Hollywood Classic Entertainment – Ponyo z útesu nad mořem

V době, kdy se nad spoustou slibovaných anime zavřela voda, přichází Hollywood Classic Entertainment ve svých původně oznámených plánech v úterý 19. dubna 2011 v ediční řadě FilmParáda za 99,- Kč s dalším příběhem Hayaoa Miyazakiho Ponyo z útesu nad mořem. Vítejte ve světě, kde je možné cokoli… Podklady bohužel opět chybí, jak bude disk vybaven, to uvidíme až při vydání. A nevidíme nic, protože film z edičního plánu H.C.E. bez vysvětlení zcela zmizel… Člověk by se asi neměl těšit dopředu. Na pulty dorazilo až ve čtvrtek 2. června 2011, zařazeno do edice FilmX.

No, jestli je pravda, že se celé dva měsíce čekalo na schválení podoby obalu, tak se to řadí do skupiny věcí, kterým prostě při nejlepší vůli nerozumím. Zvláštní namodralý nádech obrázků působí jaksi vyblitě, a ty nudle u nosu Sosukeho na zadní straně? A jako již tradičně – objezdil jsem půlku města, abych si ten jeden jediný kousek sehnal, většinou na mě trafikantky koukaly jak zjara, protože narozdíl od Říjnového nebe tohle DVD nedorazilo… Vítejte ve světě, kde nic není nemožné (to je moto z obalu, ne můj povzdech).

Miyazakiho další kreslené dobrodružství sleduje dobrodružství Sosukeho, malého 5 letého chlapce, a jeho přátelství se zlatou rybou-princeznou, která se snaží stát člověkem. Postava Sosukeho je inspirována synem Miyazakiho Gorem, který je stejně jako otec animátor.

Obrazovka z DVD

Dcera mořského krále Ponyo není obyčejnou zlatou rybkou – má k dispozici veškerou kouzelnou moc oceánu. Ale když se pětiletý Sosuke s rybkou spřátelí nedaleko domu, který sdílí s matkou a otcem, zajiskří mezi oběma dětmi zvláštní propojení a Ponyo zatouží stát se člověkem. Po své proměně v holčičku se objeví na prahu Sosukeho domu a těší se, že se shledá se svou novou suchozemskou rodinou. Princeznina přítomnost na suché zemi však způsobí, že se tajemno světa dostává do nerovnováhy. A přestože nevinná něha, kterou Ponyo cítí ke svému kamarádovi, je silná, bude třeba, aby pomohly největší síly oceánu a věci se daly zase do pořádku.

Obrazovka z DVD

Miyazakiho návrat na začátek, konkrétně ke scénáři „Panda! Go, Panda!: Rainy Day Circus“, tedy k fantastické pohádce pro malé děti. Gejzír nápadů sice rozmělňuje autorova tradiční témata jako ekologie, dospívání či soudržnost rodiny do barvičkami hýřící podívané, ale právě tou má Ponyo být.

Obrazovka z DVD

Namísto objevování nových zákoutí nevídaného světa jako v „Naušice“ či „Laputě“ a uhrančivého vhledu do prostoru dětské fantazie v „Totorovi“ je zde před zraky diváků roztržen pytel s obrazotvorností, která končí za hranicí rámu (ve smyslu, že zde není vytvořený koherentní komplexní svět, pouze ostrůvek ve vzduchoprázdnu). Je to jako listovat knížkou Miyazakiho náčrtků a maleb, kde se mísí fantastické výjevy s obyčejnými věcmi, kterým autorova stylizace dává magický nádech. „Ponyo“ dokládá, že i se sedmdesátkou na krku Miyazaki co do fantazie dalece předčí ostatní tvůrce dětských filmů. Z ohledu vyprávění a obsažených významů se sice může „Ponyo“ jevit jako autorovo nejslabší dílo, ale co do obrazotvornosti a hravosti je nejsvobodnější.

Obrazovka z DVD

A ještě oficiální text z obalu:

Neobyčejná animovaná pohádka se odehrává v malém městečku u moře, kde syn námořníka, pětiletý Sosuke, žije poklidný život v domě na útesu ses vou matkou Lisou. Jednoho osudného dne objeví Sosuke na pláži krásnou zlatou rybku jménem Ponyo uvězněnou v láhvi. Jak se však ukáže, Ponyo není obyčejná zlatá rybka, ale dcera mocného podmořského čaroděje. Ponyo využije kouzel jejího otce a promění se v mladou dívku, aby mohla být se Sosukem. Mořské hladiny se začnou vinou kouzel nebezpečně zvyšovat a Ponyin otec vyšle mocné mořské vlny, aby našli (fakt je na obalu měkké i, jenom opisuji) jeho dceru. Ponyo a Sosuke musí podniknout velké dobrodružství, aby zachránili svět a splnili Ponyin sen stát se skutečným člověkem…

Na imdb.com 78 procent, na csfd.cz ještě o procento víc: I ten slabší film od Miyazakiho ční kvalitou hodně vysoko, i když je tentokrát cílen především na děti.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Fantasy / Rodinný

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 2008

Délka: 97 minut (1:36:40)

Původní název: 崖の上のポニョ / Gake no ue no Ponyo

Světová premiéra: 19. července 2008 – Japonsko

Režie: Hayao Miyazaki

Scénář: Hayao Miyazaki

Produkce: Steve Alpert, Naoya Fujimaki, Ryoichi Fukuyama, Koji Hoshino, Kathleen Kennedy, John Lasseter, Frank Marshall, Hayao Miyazaki, Seiji Okuda, Toshio Suzuki

Hudba: Joe Hisaishi

Kamera: Atsushi Okui

Střih: Hayao Miyazaki / Takeshi Seyama

Společnost: Studio Ghibli / Nippon Television Network Corporation aka Nihon Telebi / DENTSU Music And Entertainment / Hakuhodo DY Media Partners / Walt Disney Company ake Dizunî / Mitsubishi Shouji / Toho Company / Asahi Soft Drinks Company Inryou / Lawson / The Yomiuri Shimbun

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 japonsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný