Eusebius – Jerry Lee Lewis – Great Balls of Fire!

Eusebius tentokrát z katalogu MagicBoxu v pátek 1. dubna 2011 vybírá životopisný film Jerry Lee Lewis: Great Balls of Fire! Předpokládaná cena 69,- Kč. Dobyl Ameriku a šokoval celý svět.

Jerry Lee Lewis, jeden z hlavních průkopníků rock’n’rollu v Americe a geniální pianista s talentem od pána boha, měl spoustu tváří. Byl to bouřlivák vysmívající se všem soudobým konvencím, umělec z celé duše, pro hudbu dokázal obětovat cokoli a stejně tak pro lásku. Prostě nikdy v ničem neustupoval, a to se mu nakonec stalo osudným.

 

Jerry Lee Lewis měl pověst "ďábelského" muzikanta a on sám s oblibou říkával: "Jestli skončím v pekle, budu při tom hrát na piáno!" Věčně provokující rockovou hvězdu, která nerespektovala žádná pravidla, skvěle ztvárnil Dennis Quaid. V dalších rolích se objevili Winona Ryder jako Lewisova mladinká manželka a Alec Baldwin jako jeho bratranec, evangelický kněz Jimmy Swaggart.

Obrazovka z DVD 

Ve filmu zaznívá temperamentní klavír a zpěv v podání legendárního Lewise. Great Balls of Fire, to je dech beroucí divoká jízda do samých počátků rock’n’rollu.

Obrazovka z DVD 

V roce 1968 se Jerry Lee Lewis vydává do Memphisu s odhodláním využít veškerý svůj "živelný talent od Pánaboha" a sesadit Elvise z jeho pomyslného trůnu. Když se Jerry opře do kláves nohama, vyje obecenstvo nadšením. Když na konci skladby zapálí piáno, vrhají se diváci na jeviště. Když se ale ožení se svou sestřenicí, teprve třináctiletou Myrou, je na světě skandál, který ho málem stojí kariéru.

Obrazovka z DVD 

Hodnocení na imdb.com 60 procent, naproti tomu csfd.cz přes 80: Jeden z nejlepších hudebních hraných autobiografických filmů, Winona je k sežrání. Tohle je rock ‚n‘ roll, dámy a pánové…

Zadní strana dosavadního vydání 

Zadní strana 

Žánr: Biografický / Drama / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 104 minut (1:43:08)

Původní název: Great Balls of Fire!

Světová premiéra: 30. června 1989 – USA

Režie: Jim McBride

Námět: Myra Lewis, Murray Silver Jr. (kniha)

Scénář: Jack Baran, Jim McBride

Produkce: Jack Baran, Adam Fields, Michael Grais, Art Levinson, Karen Penhale, Mark Victor

Kamera: Affonso Beato

Střih: Lisa Day, Pembroke J. Herring, Bert Lovitt

Kostýmy: Tracy Tynan

Společnost: Orion Pictures Corporation

Natáčeno: Marion, Arkansas, USA / Memphis, Tennessee, USA / West Memphis, Arkansas, USA

Hrají: Dennis Quaid (Jerry Lee Lewis), Winona Ryder (Myra Gale Brownová), John Doe (J. W. Brown), Stephen Tobolowsky (Jud Phillips), Trey Wilson (Sam Phillips), Alec Baldwin (Jimmy Swaggart), Steve Allen (sám sebe), Lisa Blount (Lois Brownová), Joshua Sheffield (Rusty Brown), Mojo Nixon (James Van Eaton), Jimmie Vaughan (Roland Janes), David Ferguson (Jack Clement), Robert Lesser (Alan Freed), Lisa Jane Persky (Babe), Paula Person (Samova sekretářka), Valerie Wellington (Big Maybelle), Booker T. Laury (Piano Slim), Michael St. Gerard (Elvis), Carol Russell (Mamie Lewisová), Crystal Robbins (Frankie Jean), Tav Falco (nový hráč na basu), Ryan Rushton (mladý Jimmy), Bert Dedman (mladý Jerry), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Natsavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný