North Video – Na křídlech slávy

Někteří emigranti jsou v našem povědomí pevně zafixováni, o jiných jako kdybychom nikdy neslyšeli… North Video v pátek 11. března 2011 nabízí v digipacku film Na křídlech slávy za 99,90 Kč režiséra (původně nukleární chemika, který se chtěl stát spisovatelem) Otakara Votočka. Život je nádherný – a to ještě netušíte, co vás čeká po smrti! Jak je poslední dobou obvyklé, uvedení na DVD se shoduje s vysíláním na některé televizní stanic. Z úterý 8. března na středu 9. film proběhl obrazovky ČT2 (zvolen byl "milý" vysílací čas 00:00-01:45) v původním znění s titulky.

Originální podobenství o nesmyslnosti a pomíjivosti toho, čemu se říká popularita. Brilantní film natočil v exilu působící český režisér Otakar Votoček. Nabízí v něm všechny myslitelné příchuti: úsměv, melancholii, dojetí i znepokojivě varovné memento.

Hrdinové filmu o pomíjivosti popularity, slávou zkažený herec Valentin a jeho vrah, neúspěšný spisovatel Brian, se ocitají v absurdním posmrtném světě, kde veškerá jejich další existence závisí na jejich momentální pozemské popularitě.

 

Světská sláva polní tráva… Slavná filmová hvězda, arogantní a samolibý herec Cesar Valentin, v touze po ještě větší slávě vydá svůj životopis, který ve skutečnosti nenapsal sám. Autorem jeho portrétu je mladý a neznámý spisovatel Brian Smith. Ten poslal Valentinovi rukopis své knihy k posouzení a už ho nikdy nespatřil. Marně se snaží dát si schůzku, hvězda mu stále uniká. Brian se rozjede na filmový festival, kde má Valentin podepisovat ukradenou knihu. Protože ani tentokrát se mu nepodaří přiblížit k sebevědomému Valentinovi, ze zoufalství ho zastřelí. Vzápětí přijde sám nešťastnou náhodou o život. Oba se společně odeberou na „onen svět"…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Tím příběh teprve začíná, aby se z větší části odehrál v nebi plném slavných nebožtíků, které má podobu luxusního hotelu. Tady se také teprve podaří Brianovi konečně promluvit s Valentinem. Prostřednictvím plejády nejrůznějších postav a zážitků v nebi poznávají oba rub a líc slávy a především její relativitu. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity.

V soudný den, kdy je rozhodováno, kdo zůstane mezi slavnými, je dvojice protagonistů odsouzena k vyhoštění. Brian však v loterii vyhraje zpátky svůj život a vrací se moudřejší na zem, provázen Valentinem, kterého si vybral jako dalšího, jemuž je povoleno žít…

Necelých 70 procent na imdb.com, necelých 80 na csfd.cz: Působivé podobenství, kterému nechybí nadhled, humor, vynikající obsazení, úžasně snové kulisy. Nadčasový snímek a zejména trefná satira o pomíjivosti (věčné) slávy.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie / Fantasy

Země původu: Nizozemí

Rok vzniku: 1990

Délka: 105 minut (1:44:40)

Původní název: Wings of Fame

Světová premiéra: 23. března 1990 – Nizozemí

Kinopremiéra v ČR: 28. listopadu 1991

Režie: Otakar Votoček

Scénář: Herman Koch, Otakar Votoček

Produkce: Laurens Geels, Dick Maas

Hudba: Paul M. van Brugge

Kamera: Alex Thomson

Střih: Hans van Dongen

Kostýmy: Yan Tax

Společnost: First Floor Features

Hrají: Peter O’Toole (Cesar Valentin), Colin Firth (Brian Smith), Marie Trintignant (Bianca), Andréa Ferréol (Theresa), Robert Stephens (Merrick), Ellen Umlauf (Aristida), Maria Becker (Dr. Frisch), Walter Gotell (recepční), Gottfried John (Zlatogorski), Michiel Romeyn (Baldesari), Nicolas Chagrin (Delgado), Ken Campbell (vrchní číšník), Mark Tandy (skladatel), Dagmar Schwarz (Beate), Phil Warnett, Hermann Lause (šachista), Terry Raven (mystik), Jonathan Hackett, Eva Kryll (Birgit), Emilio Linder, Pat Roach, Jerry Di Giacomo, Klaus Kelterborn (Gunther), Bruno Eyron, Remo Rostagno (Voloďa), Luc Boyer (Kobajaši), Bernard Fontaine (Ferryman), Tina van Baren, Jürgen Schornagel (architekt), Michael Harrican, Luc Walter, Gylan Kain, Ian Elliot, Patrick Le Barz, Jean-Jacques Delbo, Stacey Whorton, Adam Fresco, Harry Barrowclough, Mary Donovan, Richard Graydon, Eric Fostinelli, David Doyle, Robert Darame, Joe Weston, Michael Krass, Keith Adrian, Grant Coburn, Juri Voogd, Josyane Cianelli, Colin Scott, Moune Duvivier, Sander Brouwer, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný 16:9

Bonus: