Láska – Mrkev

Nová ruská romantická komedie „Láska-Mrkev“ režiséra Alexandra Striženova měla premiéru na plátnech ruských kin 6. března 2007 a nyní vychází na DVD. Film čerpá z oblasti nevyčerpatelného zdroje námětů – z manželských vztahů. Jste připraveni odevzdat nejmilejšímu člověku poslední vzdech, stvořit nový život a vyletět do výšin zemi vznícení od lásky? Vždyť je to tak prosté!

Tvrdí to aspoň hrdinové romantické komedie Alexandra Striženova „Láska-Mrkev“. Na svatbě novomanželé vrkají a slibují druh druhu věrnou lásku. On – Andrej (Goša Kucenko – Noční hlídka 2004), ona – Marina (Kristina Orbakajte). Během ubíhajícího času ale vášeň vychladla, a její místo obsadili kariéra, byt, přátelé a osobní záliby. Stále víc se hádají kvůli hloupostem, stále méně jsou spolu. Před manželi se vynořila perspektiva rozvodu.
Poslední šance zanbránit rozpadu rodiny – konzultace u rodinného poradce doktora Kogana (Michail Kozakov). Avšak doktor Kogan léčí narušené vztahy ne zcela tradičními metodami. Ráno se manželé probudí u sebe doma, ale nyní budou muset přijímat těla a přání toho druhého jako svoje vlastní. On – Andirina a ona – Marej.
Andreje čekají kosmetické procedury a nepříjemná Marinina přítelkyně. Bude muset péci palačinky na firemním večírku a poslouchat s předstíraným zájmem jak jeho manžel (tedy on sám) vypráví šéfovi o vývoji soudního procesu.
Marina se bude po nocích prokousávat občanským zákoníkem. Bude muset místo manžela chodit do kanceláře, pozná, co očekává po ránu od Andreje jeho sekretářka i to, kam on chodí s přáteli po práci.
A vše se ještě navíc zkomplikuje, jak to tak chodí. Za plátnem Marka Chagala, které je vystaveno v Marinině galerii, se žene tlupa zlodějů pod vedením Karla (Jevgenij Styčkin). Andrejův šéf (Andrej Urgant) nařídil zastupovat jako obhájce v rozvodovém procesu paní Korogodskou (Jekatěrina Striženova).
Překonají Andirina a Marej všechny těžkosti, které je potkají? Vrátí si svoje těla i někdejší lásku?
Film byl natočen díky podpoře federální agentury pro kulturu a kinematografii Ruské Federace na motivy stejnojmenné novely Darji Dontsovy.
Striženov točil o každé rodině
Režisér Striženov říká: V prvém záběru vidíme šťastnou rodinu, a potom nenadále došla baterka. U lásky i u kamery. A po sedmi letech, kdy kamery byla opět vložena baterie, jsou v této rodině už na prvém místě jiné činnosti. Tímto filmem jsem chtěl říci divákům, že je nutné nebý lenivý milovat druh druha. Lenost je hlavní překážka velkého citu. Láska, nejen romantika, to je každodenní mravenčí práce.
Motto filmu: Dívám se na sebe, a miluji tebe….
 
Hrají:
Andrej – Goša Kucenko
Marina – Kristina Orbakajte
Doktor Kogan – Michail Kozakov
Jevgenij Styčkin – Karlo
Renat Davleťjarov – produkce
Aleksandr Kotelevskij – produkce
Aleksandr Olejnnikov – produkce
Aleksandr Striženov – režie
Andrej Kurejčik – scénář
Vjačeslav Lazarev – kamera
Arkadij Ukupnik – hudba
Aleksej Aksenov – pomocný režisér

Délka:
110 minut
Regiony: ALL
Zvuk: rusky DD 2.1, Stereo
Obraz: barvený 4:3 PAL