Supraphon – Jan Vodňanský – Vzpoura kocourů (CD)

Dalším květnovým ohlášeným titulem společnosti Supraphon je objevné bilanční album letošního sedmdesátníka Jana Vodňanského, které pokřtil v pondělí 9. května 2011 v Památníku národního písemnictví. Album nese jméno Vzpoura kocourů

   

Spisovatel, herec, zpěvák, autor textů písní a lidový filosof Jan Vodňanský letos v červnu oslaví sedmdesátiny. K blahopřání se s úctou přidává i vydavatelství Supraphon vydáním narozeninového bilančního CD.

Ukázalo se, že archivy s tvorbou Jana Vodňanského skrývaly klenoty dosud neslýchané. V pátek 13. května 2011 vyjde album JAN VODŇANSKÝ: VZPOURA KOCOURŮ, které je přehlídkou písňové tvorby od počátku šedesátých let až dodnes. Jsou zde dosud nikdy nevydané, tím pádem neznámé studiové nahrávky dvojice Vodňanský a Skoumal, mimořádnou pozornost pravděpodobně vzbudí jejich unikátní píseň Juice Blues, zpívaná Evou Olmerovou. Autorský tandem V+S pokračoval i v době normalizace, kdy již jejich nahrávky nesměly vycházet oficiálně. Některé z objevných a pozapomenutých písní tohoto následujícího období Jan Vodňanský znovu nazpíval. Mezi nimi je i titulní kankán Vzpoura kocourů.

Kromě skladatele Petra Skoumala jsou na tomto bilančním albu zastoupeni i další Vodňanského spolupracovníci. Řadu výrazných písní vytvořil koncem 80. let s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou, v posledních letech se zpěvačkami Hanou Navarovou z divadla Sklep, Magdou Šebestovou a hudebníky Romanem Fojtíčkem a Alešem Březinou. Album je tak kolekcí písní nesmírně půvabných, místy nevázaných, jindy naopak velmi závažných.  

 

Jan Vodňanský (*19. června 1941, Praha)

V roce 1965 vystudoval Jan Vodňanský Fakultu strojní ČVUT a krátce pracoval jako projektant. Již od roku 1963 však publikoval své texty (např. v časopise Mladý svět). Ve stejné době se seznámil s hudebníkem Petrem Skoumalem, se kterým vytvořil na téměř 20 let autorskou dvojici. Vrcholem jejich tvorby byla společná autorská představení v Čihoherním klubu na přelomu 60. a 70. let (např. S úsměvem idiota). 

 

V roce 1973 vystudoval dálkově ještě Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. Účinkoval s Petrem Skoumalem po klubech, psal básničky pro děti, texty k filmovým písním – především Přijela k nám pouť (1973) nebo Jen ho nechte, ať se bojí (1978). Po podpisu Charty 77 byla jeho činnost dále omezována. V 80. letech se věnoval prakticky jen tvorbě pro děti – vystupoval např. s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou. Přesto se však veřejnost občas setkala s jeho tvorbou – např. v polovině 80. let se jeho písničku Jak mi dupou králíci podařilo „propašovat“ do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek – králíci z klobouku.

 

Po listopadu 1989 krátce obnovil svoji spolupráci s Petrem Skoumalem. Vydal kompilace své dřívější tvorby, ale stále vystupoval i pro děti (např. v nedělních ranních pásmech Jůhele neděle nebo Studio Rosa). Vodňanský se vždy vyjadřoval k aktuálním politickým tématům – např. v roce 2003 podepsal prohlášení S komunisty se nemluví. Často vystupoval pro krajany v zahraničí, znal se dobře s Jiřím Voskovcem. V polovině 90. let přednášel filosofii na Filosofické fakultě. Spolupracoval také s Ondřejem Neffem při propagaci internetu.