Hollywood Classic Entertainment – Kamufláž

Pokud Hollywood Classic Entertainment dodrží oznámený plán, v ediční řadě Filmopolis se ve středu 18. května 2011 objeví za 99,- Kč další akční hrdina ve filmu Kamufláž, k němuž opět nemáme k dispozici podklady. Odhalí reportér Mike Anderson na Blízkém Východě záhadné pozadí teroristického bombového útoku na americkou námořní základnu? Jen jediný člověk může odvrátit světovou katastrofu!

Pravda? Co je pravda? Pravda je neodhalená lež. Tak nějak se jeví v americkém thrilleru, který využívá atraktivní kulisy Blízkého východu jako pozadí pro tradiční boj čestného jedince se špinavými praktikami CIA.

Výchozím bodem je teroristický útok na americkou námořní základnu, v jehož pozadí stojí podle oficiálního sdělení teroristické komando Černý říjen financované Irákem a Lybií. Losangelesský list L. A. Post vyšle do terénu svého reportéra Mika Andersona, aby objasnil poněkud záhadné pozadí útoku, což se vůbec nelíbí všemocné CIA zastupované agentem Jacksonem. A není divu. S pomocí bývalé milenky Susan Cliffordové a starého kamaráda z vojny Johna Coopera totiž Mike pronikne do klasicky nepřehledné sítě intrik a zjistí, že žádný Černý říjen neexistuje a útok měl pouze zakamuflovat krádež kapsle s nebezpečným nervovým plynem.

 

Filmový přehled svého času o filmu uvedl:

U Dolpha Ludgrena jsme byli dosud zvyklí spíše na exhibici síly než na psychologicky propracované herectví. Film režiséra Mannyho Cota Kamufláž měl znamenat zlom v "profilu" slavného svalovce, který tu vyměnil rozličné smrtonosné zbraně za přenosný počítač a masku chladnokrevného zabijáka za image inteligentního novináře.

Losangeleský reportér Mike Anderson pátrá v Izraeli po pozadí teroristického útoku na americkou námořní základnu. Pomalu se zorientuje v síti složitých politických intrik, točících se kolem krádeže nového nervového plynu, a odhalí nekalé rejdy CIA na Blízkém Východě.

Scénář, na němž spolupracoval i sám Lundgren, dával herci příležitost, již však nedokázal využít. Autoři zbavili film předností akčního žánru, jenže jiné přednosti nedodali.

Imdb.com 36 procenty, csfd.cz o procento víc: Ještě horší, než kdy jindy – snaha o herectví, minimum akce, bez děje a bez hereckých výkonů.

Zadní strana 

Žánr: Akční / Thriller

Země původu: Velká Británie / Izrael

Rok vzniku: 1991

Délka: 88 minut

Původní název: Cover Up

Světová premiéra: 22. února 1991 – Portugalsko

Režie: Manny Coto

Scénář: William Tannen

Produkce: Jane Barclay, Sharon Harel, Jacob Kotzky, Bob Misiorowski, Eli Nash, Rebecca Nunberg, Terry A. Tegnazian, Eran Yaizer

Hudba: Bruno Louchouarn

Kamera: David Gurfinkel

Střih: Bryan Oates, Freeman A. Davies

Kostýmy: Rakefet Levy

Společnost: Capitol Films / Cover-Up / Electra Films

Natáčeno: Ben Gurion Airport, Lod, Izrael / Globus Group Studios, Neve Ilan, Izrael / Jaffa, Izrael / Jerusalem, Izrael / Tel Aviv, Izrael

Hrají: Dolph Lundgren (Mike Anderson), Louis Gossett Jr. (Lou Jackson), Lisa Berkley (Susan Cliffordová), John Finn (Jeff Cooper), Gil Kopel (MP #1), Howard Rypp (MP #2), Ofer Lehavi (MP #3), Zadok Zarum (arabský řidič), Oren Neeman (mariňák), Bruce Daniel Diker (voják #1), Danny Friedman (voják #2), Barry Langford (muž v autobusu), Sharon Hacohen (celnice), Matti Seri (taxikář), Jonathan Dominitz (ochranka velvyslanectví), Larry Moss (reportér #1), John Dicks (reportér #2), John Fulton (report #3), Larry Price (reportér #4), Gilat Ankori (reportér #5), Jil Ben David (reportér #1), Michael Greenspan (TV hlasatel), Steve Budd (sekretář), Jack Widerker (velvyslanec), Michael Downs (mariňák #2), Dor Zweigenboim (mariňák #3), Mark Harrison (mariňák #4), Rose Meshihi (prostitutka), Lizi Gerafi (prostituka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,85:1, čili nejspíš opět ořez)

Bonus: žádný