Filmag dětem – Kamenný kvítek

Filmag se ve středu 11. května 2011 v ediční řadě Dětem vrací k osvědčeným sovětským dětským titulům, v prodeji bude Kamenný kvítek za 99,- Kč. Klasická ruská pohádka oceněná na festivalu v Cannes.

Klasická ruská pohádka o zkoušce lásky a oddanosti se v roce 1946 natáčela v Praze na Barrandově, protože moskevské filmové ateliéry byly po válce ještě zničené. Poutavý příběh byl mimo jiné oceněn na festivalu v Cannes.

Z ruských zdrojů

Z ruských zdrojů

Z ruských zdrojů 

Snímek, který natočil mistr ruských pohádek Alexandr Ptuško, vypráví o lásce Kateřiny a Danila. Danila je brusič a je zaujat myšlenkou vytvořit malachitovou vázu, která by byla jako živá. Nemůže toho však dosáhnout. Proto touží po kamenném kvítku, který by jeho dílo oživil. Náhle se Danilovi zjeví Paní Měděné hory, která ho přivede do svého království. Nadšen z toho, že právě zdě objevil vysněný kamenný kvítek, nechá se zlou vílou zlákat do služby. Brzy je však proměněn v kámen a jediný, kdo ho může osvobodit, je oddaná dívka Kateřina.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Přes 70 procent: Jedna z prvních (ne-li vůbec) sovětských pohádek, tolik odlišných od těch našich.

Zadní strana 

Žánr: Pohádka / Romantický

Země původu: SSSR / Francie

Rok vzniku: 1946

Délka: 73 minut (1:17:50)

Původní název: Каменный цветок / Kamennyj tsvetok / La fleur de pierre

Světová premiéra: 28. dubna 1946 – SSSR / září 1946 – Francie (Cannes Film Festival)

Režie: Alexandr Ptuško

Scénář: Pavel Petrovič Bažov, Josif Keller

Hudba: Lev Švarc

Kamera: Fjodor Provorov

Společnost: Mosfilm

Natáčeno: Moskva, SSSR / Praha, Československo

Hrají: Vladimír Družnikov (Danilo), Jekatěrina Derevščiková (Kateřina), Tamara Makarová (Paní Měděné hory), Michail Janšin (Severjan Kondratič), Michail Trojanovskij (Prokopyč), Alexej Kelberer (děda Slyško), V. Kravčenko (mladý Danilo), Lídia Dejkun-Blagonravová (Vichoricha), Nikolaj Temjakov (statkář), A. Petuchová (statkářka), Nikolaj Orlov (starý mistr), Serafim Zajcev (Jefimka), a další

Сюжет: Дедушка Слышко рассказывает старую-старую сказку об удивительном резчике камня. Ещё в детстве Данила-мастер обучился тайнам искуссной обработки камня. Каждая его работа вызывает всеобщее вохищение, в том числе и его невесты Катеньки. Но Данила не удовлетворён, он хочет достичь совершенства. Хозяйка Медной горы призывает мастера к себе в подземное царство, чтобы он создал каменный цветок, который будет неотличим от настоящего. Она полагает, что её красота, несметные богатства и возможность достижения высшего мастерства, заставят Данилу забыть о мире людей и вечно находиться в её власти. Хозяйке не удаётся покорить сердце мастера и она отпускает его наверх, где Катенька тщетно пытается найти любимого. С собой Данила уносит познанную им тайну камня.

Жанр: киносказка

Страна: СССР / Франция

Год: 1946

Премьера: 28 апреля 1946

Длительность: 82 мин.

Режиссер: Александр Птушко

Автор сценария: Павел Бажов, Иосиф Келлер

Оператор: Фёдор Проворов

Композитор: Лев Шварц

Художник: Михаил Богданов, Геннадий Мясников

Кинокомпания: Мосфильм

В ролях: Владимир Дружников (Данила-мастер), Екатерина Деревщикова (Катенька, невеста Данилы), Тамара Макарова (Хозяйка Медной горы), Михаил Трояновский (Прокопьич), Михаил Яншин (приказчик Северьян Кондратьич), Алексей Кельберер (дедушка Слышко), Лидия Дейкун-Благонравова (Вихориха), Николай Темяков (барин), А. Петухова (барыня), Николай Орлов (Старый Мастер), Серафим Зайцев (Ефимка), В. Кравченко (Данила в детстве), Александра Сальникова (эпизод), Степан Каюков (торговец)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

 

Natsavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1, podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: další DVD