Intersonic – Mrtvá a živá 1

Společnosti InterSonic má v plánu v pátek 13. května 2011 opět odklon od obvyklých a hojných dokumentů, vychází televizní mysteriózní drama podle románu Rebecca od Daphne Du Maurier Mrtvá a živá – část první za 69,- Kč. Tajemství sídla Manderley ožívá.

Mladičká dívka se zamiluje do sympatického a bohatého vdovce Maxima de Wintera a záhy se stane jeho ženou. V honosném sídle Manderley však nemá na růžích ustláno. Z domu ještě nevyprchal stín první de Winterovy ženy, krásné, pyšné, hrdé a sebevědomé Rebeccy, která zahynula na moři za podivných okolností.

Novomanželka nedokáže být v novém prostředí tou správnou paní domu. Nevyzná se ve společenských zvyklostech a etiketě. Ani personál domu není její naivitě a křehkosti nakloněn.

Situace se vyhrocuje a mladá žena začíná pochybovat nejen o lásce svého o tolik staršího manžela, ale začíná váhat i nad podivnou smrtí své předchůdkyně.

 

A ještě jednou totéž jinak a podrobněji:

Když se bohatý šlechtic, vdovec Maxim de Winter, setká s bohatou Američankou Van Hopperovou, je okouzlen její společnicí na cestách. Mladá žena je o polovinu mladší než on, nevinná a nezkušená a jemu nedá příliš práce vzbudit v ní zájem a okouzlení. Netrvá dlouho a koná se svatba, po které mladá paní De Winterová prožije krátké období štěstí a opětované lásky.

To však skončí po příchodu do Manderley, rodinného sídla de Winterů. Najednou se ve svém manželovi nevyzná a začíná o něm pochybovat, začíná pochybovat o jeho lásce, nedokáže se cítit jako paní domu, jako dívka pocházející z měšťanských kruhů se nevyzná ve společenských zvyklostech a etiketě aristokratické společnosti, ve které se nyní pohybuje. Stává se terčem klevet a spekulací společnosti a všude naráží na stopy Maximovy první ženy, záhadné a okouzlující Rebeccy, jejíž duch jakoby stále naplňoval Manderley a ovlivňoval všechny, kteří tu žijí. Hospodyně, paní Danversová, jí dokonce otevřeně dává najevo, že jedinou skutečnou vládkyní domu pro ni nadále zůstává Rebecca. Jde dokonce tak daleko, že navrhuje nové paní de Winter, aby spáchala sebevraždu a zachránila se tak před beznadějnou situací, do které se jako nástupkyně Rebeccy dostala.

Znepokojená žena se začne o Rebeccu zajímat. Zjistí, že před rokem zahynula, když se za podivných okolností utopila. A navzdory oddanosti paní Danversové se zdá, že Maxim nebyl do své zesnulé manželky tak zamilován jak se jeho nová žena obává. Měl dokonce řadu důvodů svou bezcitnou cizoložnou manželkou pohrdat. Pod zákeřným vlivem paní Danversové, začne žena podléhat přesvědčení, že Maxim svou předchozí manželku zavraždil.

To je ovšem jen začátek temného příběhu, který vrcholí obviněním Maxima z vraždy a také požárem Manderley, který zapálila paní Danversová dohnaná k šílenství svou oddaností k bývalé paní. Zbývá odpovědět na otázku ´Je Maxim vinný´? Nebo se stal obětí nějakého temného spiknutí? A podaří se manželům De Winterovým někdy vypudit ze svého vztahu a domu ducha Rebeccy?

Imdb.com eviduje přes 70 procent, csfd.cz s bídou 50: Hitchock to prostě není, průměrná rozplizlá romantická blbina s nevhodnými herci. Jakápak gotika, obyčejná červená knihovna. Vezměte do ruky knihu a na tuhle adaptaci zapomeňte…

Zadní strana 

Žánr: Drama / Mysteriozní / Romantický / Thriller

Země původu: Velká Británie / Německo

Rok vzniku: 1997

Délka: 102 minut

Původní název: Rebecca

Světová premiéra: 5. ledna 1997 – Velká Británie

Režie: Jim O’Brien

Námět: Daphne Du Maurier

Scénář: Arthur Hopcraft

Produkce: Tim Buxton, Rebecca Eaton, Hilary Heath, Jonathan Powell, Rikolt von Gagern, Andrew Warren

Hudba: Christopher Gunning

Kamera: Rex Maidment

Střih: Michael Parker

Kostýmy: Elizabeth Waller

Společnost: Carlton Television / Portman Productions / Independent Television / Tele München Fernseh Produktionsgesellschaft

Natáčeno: Charlestown, Cornwall, Velká Británie / Luton Hoo Estate, Luton, Bedfordshire, Velká Británie / Mothecombe House, Holbeton, Devon, Velká Británie / Nether Winchendon House, Nether Winchendon, Buckinghamshire, Velká Británie / Rotherfield Park, East Tisted, Alton, Hampshire, Velká Británie

Hrají: Charles Dance (Maxim de Winter), Diana Rigg (paní Danversová), Geraldine James (Beatrice), Jean Anderson (babička), Emilia Fox (druhá paní de Winterová), Faye Dunaway (paní van Hopperová), Jonathan Cake (Jack Favell), Tom Chadbon (Frank Crawley), Denis Lill (Giles), John Branwell (Ben), Lucy Cohu (Rebecca), John Horsley (Frith), Jonathan Stokes (Robert), Kelly Reilly (Clarice), Wendy MacAdam (zdravotní sestra), Carla Mendonça (kadeřnice), Timothy West (pan Baker), Ian McDiarmid (koroner), Anthony Bate (plukovník Julyan), Patrick Romer (přístavní kapitán), Robin Soans (Tabb), Zulema Dene (Tudor Lady), David Webb (Nelson), Michael Wynne (Napoleon), Frank Doherty (starý zahradník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný 4:3

Bonus: