PB Publishing – Láska a smrt

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 11. dubna 2010 končí první desítku ze dvacetidílné kolekce filmů Woodyho Allena a s podporou (nejen) Respektu vychází za 149,- Kč další komedie Láska a smrt. Parodie na literaturu, politiku a filozofii 19. století, jejíž děj se odehrává v Rusku.

Jestli kdy někdo natočil úžasně zábavnou literární parodii ve filmové podobě, byl to Woody Allen! Vzal slavná díla ruské literatury a zparodoval je v duchu nepsaného pravidla, že nejlepší parodie si utahují z věcí, které jejich tvůrci obdivují. Postavy a situace z Tolstého a Dostojevského románů se v Lásce a smrti objevují vedle scén jako vystřižených z Ingmara Bergmana.

Scenárista, režisér a herec v jedné osobě tentokrát situoval děj svého komediálně laděného příběhu do carského Ruska 19. století, do doby napoleonských válek.

 

Hlavní postavou filmu je obyčejný, tak trochu neduživý bojarský synek Boris Grušenko s celoživotní láskou ke krásné sestřence Soně. Jeho obrovskou smůlou je, že se náhodou narodil právě do společnosti vyžadující příliš velké sliby, velké válečné činy a nepřiměřeně rozmáchlá romantická gesta. Ironií osudu právě Boris má zaplatit vlastním životem za zločin, který nikdy nespáchal. Má být ráno v šest popraven za vraždu – měl být popraven v pět, ale právník mu zařídil odklad…

 

A právě tento okamžik slouží k tomu, aby retrospektivně vyprávěl tragikomickou historii svého života. Woody Allen neinscenuje pouze sled více či méně bláznivých gagů, ale vypráví „epický" příběh o Borisově cestě za jeho láskou Soňou a jeho nezanedbatelné roli v napoleonských válkách. Ve snímku se poprvé otevřeně objevují témata, která definitivně rozvinul v následné tvorbě: vztahy intelektuálů, neschopnost být spolu a ani bez sebe, úvahy o životě a smrti. Láska a smrt je bezesporu jedním z Allenových nejzábavnějších filmů, ve kterém se objevuje to nejlepší z jeho rané anarchistické tvorby i zamyšlenější tvorby pozdější.

 

Film je neobyčejně vtipnou filozofickou "lahůdkou" na existenciálně pojaté téma – sex a konec života, stejně jako parodií na historické romány typu Vojna a mír. Také tady nalezneme Allenovy originální vizuální gagy, nejednou inspirované proslavenými tituly světové kinematografie: Kachní polévka, Světla velkoměsta, Sedmá pečeť (postava Smrti, která si odvádí nebožtíky) a Křižník Potěmkin. Děj provází hudba Sergeje Prokofjeva, za kamerou tentokrát stál klasik frankofonního filmu Ghislain Cloquet.

Český přebal 

Tentokrát mezi 70 až 90 procenty.

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Francie / USA

Rok vzniku: 1975

Délka: 85 minut

Původní název: Love and Death

Světová premiéra: 10. června 1975 – USA, New York

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Fred T. Gallo, Charles H. Joffe, Martin Poll

Kamera: Ghislain Cloquet

Střih: Ron Kalish, Ralph Rosenblum, George Hively

Kostýmy: Gladys de Segonzac

Společnost: Jack Rollins & Charles H. Joffe Productions

Natáčeno: Budapešť, Maďarsko / Paříž, Francie

Hrají: Woody Allen (Boris Grušenko), Diane Keaton (Soňa), Georges Adet (starý Nehamkin), Frank Adu (seržant), Edmond Ardisson (kněz), Féodor Atkine (Michail Grušenko), Albert Augier (číšník), Yves Barsacq (Rimskij), Lloyd Battista (Don Francisco), Jack Berard (generál Lecoq), Eva Betrand (žena), George Birt (doktor), Yves Brainville (Andre), Gérard Buhr (sluha), Brian Coburn (Dimitrij), Henri Coutet (Minskov), Patricia Crown (roztleskávačka), Henry Czarniak (Ivan Grušenko), Despo Diamantidou (matka Grushenko), Sandor Elès (voják), Luce Fabiole (babička), Florian (strýc Nikolaj), Jacqueline Fogt (Ludmilla), Sol Frieder (Voskovec), Olga Georges-Picot (hraběnka Alexandrovna), Harold Gould (Anton Inbedkov), Harry Hankin (strýc Saša), Jessica Harper (Nataša), Tony Jay (Vladimir Maximovič), Tutte Lemkow (Pierre), Jack Lenoir (Krapotkin), Leib Lensky (otec Andre), Anne Lonnberg (Olga), Roger Lumont (první pekař), Alfred Lutter III (mladý Boris), Edward Marcus (Raskov), Jacques Maury (druhý), Narcissa McKinley (roztleskávačka), Aubrey Morris (voják 4), Denise Péron (španělský hrabě), Beth Porter (Anna), Alan Rossett (stráž), Shimen Ruskin (Borslov), Percival Russel (Berdykov), Chris Sanders (Joseph), Zvee Scooler (otec), C. A. R. Smith (otec Nikolaj), Fred Smith (voják), Bernard Taylor (voják 3), Clément Thierry (Jacques), Alan Tilvern (seržant), James Tolkan (Napoleon), Hélène Vallier (madam Wolfeová), Howard Vernon (generál Leveque), Glenn Williams (voják 1), Jacob Witkin (Suškin), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: