Bontonfilm – Zemský ráj to na pohled

Bontonfilm nabídne další ze série českých (a většinou jen průměrně hodnocených) titulů, v pátek 13. května 2011 za 99,- Kč bude v prodeji film Zemský ráj to na pohled. Mrazivá komedie o tom, jak se dalo žít v 70. letech a zároveň se nenechat zmrazit.

Dospívání bývá složité, zvlášť když se píše rok 1968, venku se prohánějí cizí tanky, doma se střídají tatínkové mnoha různých poloh. A maminka, navzdory své vnitřní síle, na všechno nestačí. Jak bylo v takových podmínkách možné prožít a přežít už tak náročná 70. léta? Jak šlo udržet si radost ze života, city pro lásku a chuť na smích? I o tom je mrazivá komedie Ireny Pavláskové Zemský ráj to napohled.

 

Hlavní linkou filmu je příběh Marty, jejích dvou dospívajících dcer – Majdy a Gábiny – a jejich postupně přicházejících a odcházejících "tatínků". Zatímco někteří "tatínkové" se postupně snaží zvrátit kolo alespoň českých dějin, Marta a její dcery vzdorují výsledkům a následkům, které tyto jejich pokusy u komunistického režimu zákonitě vyvolávají. Svět "velké politiky" a velkých cílů se tak střetává, doplňuje a prolíná s každodenní životní realitou. A že v průběhu toho vznikají i veselé situace? Vždyť schopnost ironie a smysl pro humor byly v té době nezbytnou součástí každého balíčku pro přežití, který dával sílu, vůli a chuť žít a neselhat hlavně sám před sebou.

Mezi 50 až 60 procenty: O nevinných disidentech a zákeřných estébácích v křečovitě černobílém podání, působícím spíš jako karikatura. Bezkrevná ilustrace divné doby. Zasvěceně tady nebo tady.

Žánr: Komedie / Drama / Historický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2009

Délka: 114 minut

Kinopremiéra v ČR: 17. listopadu 2009

Režie: Irena Pavlásková

Pomocná režie: Petr Hartl

Námět: Tereza Boučková, Iva Přivřelová

Scénář: Tereza Boučková

Dramaturg: Edgar Dutka, Kristián Suda

Produkce: Viktor Schwarcz, Veronika Schwarczová, Jordi Niubó, Pavel Bělohradský, Zuzana Konrádová, Jaroslav Kučera

Hudba: Jiří Chlumecký

Kamera: Marek Diviš

Střih: Alois Fišárek

Kostýmy: Jarmila Konečná

Masky: Jana Radiová

Zvuk: Jiří Klenka, Štěpán Mamula

Odborný poradce: Jaroslav Hrbek, Lída Rakušanová

Architekt: Petr Pištěk

Společnost: Cineart Production / Česká televize / I/O Post

Hrají: Vilma Cibulková (Marta), Tereza Voříšková (Gábina), Dana Marková (Majda), Miroslav Etzler (Mirek), Jiří Dvořák (Petr Hána), Bára Seidlová (Lenka), Jan Zadražil (Tomáš), Ondřej Vetchý (Jan Pavel), Jan Hartl (režisér Kováč), Igor Bareš, Lukáš Jůza (pingl Martin), Pavel Rímský (kapitán VB), Eva Salzmannová (sousedka Nováková), Petr Motloch (ředitel TV), Martina Menšíková (Ema), Abdelhamid Abdou (Hasan), Giuseppe Maiello (pumpař), Gabriela Mikulková (skriptka Eva), Ondřej Malý (velitel), Martin Stránský (příslušník VB), Petr Kouba (tajný), Luboš Veselý (příslušník VB), Stanislav Lehký (příslušník VB), Josef Hervert (novinář), Viktor Dvořák (osvětlovač), Karel Poláček (kameraman), Bořík Procházka (profesor), Libuše Štědrá (vedoucí skladu), Miroslav Hanuš (příslušník VB), Daniel Šváb (příslušník VB), Petr Bucháček (příslušník VB), Aleš Gelnar (příslušník VB), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: Film o filmu, Trailer, Fotogalerie