Magic Box – Zvoník u Matky Boží

Ediční řada Disney – Kouzelné filmy společností MagicBox ve středu 4. května 2011 nabídne za 199,- Kč film číslo 5 Zvoník u Matky Boží. Kreslená pohádka z produkce Walta Dineye na motivy slavného románu Victora Huga.

Celovečerní animovaný film studia Disney v sobě skrývá napětí, humor i nádherné písničky. Příběh byl inspirován stejnojmenným klasickým dílem světové literatury od Victora Huga. Animátoři studia Disney vdechli život osamělému a laskavému zvoníku od Matky Boží a vtiskli tak Quasimodovi zcela nový rozměr.

Dojemný příběh zvoníka Quasimoda (se znetvořeným zevnějškem, ale srdcem z ryzího zlata) začal jedné zimní noci, kdy se do Paříže pokusili tajně proniknout mladí manželé s nemluvnětem. Obávaný soudce Frolo a jeho biřici však byli ve střehu a žena s dítětem v náručí marně hledá útočiště v slavné pařížské katedrále Notre Dame. Frolo pak pozdě pochopil, že v uzlíčku na její hrudi nebyl lup, ale znetvořené nemluvně. Dříve než soudce stačil čerstvého sirotka utopit, zasáhla prozřetelnost v podobě chrámového kněze. Soudce se z obavy před božím trestem zavázal, že dítě vychová, ale vymínil si, že chlapec nikdy neopustí katedrálu.

zvonik_u_matky_bozi_mb_01

Uplynulo dvacet let. Quasimodo se stal u Matky boží zvoníkem. Na náměstí se koná každoroční Slavnost bláznů a tři oživlé sochy – chrliči (jediní Quasimodovi přátelé) ho přemluví, aby se konečně vzepřel vůli svého poručníka a šel poprvé v životě mezi lidi.

Pařížané nejprve obdivují Quasimodovu znetvořenou tvář jako dokonalou masku a vyberou si hrbáče za svého krále, ale když odhalí pravdu, stane se překvapený zvoník snadným terčem jejich krutého posměchu. Naštěstí ho zachrání jiný psanec – zastane se ho pouze krásná cikánka Esmeralda. Za svou troufalost je stíhána Frolovými nohsledy. Nalezne útočiště v katedrále a s Quasimodovou pomocí se jí pod rouškou noci podaří uprchnout.

zvonik_u_matky_bozi_mb_02

Zlolajný Frolo nyní touží po pomstě stejně intenzivně, jako po Esmeraldině kráse a přikáže ji vypátrat za každou cenu. Statečný, čestný a do Esmeraldy zamilovaný kapitán pařížské gardy Phoebus se vzepře jeho rozkazům a stává se psancem. Pokud má láska a přátelství zvítězit nad bezcitným zlem, musí Quasimodo společně se svými přáteli Phoebusem a Esmeraldou zbavit Paříž ďábelského Frola…

Klasický příběh byl upraven do digitální obrazové a zvukové kvality, opatřen bonusy a přehlednými kapitolami, aby v něm ještě silněji ožily postavy komické i vážné, hrdinové, zbabělci a padouši.

Hodnocení do 70 procent: Krásná pohádka, ovšem brutální úprava předlohy, aby to děti ustály .

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Animovaný / Drama / Rodinný / Hudební / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 86 minut

Původní název: The Hunchback of Notre Dame

Světová premiéra: 21. června 1996 – USA

Kinopremiéra v ČR: 28. listopadu 1996

Režie: Gary Trousdale, Kirk Wise

Námět: Victor Hugo (román „Notre Dame de Paris“)

Scénář: Tab Murphy, Irene Mecchi, Bob Tzudiker, Noni White, Jonathan Roberts, Will Finn

Produkce: Roy Conli, Don Hahn, Philip Lofaro

Hudba: Alan Menken

Střih: Ellen Keneshea

Společnost: Walt Disney Feature Animation / Walt Disney Pictures

Hlasy v původním znění: Tom Hulce (Quasimodo), Demi Moore (Esmeralda), Tony Jay (Frollo), Kevin Kline (Phoebus), Paul Kandel (Clopin), Jason Alexander (Hugo), Charles Kimbrough (Victor)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 slovensky, 5.1 francouzsky, 2.0 polsky, 2.0 maďarsky, 5.1 holandsky

Titulky: česky, anglicky, slovensky, francouzsky, polsky, maďarsky, holandsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus:

  • Jak vznikal Zvoník u Matky boží – o původní produkci
  • První testy
  • Historie katedrály Notre Dame v Paříži
  • Počítačem generované davové scény
  • Animace od začátku po výsledek
  • Vystřižené scény
  • Tajemství katakomb – hra
  • 100 let zábavy