Zlatý fond č. 10 – Ikarie XB 1

 

Před nedávnem jsme představili první český vědeckofantastický film Muž z prvního století, který vyšel poprvé na DVD nedávno v edici Zlatý fond. V rámci úplnosti se dnes budeme věnovat českému sci-fi filmu číslo 2, který následoval v řadě českých sci-fi filmů: jím je slavný titul „Ikarie XB 1“. 

 

Jací budou lidí za padesát let? A jací ještě později, za sto, za dvěstě roků? Film Ikarie XB 1" nechce a nemůže odpovědět beze zbytku, nicméně se pokouší vytvořit obraz budoucího člověka a světa.

V edici „Zlatý fond“ tento titul číslo 49. s názvem „Ikarie XB-1“ a s podtitulem „Drama kosmické lodi“ vyšel již před rokem,tedy v únoru 2006. DVD obsahuje jeden z prvních československých žánrově čistých science-fiction filmů (nepočítáme-li filmy Karla Zemana a již zmiňovaný film „Muž z prvního století“, který byl spíše komedií než čistým SF.

Film obsahuje titulky české pro neslyšící a anglické. Dále obsahuje tyto bonusy: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace na DVD-ROM, film o filmu, festivaly a ocenění, ukázka z americké verze filmu.

Film měl premiéru 26. června 1963. V témže roce byl také vyroben filmovým studiem Barrandov.

Hudba: Zdeněk Liška
Architekt: Jan Zázvorka
Kamera: Jan Kališ
Námět a scénář: Pavel Juráček, Jindřich Polák
Režie: Jindřich Polák
Hrají: Radovan Lukavský, Zdeněk Štěpánek, František Smolík, Otto Lackovič, Jozef Adamovič, Jiří Vršťala, Miroslav Macháček, Marcela Martínková, Jaroslav Rozsíval, Irena Kačírková, Rudolf Deyl ml., Emília Vášáryová, Dana Medřická, Luděk Munzar, Jan Cmíral, Martin Ťapák, Jaroslav Mareš, Svatava Hubeňáková

Součástí balení je plakát A3 originální obal na DVD k vystřihnutí. Kromě dvou celostránkových reklam (na časopis DiViDi a na časopis Ikarie) se zde nalézá také objednávkový katalog Filmexportu a upoutávky na titul „Zlatý fond speciál – Výběr oblíbených scén“ a DVD „Svět Petra Králíčka a jeho přátel“.

Dále je zde nabídka prvních čtyř svazků dvojjazyčného filmového katalogu „Český hraný film I. – IV.“. Ze zajímavějších věcí, které mají nějaký vztah k filmu je zde pak článek filmového historika Pavla Tausiga „Z Barrandova do vesmíru“. Dalším článkem Pavla Taussiga je upoutávka na další vydání Zlatého fondu nazvaná „Proč mít hotel Modrá hvězda?“.