Europe Production – První dáma country music

Vydavatelství Europe Production vystřídá žánry a v pátek 8. dubna 2011 nabídne za 69,- Kč některými již netrpělivě vyhlížený film První dáma country music, občas uváděný pod názvem Havířova dcera. Filmová adaptace životopisu Loretty Lynnové, který napsala společně s Georgem Vecseyem.

Tento strhující příběh byl natočen podle skutečného životního osudu legendy Loretty Lynn, která byla jednou z prvních ženských hvězd v country music a stala se formující osobností tohoto žánru. Se svým výrazným, jasným, hard-country hlasem a písněmi o záletných manželech a utlačovaných ženách uvedla názory žen do Nashvillu dlouho předtím, než se výraz "ženská rovnoprávnost" stal běžným pojmem.

 

Loretta se narodila v Butcher Hollow v Kentucky jako jedno z osmi dětí chudého horníka Teda Webba. Ve čtrnácti letech se seznámila s Doolittlem Lynnem, který se do Loretty zamiloval a požádal ji o ruku. Otec Loretty nebyl rád, přesto si Loretta stála za svým a Doolittla si vzala.

 

O šest let později, již jako matka čtyř dětí, začala příležitostně zpívat o víkendech v místních hospodách. O pět let později nahrála demonahrávku u nezávislé nahrávací společnosti, se kterou pak objížděla všechny rozhlasové stanice na Jihu. Její první singl "Honky Tonk Girl" zabodoval v hitparádách a otevřel Lorettě cestu do slavné Grand Ole Opry v Nashvillu.

 

Její úspěch, jak už to bývá, jí ukázal jak kladné stránky v podobě spousty hitů, vyprodaných koncertů či blízkého přátelství s Patsy Clineovou, tak i svoji odvrácenou tvář – vyčerpání z přepracování, nervové zhroucení a problémy v manželství…

V roli Loretty Lynn exceluje známá herečka Sissy Spacek, která za tuto roli získala Oscara. Sissy Spacek sama zpívala všechny písně ve filmu, stejně jako Beverly D’Angelo, představitelka Patsy Cline.

Mezi 70 až 80 procenty: Přesvědčivý výkon Sissy Spacek, podívaná vhodná i pro ty, kteří žánr country zrovna nemusí…

Žánr: Biografický / Drama / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 1980

Délka: 119 minut (1:59:01)

Původní název: Coal Miner’s Daughter

Světová premiéra: 7. března 1980 – USA

Režie: Michael Apted

Námět: Loretta Lynn, George Vecsey

Scénář: Thomas Rickman

Produkce: Zelda Barron, Robert E. „Bob" Larson, Bernard Schwartz

Kamera: Ralf D. Bode

Střih: Arthur Schmidt

Kostýmy: Joe I. Tompkins

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: Bee, Virginia, USA / Haysi, Virginia, USA / Jenkins, Kentucky, USA / Kentucky, USA / Nashville, Tennessee, USA / Ryman Auditorium – 116 5th Avenue N., Downtown, Nashville, Tennessee, USA / Tennessee, USA / Van Lear, Kentucky, USA / Virginia, USA / West Virginia, USA / Whitesburg, Kentucky, USA / Wise, Virginia, USA

Hrají: Sissy Spacek (Loretta Webbová – Lynnová), Tommy Lee Jones (Doolittle ‚Mooney‘ Lynn aka ‚Doo‘), Levon Helm (Ted Webb), Phyllis Boyens (Clara ‚Clary‘ Webb), Bill Anderson Jr. (dítě Webbových), Foister Dickerson (dítě Webbových), Malla McCown (dítě Webbových), Pamela McCown (dítě Webbových), Kevin Salvilla (dítě Webbových), William Sanderson (Lee Dollarhide), Sissy Lucas (Betty Sue Lynnová), Pat Patterson (Jack Benny Lynn), Brian Warf (Ernest Ray Lynn), Elizabeth Watson (Cissy Lynnová), Beverly D’Angelo (Patsy Clineová), Robert Elkins (Bobby Day), Bob Hannah (Charlie Dick), Ernest Tubb (sám sebe), Jennifer Beasley (Patsy Lynnová), Jessica Beasley (Peggy Lynnová), Susan Kingsley (dívka na výstavišti), Michael Baish (majitel obchodu), David Gray (Doc Turner), Royce Clark (Hugh Cherry), Gary Parker (majitel rozhlasové stanice), Billy Strange (Speedy West), Bruce Newman (manažer v Opry), Grant Turner (hlasatel v Opry), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část

Výběr kapitol - 2. část

Výběr kapitol - 3. část 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Fotogalerie, Trailer, Plakáty

Bonusy