Filmexport Home Video – Falešná kočička (1926)

Filmexport Home Video v pátek 8. dubna 2011 sáhne hluboko do filmové historie, nabídne němou verzi filmu, se kterým jsme měli tu čest v jeho zvukové verzi. Falešná kočička v digipacku za 99,- Kč. Komedie s Vlastou Burianem o dívce, která usiluje o přízeň jednoho zubního lékaře.

Zubní lékař dr. Verner by se chtěl oženit, ale kromě své hospodyně Amálky nesnesl dosud vedle sebe žádnou ženu. Usmyslí si, že si najde v nižších společenských vrstvách prostou dívku, kterou pak vychová podle svých představ. První pokusy skončí nezdarem a Verner se musí zotavovat v Karlových Varech. Hospodyně Amálka tu potká mladou dívku, Milču Janotovou, které dělala chůvu, a vypráví jí o vrtochu svého pána dr. Vernera.

Po návratu do Prahy realizuje Milča svůj plán. V jedné hospodě se setká s pobudou Vendelínem Pletichou a jeho prostřednictvím se seznámí s chováním lidí z periferie. V převlečení pak vyhledá dr. Vernera. Zaujme ho natolik, že ji doktor vezme k sobě na převýchovu, ačkoliv tím trpí jeho lékařská praxe. Verner se do Milči zamiluje. Když se jí konečně svěří se svým citem, vyjde podvod najevo. Uražený Verner vyžene Milču z domu. Milča použije znovu lsti. Předstírá, že umírá, a v "blouznění" vyzná Vernerovi lásku. Slaví se svatby dvě. Milčina a Vernerova – a Pletichova s jeho dávnou láskou Amálkou.

Hodnocení skoro 70 procent: Lidová zábava pro široké masy, kde už Burian dokazuje svoje kvality.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1926

Délka: 63 minut

Premiéra v kinech: 24. září 1926

Režie: Svatopluk Innemann

Námět: Josef Skružný

Scénář: Josef Skružný, Elmar Klos

Kamera: Otto Heller

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Vilém Rittershain, Štěpán Kopecký

Společnost: Oceanfilm

Hrají: Vlasta Burian (Vendelín Pleticha), Karel Hašler (zubař MUDr. Karel Verner), Zdena Kavková (Milča Janotová), Jiří Dréman (továrník Janota), Antonie Nedošinská (Vernerova hospodyně Amálka Holoubková), Jára Sedláček (Chládek), Svatopluk Innemann (domácí učitel), Milka Balek-Brodská (asistentka MUDr. Vernera), Marie Kalmarová (manekýnka), L. H. Struna (apač), Anna Buriánová (Milčina přítelkyně), Filip Balek-Brodský (pacient), Eduard Šimáček (pacient), Josef Oliak (pacient), Ada Velický (pacient), Jaroslav Marvan (strážník), Antonín Frič (strážník), František Jerhot (strážník), Josef Šváb-Malostranský (účastník průvodu Vltavanů), Alois Charvát (účastník průvodu Vltavanů), Josef Volman (slepec), Jan Zelenka (výhybkář), Jindřich Plachta (raněný na nosítkách), Němec Karel (prodavač oříšků), Antonín Marek (párkař), Alois Peterka (lékař v sanatoriu), Jan W. Speerger (kasař Ferda), Fráňa Vajner (posluha), Slávka Doležalová (Ferdova dívka), Emanuel Kovařík (frajer z periferie), F. X. Mlejnek (obyvatel periferie), Mimi Popelková (obyvatelka periferie), Růžena Pokorná (obyvatelka periferie), František Haller (obyvatel periferie), Nita Romaničová (obyvatelka periferie), Josef Kotalík (policejní inspektor Šplíchal), Jiří Hron (lékař v sanatoriu), Marie Oliaková (starší pacientka)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: němý film

Titulky: mezititulky česky, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace DVD-ROM, Výstava ke 115. výročí narození V. Buriana, Jak se dělá hudba k němému filmu