Supraphon – květen 2011

Měsíc lásky už je v plném proudu, v trafikových titulech začíná být tak trochu zmatek (něco vychází jindy než má, něco zřejmě vůbec nevychází), takže opět odbočka ke spolehlivější nabídce. Nahlédněme do nabídky vydavatelství Supraphon Co je nového na měsíc květen 2011

 

TATA BOJS natáčejí nové album, vyjde letos v červnu. 

 

Hanspaulská skupina Tata Bojs se momentálně nachází ve studiích Sono a Gui-tón, kde dokončuje své nové album. To se objeví na trhu po 4 letech od vydání posledního řadového alba Kluci kde ste? a dva roky od vydání společné nahrávky Smetana s americko-korejským Ahn Triem.

 

Práce na novém albu skupina započala již na podzim roku 2009, kdy se díky nehodě na motorce ocitl zpěvák Milan Cais na několik týdnů nedobrovolně doma a využil tak nečekaně volného času na přípravu nových písniček. Vůbec první materiál však skupina začala připravovat ještě ve svém dřívějším studiu, v dnes již neexistujícím klubu Delta o rok dříve.

 

Všechna předchozí alba Tata Bojs od slavného Futuretra měla vždy jednotné téma, či v případě Nanoalba dokonce koncepční podobu, ale chystaná novinka by měla být přeci jenom trochu jiná. Ale jak to u Tata Bojs bývá zvykem, nic není dopředu jasně nalinkovaného.

 

„Není to koncepční album, ale písničkami se opravdu line téma opakování. A to z různých pohledů – ve smyslu rytmickém i jako opakování sebe sama, když kapela dospěje do stádia, kdy začne sama sebe vykrádat“, popisuje zatím bezejmennou novinku Milan Cais.

 

Na albu se vyjma již ustálené sestavy Milan Cais (zpěv, bicí), Mardoša (basa), Vladimír Bár (kytary), Jiří Hladil (klávesy) a Dušan Neuwerth (zvuk, kytary a produkce) objeví kompletní Clarinet Factory, komorní orchestr dirigovaný bývalým kytaristou skupiny Markem Doubravou a další zajímaví hosté. Plánované datum vydání 3. června 2011 a doporučená cena 349,- Kč.

 

Jiří Grossmann 

 

JIŘÍ GROSSMANN Až tě náhodou potkám – ZLATÁ KOLEKCE

 

Dvě letošní kulatá výročí a spousta písniček na třech CD!

 

Připomenout nedožitých sedmdesát a smutných čtyřicet let od smrti, ale především nabídnout co nejkompletnější pohled na Grossmannův hudební odkaz, to je cílem nové kompilace ze supraphonských i jiných archivních nahrávek.

 

Na více než šedesáti příkladech je zdokumentován jeho kumšt pěvecký, ale především textařský, ve stylu občas semaforsky popovém, hlavně však klasicky countryovém. Grossmannův cit pro tuhle muziku a čich na písně převzaté pro konkrétní typy interpretů nepochybně stály na začátku slavné části kariéry Pavla Bobka, Milušky Voborníkové nebo Nadi Urbánkové. Právě takovými hitovými songy je vrchovatě naplněno třetí, textařské CD.

 

Ta první dvě patří Grossmannovi jako zpěvákovi možná rozsahem neúchvatného hlasu, ale zajímavé barvy a důvěryhodného projevu. V jeho podání jsou slova a důrazy na svých místech nejpřesněji, protože žil jak zpíval a naopak. Najdete tu také doklady jeho báječné spolupráce s Miloslavem Šimkem, vedle legendárních povídek zachované i v podobě písniček s faktickým nezpěvákem Šimkem, povýšeným na logického nahrávače textových vtipů.

 

Vše, co můžete chtít slyšet od Jiřího Grossmanna, ale dosud jste to nikde nenašli pohromadě! Plánované datum vydání 27. května 2011, doporučená cena 3 CD je 399,- Kč.  

 

Jan Vodňanský 

 

Jan Vodňanský: Vzpoura kocourů

 

Neznámé písně známého autora

 

Hudba Přemysl Rut, Petr Skoumal, Petr Frischmann, Jan Vodňanský, Petr Fleischer

Zpívají Jan Vodňanský, Petr Skoumal, Přemysl Rut, Eva Olmerová, Světlana Nálepková, Hana Navarová, Jiří Štědroň, Jaroslav Štainc, Magda Šebestová…

 

Letošní jubilant, Jan Vodňanský, se ke svým sedmdesátinám rozhodl bilancovat. Vnořil se do archivu a vynesl na světlo klenoty dosud neslýchané. Jeho profilové album je přehlídkou písňové tvorby od počátku šedesátých let až dodnes. Jsou zde dosud nikdy nevydané, tím pádem neznámé studiové nahrávky dvojice Vodňanský a Skoumal, mimořádnou pozornost pravděpodobně vzbudí jejich unikátní píseň Juice Blues, zpívaná Evou Olmerovou. Autorský tandem V+S pokračoval i v době normalizace, kdy již jejich nahrávky nesměly vycházet oficiálně. Některé z objevných a pozapomenutých písní tohoto následujícího období Jan Vodňanský znovu nazpíval. Mezi nimi je i titulní kankán Vzpoura kocourů. Kromě skladatele Petra Skoumala jsou na tomto bilančním albu zastoupeni i další Vodňanského spolupracovníci. Řadu výrazných písní vytvořil koncem 80. let s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou, v posledních letech se zpěvačkami Hanou Navarovou z divadla Sklep, Magdou Šebestovou a hudebníky Romanem Fojtíčkem a Alešem Březinou.

 

Album je tak kolekcí písní nesmírně půvabných, místy nevázaných, jindy naopak velmi závažných. Objevné album k sedmdesátinám známého textaře a zpěváka vychází 13. května 2011 za cenu 249,- Kč.  

 

Blue Effect 

 

BLUE EFFECT ACOUSTIC/TIME

 

Nové 2DVD naší velké rockové legendy!

 

Dva roky práce, mimořádná místa natáčení (barokní kaple ve Smiřicích, plzeňská synagoga i legendární pražská hospůdka), velmi pečlivě vybraný a zaranžovaný repertoár. Filmová HD kvalita obrazu a 5.1 Dolby Digital zvuk jsou zárukou diváckého a posluchačského komfortu při poznávání skvělé hudby, tentokrát v unplugged podobě. Na DVD Acoustic Radim Hladík, Honza Křížek, Wojttech a Vašek Zima sestavili program z největších effectových, jiných českých a kapelou oblíbených světových témat. Nechybí Sun is so bright, Je třeba obout boty a pak dlouho jít, Má hra, Rajky, Rainy Day nebo Třiatřicet, ale ani Kuře v hodinkách nebo depechovský Personal Jesus či Hendrixovo Little wing.

 

DVD Time přináší podstatný dokument o natáčení a lidech + další či variantní koncertní nahrávky + mohutné medley (21 minut!), kde se mohou setkat Bedřich Smetana, Cream, Led Zeppelin, Deep Purple, Růžový panter, Yes, Bob Marley i Bob a Bobek.

 

Kameraman Martin Štrba, zvukař Radim Hladík mladší, střihačka/režisérka Olina Kaufmanová a spousta dalších pomohli kapele přenést kouzlo kvalitní a zajímavé muziky do v elegantním digipaku umístěné, téměř tříhodinové události, navíc s drobným stylovým překvapením uvnitř boxu.

 

Blue Effect akusticky, právě teď – a na cestě stále dál! DvojDVD vychází 13. května 2011 za cenu 459,- Kč.

 

Peter Nagy 

 

PETER NAGY …MORE PIESNÍ…

 

Nejobsáhlejší kompilace Nagyho hitů + jeho (i vaše) srdcovky k tomu!

 

Na 2CD rozšířená podoba předchozí bestofky nabízí více než dvacítku absolutních tutovek, ale také šestnáct dalších úspěšných písní a duetů z posledních deseti let + speciální letošní bonus.

 

Od Profesora Indigo přes Marcela, Kristýnku, Natálku, Bosorku či Hada až po Frajery. Můžeme se zachránit, nikdy nezestárnout, chránit si bláznovství, být svoji, konstatovat, že láska je tu s námi, dát si nohy na stůl či jen tak si hodit vlasy. Nagy se v průběhu času u mikrofonu sešel s J. Rážem, P. Jandou, Z. Smatanovou, P. Mukem, N. McCloud, J. Ledeckým nebo M. Žbirkou, aby spolu potvrdili, že tyhle písničky baví všechny. Najdete tu songy s nedávným sympatickým rádiovým ohlasem (Nová gitara nebo Rozhladňa 25), přidané „srdcovky“ Láska je…, Milenci na snehu, Zuzka, Agáty nebo Drozd a v dubnu letošního roku natočené speciální medley s výmluvným podtitulem Slaďáky.

 

Z 20 let kariéry je více než 25, jedno CD je už na všechny ty úspěšné písně málo. Tohle je reprezentativní, do současnosti dotažený portrét zpěváka, skladatele a textaře, který k dlouhodobé úspěšnosti nikdy nepotřeboval titulní stránky bulváru. Peter Nagy a More piesní: 28 roků kariéry / 38 hitů, srdcovek a bonusů!  

 

CD 1 Aj tak sme frajeri • Profesor Indigo • Poďme sa zachrániť • So mnou nikdy nezostarneš • Kristýnka iba spí • Marcel z malého mesta • Chráň svoje bláznovstva • Sme svoji • Korálky od Natálky • Láska je tu s nami • Psi sa bránia útokom • Krásny zadok • S nohami na stole • Myslíš na to, na čo ja? • Revolver a Muzika • Bosorkine slzy • Len tak si hodiť vlasmi • Zákony hada • Len pomaly • Někdy je smích, někdy pláč • Aj tak je to fajn

 

CD 2 Nová gitara • Nelietajú • Láska je… • Žraloky plačú • Poslednýkrát • Nohavičky vlajú • Kamila • Keď muž umýva auto • Milenci na snehu • Rozhľadňa 25 • Flying • Zuzka • Úplné bezvetrie • Drozd • Agáty • Až sa znova narodím • BONUS Slaďáky

 

V prodeji od 27. května 2011 za 299,- Kč.  

 

Tři tatínci 

 

Tři tatínci a maminka

Martin Reiner, Michal Viewegh, Pavel Šrut

Čte Libuše Šafránková

Hudba Petr Mandel

 

Půvabná kniha o tom, jak byla maminka malou holčičkou Janičkou, která posléze vyrostla a narodily se jí dvě děti Josífek a Maruška. Ti zažívají něco podobného, co jejich maminka, když byla dítětem. Mají totiž všichni tři stejného strýčka Antonína, moravského samorosta, dobrodruha, blázna a podivína, který je stále velkým děckem, hipíkem, Vinetouem i Manitouem. S ním zažívala malá Janička i posléze Josífek s Maruškou spoustu legrace, tajemná dobrodružství a napínavé hledání pokladů.

 

Příběh malé a velké maminky i jejích dětí napsali postupně tři autoři. Vydavatel Martin Reiner, jeho kmenový autor Michal Viewegh a přítel obou, básník Pavel Šrut. Vyprávění je určené dětem, ale nenudí ani jejich rodiče. Autoři totiž trochu ironizují sami sebe navzájem. V podtextu řady příběhů je jemný přátelský štulec druhovi ve psaní. Ideální interpretkou těchto dětských dobrodružství je Libuše Šafránková. Svým něžným hlasem a s nebývalou schopností přetlumočení textu je schopná vytvořit postavy dětí, maminky, tatínka i strýčka. Antonínův moravský přízvuk zvolila Libuška, rodačka ze Šlapanic u Brna, spontánně, s velkou chutí a smyslem pro humor.

 

Tři pohádky tří autorů o malých i velkých dětech  vycházejí 27. května 2011 na 3 CD za 299,- Kč.  

 

Hurvínek 

 

Hurvínkovy dobrodružné výlety do minulosti (7 CD a bonusové DVD)

 

1. CD Hurvínek mezi Přemyslovci

2. CD Hurvínek na dvoře lucemburském

3. CD O Hurvínkovi a králi husitském

4. CD Císařův Hurvínek a Hurvínkův císař

5. CD Jak Hurvínek vyvdal Marii Terezii

6. CD Jak Hurvínek potkal Mozarta

7. CD Hurvínkova Babička

DVD Hurvínkova kouzelná flétna

 

Pomocí kouzelné flétničky putuje Hurvínek (samozřejmě s Máničkou a někdy i s panem Spejblem) českými dějinami. Scénáristé Helena Štáchová a Pavel Cmíral respektují v jednotlivých titulech cyklu dobové reálie i historické údaje, a tak si malí posluchači zpestří zábavnou formou často nezáživné pasáže z učebnic dějepisu. K přitažlivosti kompletu přispěla, kromě protagonistů a dalších členů Divadla S+H, řada vynikajících herců. DVD, které vychází ze scénáře 1. CD Hurvínek mezi Přemyslovci, je navíc ukázkou skvělého umění loutkovodičů tohoto divadla.  

 

Komplet vychází 27. května 2011 a ke koupi bude za 699,- Kč.

 

Bohemian Impressions 

 

Bohemian Impression – Hudba inspirovaná krásou české krajiny

 

B. Smetana – Z českých luhů a hájů, A. Dvořák – V přírodě, Česká suita (Pastorale a Romance), J. Suk – Pohádka léta (Intermezzo), V. Novák – Slovácká suita (Zamilovaní, U muziky), B. Martinů – Kytice (Selanka), L. Janáček – Příhody Lišky Bystroušky (předehra), Pilky (z Lašských tanců), Z. Fibich – V podvečer (Poem)

 

Česká filharmonie, dirigent Václav Neumann, Libor Pešek

Pražská komorní filharmonie, dirigent Jiří Bělohlávek

 

Se jmény Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka či Bohuslava Martinů je právem spojována světová sláva české hudby. Jsou to často právě skladby inspirované krásou milovaného kraje (a jeho lidovou hudbou), které své tvůrce uvedly do povědomí posluchačů po celém světě. Za příklad se nabízí Smetanova Má vlast, ale i další skladatelé nechali otisknout krajinu svého srdce, její přírodní i lidové motivy do své tvorby (Janáčkovy Lašské tance, Novákova Slovácká suita nebo Česká suita Dvořákova, Kytice B. Martinů atd.). Bohemian Impressions přinášejí výběr nejkrásnějších melodií, jež vzešly z této inspirace – jako galerii obrazů a vzpomínek z míst, kde je člověku bytostně dobře a do nichž se tak rád vrací. Mezi sytými barvami širokých harmonií – jak široké jsou obzory viděné z kopců Vysočiny – probleskují jiskry živých barev, kde se skladatel nechal unést rytmy lidových tanců na vesnické zábavě. To je hudební krajina, která zpívá o lásce, barvách, vůních i o tichu; krajina, ve které vám bude dobře.

 

Nejkrásnější hudba z českých luhů a hájů – krajina srdce, kam se rádi vracíme. CD vychází 27. května 2011 za 199,- Kč.

 

Lubomír Brabec 

 

Lubomír Brabec / Guitar Concerto Collection

 

Antonio Vivaldi – Kytarový koncert D dur RV 93, Georg Friedrich Händel – Koncert B dur pro harfu, kytaru, smyčce a Bc., Johann Sigismund Weiss – Kytarový koncert d moll, Joaquín Rodrigo – Concierto de Aranjuez pro kytaru a orchestr, Luboš Fišer – Sonata per Leonardo a Pastorale per Guiseppe Tartini pro kytaru a smyčce

Lubomír Brabec – kytara

Kateřina Englichová – harfa

Pavel Tylšar – anglický roh

Pražský komorní orchestr

Virtuosi di Praga

Pražská komorní filharmonie & Jiří Bělohlávek

 

Kytara v různých podobách nejvíce ze všech nástrojů definovala vývoj hudby posledního půlstoletí. Klasická kytara je pak tím nástrojem, který zásadně určil životní cesty Lubomíra Brabce. Mluvíme-li o cestách, pak ty jeho koncertní vedly doslova po celém světě, nevyjímaje Čínu nebo Antarktidu. Po předchozím úspěšném CD Guitar Solo Collection (SU 3964-2) se sólovým repertoárem nyní Lubomír Brabec ze své bohaté supraphonské diskografie sestavil atraktivní a barevný výběr nejkrásnějších kytarových koncertů. Kdo by nemiloval Concierto de Aranjuez slepého skladatele Joaquína Rodriga, ovlivněného silnou španělskou lidovou tradicí tohoto nástroje. Lubomír Brabec však nejvíce propadl neodolatelnému italskému temperamentu Antonia Vivaldiho a tvorbě dalších barokních skladatelů (zde za všechny Händel a Weiss); zde si sólista pro svůj nástroj vypůjčil party určené původně loutně. Italské baroko se v závěru CD ještě jednou vrací coby inspirace v chytlavě melodických dvou skladbách Luboše Fišera.

 

CD Lubomíra Brabce pro ty, kdo milují jemnost i temperament klasické kytary, vychází 27. května 2011 za 199,- Kč.   

  

Radúz a Mahulena 

 

Radúz a Mahulena

Slovenská pohádka o 4 dějstvích.

 

Divadelní hra Julia Zeyera s hudbou Josefa Suka poprvé na CD

 

Obsazení: Marie Glázrová, Václav Voska, Leopolda Dostalová, Zdeněk Štěpánek, Dana Medřická, Otakar Brousek ad.

Režie Jiří Fiedler

Zpěv: Libuše Domanínská, Antonín Zlesák, Přemysl Kočí, Pěvecký sbor Československého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, dirigent Václav Smetáček

 

Zeyerova dramatizace romantického příběhu lásky Radúze a Mahuleny čerpá svou krásu z několika silných pramenů: z hluboké symboliky slovenské lidové pohádky, z poetiky a dramatismu Julia Zeyera, s nímž uchopil tuto vzácnou látku, a z výjimečného talentu tehdy 23letého skladatele Josefa Suka. Ten později vyznal, že čas práce na Radúzovi byl nejkrásnější dobou jeho života. Skladatelský talent rozvíjel pod vedením A. Dvořáka a inspirací mu jistě byla i opětovaná láska k Dvořákově dceři Otilce. Romantický příběh věrné lásky Radúze a Mahuleny tak padl na úrodnou půdu. Sukova hluboká a krásná hudba obstála ve zkoušce času v podobě orchestrální suity – jeho Pohádka dnes patří ke klenotům české hudby. Zeyerova hra se po úspěšné premiéře v Národním divadle (1898) dočkala celé řady ztvárnění. Dnes se poprvé na CD objevuje neopakovatelná nahrávka s hvězdným hereckým obsazením (mezi mistry jeviště na nahrávce exceluje okouzlující Marie Glázrová v roli Mahuleny a Václav Voska coby Radúz) a se Sukovou hudbou v původní roli. Julius Zeyer (1841–1901), jehož dvojí výročí letos slavíme, se na této nahrávce dočkal vrcholně citlivého i emocionálně silného pojetí pohádky, které s časem neztratilo nic ze svého kouzla a výjimečnosti.

 

Pohádkový příběh, pohádkové herecké obsazení, okouzlující hudba Josefa Suka – poprvé na CD od 27. května 2011 za 299,- Kč.