Home Cinema – Amélie z Montmartru

Dubnová Home Cinema 2007/04 s velkým testem 12 DVD přehrávačů s HDMI vychází s nádherným francouzským filmem Amélie z Montmartru na DVD, který již dříve jako časopisový příbal vyšel.

Paříž je považována za jedno z nejromantičtějších měst zeměkoule, ale Jean-Pierre Jeunet z ní udělal zároveň to nejkrásnější a nejidyličtější místo. Mladičká Amélie se rozhodne je učinit ještě lepším a napravovat to, co napravit lze, byť neobvyklými prostředky.

Ve světě mladé Pařížanky Amélie je největším zloduchem zelinář Collignon, a i prodavačka v erotickém obchodě ve vykřičené čtvrti je v podstatě správné děvče, které přeje mladé lásce. Ulice jsou krásně barevné a přívětivě živé, tu a tam vyzdobené graffiti milostné poezie. Největší životní tragédií je domácí hádka, nedorozumění či nesplněný sen.

Celkovému idylickému vyznění dnes již kultovního filmu jistě pomohlo barevné ladění obrazu (zelená je barva naděje a nejméně namáhá lidský zrak), hravá hudba a rozverný soundtrack, plný narážek na žánrová schémata. Trikové záběry pak dotvořily svět, ve kterém je možné popovídat si s obrazem, televize vysílá váš vlastní životní osud a dětské představy jsou neuvěřitelně skutečné.

Titulní roli Amélie ztvárnila Audrey Tautou, jejím romantickým protějškem se stal Mathieu Kassovitz, příležitostný herec (naposledy jste jej mohli vidět ve Spielbergově Mnichově) a mezinárodně úspěšný režisér (Nenávist, Purpurové řeky, Gothika). Ve vedlejších rolích se setkáme s Jeunetovým oblíbencem Dominiquem Pinonem (Delikatesy, Vetřelec: Vzkříšení) nebo stále známějším Jamelem Debbouzem (Angel-A).

Ihned po svém uvedení oběhla Amélie z Montmartru celý svět, posbírala řadu ocenění (u nás v roce 2001 vyhrála karlovarský festival) a na nejedno byla nominována (např. čtyřikrát na Oscara). Není divu, že je pátým nejúspěšnějším zahraničním filmem na americkém trhu.

Proč Amélie z Montmartru tolik přitahuje? V čem tkví její úspěch? Možná bychom všichni chtěli být na chvíli Amélií – s doširoka otevřenýma očima naplno prožívat život, snít a intenzivně vnímat zdánlivě nedůležité maličkosti. Amélie ztělesňuje hravost a bezprostřednost dětství, kterou v sobě nosíme, obdivujeme se jí a (marně) po ní toužíme.

Podlehněte na chvíli jejímu kouzlu…

Zadní strana

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Francie / Německo

Rok vzniku: 2001

Délka: 120 minut

Původní název: Le Fabuleux destin d´Amélie Poulain

Světová premiéra: 25. dubna 2001 – Belgie, Francie, Švýcarsko

Kinopremiéra v ČR: 6. července 2001 – Karlovy Vary

Režie: Jean-Pierre Jeunet

Scénář: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant

Produkce: Helmut Breuer, Jean-Marc Deschamps, Arne Meerkamp van Embden, Claudie Ossard

Hudba: Yann Tiersen

Kamera: Bruno Delbonnel

Střih: Hervé Schneid

Kostýmy: Madeline Fontaine, Emma Lebail

Společnost: Claudie Ossard Productions / Union Générale Cinématographique / Victoires Productions / Tapioca Films / France 3 Cinéma / MMC Independent / Sofica Sofinergie 5 / Filmstiftung Nordrhein-Westfalen / Canal+

Natáčeno: Paříž, Francie / Cologne, North Rhine – Westphalia, Německo / Eaubonne, Val-d’Oise, Francie

Hrají: Audrey Tautou (Amélie Poulainová), Mathieu Kassovitz (Nino Quincampoix), Rufus (Améliin otec Raphaël Poulain), Lorella Cravotta (Améliina matka Amandine Poulainová), Serge Merlin (Raymond Dufayel), Jamel Debbouze (Lucien), Clotilde Mollet (servírka Gina), Claire Maurier (madam Suzanne, majitelka kavárny), Isabelle Nanty (Georgette), Dominique Pinon (Joseph), Artus de Penguern (spisovatel Hipolito), Yolande Moreau (Madeleine Wallaceová), Urbain Cancelier (obchodník Collignon), Maurice Bénichou (Dominique Bretodeau), Michel Robin (pan Collignon), Andrée Damant (paní Collignonová), Claude Perron (striptérka Eva), Armelle (letuška Philomène), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Co ve filmu neuvidíte, Upoutávka, Filmografie, Fotografie z natáčení, Z naší nabídky

Bonusy