Amercom – Stíhači v boji 25 – Letecké souboje: Tajné zbraně

Předpokládejme, že vydavatelství Amercom pokračuje v ediční řadě Stíhači v boji – Letecké souboje a ve středu 4. května 2011 by měl dorazit jedenáctý díl druhé řady dokumentárního seriálu Dogfights, známého z obrazovek České televize, celkově již 25. DVD s názvem Tajné zbraně za 69,- Kč. Prožijte s válečnými piloty dramatické okamžiky bojového vypětí! 

Díky realistické animaci se ocitneme nad evropským válčištěm v kokpitu německé raketové stíhačky Komet, útočící na americké bombardéry i v japonském sebevražedném torpédu Kaiten. 

Tajné zbraně zemí Osy i Spojenců měly provést překvapivé útoky, které zvrátí průběh vojenských operací. Sebevražedné ponorky, pilotované raketové stíhačky, rádiem řízené bezpilotní bombardéry.

 

V Německu vyvinuli Messerschmitt Komet poháněný raketovým motorem. Měl tah neuvěřitelných 16,5 kN, které pilota přišpendlili k sedačce. Komet při rozjezdu rychle dosáhl rychlosti 320 kilometrů v hodině. Ve výšce 70 metrů odhodil vzletový vozík. Elektrickou energii pro palubní síť vyráběl generátor poháněný malou vrtulkou na přídi. Pilot zvýšil rychlost na 650 kilometrů v hodině. Po dosažení této rychlosti pilot silně přitáhl a přešel do prudkého stoupání pod úhlem 60 až 70 stupňů. Při obrovském tahu raketového motoru trvalo stoupání do výšky 12 000 metrů 3 až 3,5 minuty. Takovému výkonu se žádný jiný letoun ani nepřibližoval. Pilot byl "katapultován" téměř až do stratosféry. Pilot Kometu mohl pálit z dvojice 30milimetrových kanónů v kořenech křídel. Tříštivě trhavé granáty ničily křídla amerických bombardérů.

 

V Japonsku přišli zase s útoky miniponorkami – vlastně velkými torpédy řízenými sebevražedným pilotem zvanými Kaiten. Piloti Kaitenů na rozdíl od kamikaze téměř neviděli, kam plují. Byli uzavřeni uvnitř těla torpéda a jejich jedinou možností, jak zahlédnout cíl, bylo vysunutí krátkého periskopu. Měli udržovat kurz, zkusit najít a zaměřit cíl a provést závěrečný sebevražedný útok. Sebevražedný Kaiten vznikl přidáním malého kokpitu vybaveného jednoduchým řízením do střední části standardního torpéda. Bylo to mimořádně ničivá zbraň. Kaiten nesl 1600 kilogramů trhaviny.

Zadní strana 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 45 minut 

Původní název: Dogfights 

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky  

Titulky: česky, polsky  

Obraz: barevný PAL 4:3  

Bonus: žádný