Sony – Katka

Některé ediční úmysly jsou opravdu jen orientační, předchozí titul přeskákal o týdny jinam, takže jsem ani nepočítal s tím, že Sony ve středu 4. května 2011 opravdu vypustí další oznámený film Katka. Jenže jsem se přepočítal a teď se nemůžu dopočítat, dokument Heleny Třeštíkové je nabízen za 99,- . 14 let zápasu s drogovou závislostí.

Film Heleny Třeštíkové je unikátním časosběrným dokumentem, mapujícím čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Proč začala brát drogy? Jak sama říká – chtěla se lišit.

Píše se rok 1996 a tehdy devatenáctiletá Katka žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích s nadějí na obyčejný život – touží mít přítele, jednou i rodinu. Happy end se však nekoná. Režisérka zaznamenává ve svém filmu rok za rokem Katčin sestup níž a níž na spirále krádeží, prostituce, fyzického i psychického chátrání, na spirále, přerušované jen občasným vzepětím naděje a odhodlání s drogou skoncovat…

Dramatický zlom v jejím příběhu přichází, když Katka otěhotní. Podaří se jí konečně najít sílu a přestat s drogami ve chvíli, kdy jí budoucí mateřství nabídne motivaci?

Hodnocení 80 procent: Strhující a syrový obraz sebedestrukce.  

Zadní strana 

Žánr: Dokument / Biografický / Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2010

Délka: 90 minut

Kinopremiéra v ČR: 25. února 2010

Režie: Helena Třeštíková

Scénář: Helena Třeštíková

Dramaturgie: Michael Třeštík, Jan Gogola ml.

Produkce: Kateřina Černá, Pavel Strnad

Hudba: Tadeáš Věrčák

Kamera: Vlastimil Hamerník, Kristián Hynek, Martin Kubala, Ferdinand Mazúrek, Braňo Pažitka, Miroslav Souček, Tomáš Třeštík

Střih: Jakub Hejna

Zvuk: Daniel Němec

Společnost: Negativ a. r. o. / Česká televize

Účinkuje: Kateřina Bradáčová

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, slovensky, anglicky, francouzsky, španělsky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: filmografie Heleny Třeštíkové, fotografie z natáčení, trailer