertu s Petrou Janů… Cesta ke slávě není nikdy čistá…

  

Protože vlastní stránky edice jako obvykle s bídou obsahují sotva seznam plánovaných titulů (dodnes si nevšimly, že už jednou za 14 dní nevydávají 2 filmy, ale jen jeden), je třeba pro informace jinam.

Před třiceti lety za brežněvovské éry byl Andrej Semjonovič Filipov, známý dirigent slavného orchestru divadla Bolšoj, vyhozen ze své pozice, protože se postavil za židovské hudebníky. Teď v divadle pouze uklízí.

 

Při vytírání ředitelovy kanceláře se čirou náhodou dostane k faxu, v němž ředitel pařížského Chatelet Theater narychlo zve ruský orchestr k vystoupení.

 

Hlavou mu bleskne myšlenka, kterou se rozhodne uskutečnit. Do Paříže pojede on se svým orchestrem! S přítelem violoncellistou Sašou angažují bývalého manažera Gavrilova a začnou kontaktovat bývalé kolegy. Jsou ti však schopni po třiceti letech znovu hrát?

 

Významný podíl na působivém efektu má samozřejmě Čajkovského patetická hudba. Jinak dílo, jehož první scenáristická verze vznikla už v roce 2002, poněkud trpí „opožděním": pro současnost je až příliš nepravděpodobné. Jedná se v podstatě o pohádku, v níž navzdory protivenství vše dobře dopadne a dobří se klidně spojí i se zlými (zde např. s Gavrilovem, který nadále zůstává zaťatým a podle tvůrců i neškodným komunistou). Film obsahuje originální postřehy a situace, místy však trpí komunální satirou (na téma kšeftujících Židů či pro peníze všehoschopných Rusů) a melodramatičností. Původně v něm hrála i Jacqueline Bisset, ale její scény byly vystřiženy. (Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/6)

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Hodnocení je 75: Poněkud schematické rozdělení na klaďase a záporáky, laciná klišé v podobě reminiscencí na gulagy, okaté trefování do předchozího režimu, převrácení skvělé komedie o Rusech v melodrama, a stejně asi nakonec budete bulet. Nedílnou součástí filmu je dobře použitá a využitá hudba.

Žánr: Komedie / Drama / Hudební

Země původu: Francie / Itálie / Rumunsko / Belgie / Rusko

Rok vzniku: 2009

Délka: 118 minut (1:57:42)

Původní název: Le concert

Světová premiéra: září 2009 – Rusko (Festival Le Cinéma Français Aujourd’hui en Russie)

Kinopremiéra v ČR: 8. dubna 2010

Režie: Radu Mihaileanu

Námět: Héctor Cabello Reyes, Thierry Degrandi

Scénář: Radu Mihaileanu, Matthew Robbins, Alain-Michel Blanc

Produkce: Alain Attal, Valerio De Paolis, André Logie, Bogdan Moncea, Vlad Paunescu

Hudba: Armand Amar, Petr Iljič Čajkovskij

Kamera: Laurent Dailland

Střih: Ludo Troch

Kostýmy: Viorica Petrovici, Maira Ramedhan Lévy

Společnost: Oï Oï Oï Productions / Les Productions du Trésor / France 3 Cinéma / Europa Corp. / Castel Film Romania / Panache Productions / Radio Télévision Belge Francophone / BIM Distribuzione / Canal+ / CinéCinéma / France 3 / Eurimages / Région Ile-de-France / Belgacom TV / Tax Shelter ING Invest de Tax Shelter Productions / Fonds d’Action de la Sacem, Le / Wild Bunch

Natáčeno: Bukurešť, Rumunsko / Hôtel Le Bristol – 112 Faubourg Saint-Honoré, Paris 8, Paříž, Francie / Moskva, Rusko / Paříž, Francie / Rudé náměstí, Kitai-gorod, Tverskoy District, Moskva, Rusko / Théâtre du Châtelet, Place du Châtelet, Paris 1, Paříž, Francie

Hrají: Alexej Guskov (Andrej Semjonovič Filipov), Dmitrij Nazarov (Alexander Abramovič ‚Saša‘ Grossman), Mélanie Laurent (Anne-Marie Jacquetová / Léa Strumová), François Berléand (Olivier Morne Duplessis), Miou-Miou (Guylène de La Rivièreová), Valerij Barinov (Ivan Gavrilov), Lionel Abelanski (Jean-Paul Carrère), Laurent Bateau (Bertrand), Vlad Ivanov (Pjotr Treťjakin), Anna Kamenkova (Irina Filipovna), Roger Dumas (Maurice řečený Momo), Anghel Gheorghe (Vassilij), Alexandr Komissarov (Viktor Vikič), Vitalie Bichir (Moïse), Despina Stanescu (Laudeyrac), Valentin Teodosiu (Leonid Viničenko), Ion Sapdaru (Kosťa Ženkin), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 1. část

Výběr kapitol 2. část 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky + rusky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: