KM Records – Prohnilí proti prohnilým

Společnost KM Records v úterý 31. května 2011 obohatila nabídku dalším titulem, známým (a již nedostupným) z Levných knih, do trafik dorazil „vyprodaný" film Prohnilí proti prohnilým za 69,- Kč. Pokračování francouzské komedie Prohnilí o svérázných praktikách pařížských policistů.

"Prohnilý" je v policejním slangu zkorumpovaný policista. Začíná to koblihami zdarma v místní kavárně a končí odměnou za neaktivitu ve vyšetřování závažných zločinů.

Policejní komisař René a jeho kolega Francois jsou pařížští policisté, kteří sice neplní své povinnosti striktně podle zákona, ale zato mají ve svém okrsku klid. Zavedli na Montmartru úplatky a pohodlně z nich žijí. Udržují intimní vztahy s prostitutkami, dávají si dobré jídlo a příjemně si povídají. Jenže dorazí morální krize…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Francois začne mít pochybnosti o jejich způsobu práce, zatouží být za každou cenu povýšen na komisaře a náhle se snaží být pracovitým policistou. Rovnováha kumpánů i celé čtvrti se tak naruší. Na scéně se objevuje též dávná Reného přítelkyně, která mu nemůže odpustit, že ji kdysi opustil a pořádně znepříjemní oběma policistům jejich životy. Její pomsta způsobí, že vyjdou najevo všechny podvůdky, úplatky a vůbec všechny nepolicejní metody, kterými naše dvojice dokázala vytvořit z policie a pařížského podsvětí vcelku harmonický svět.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Parťáci jsou nakonec přeloženi z jimi léta ovládaného rajonu a je jmenován nový komisař spolu s dalšími „strážci zákona". To způsobí v podsvětí doslova zmatek – ukáže se, že nováčci mají k výkladu zákona ještě otevřenější přístup a že už nejde o víceméně přátelské protislužby, ale o hrubé vydírání podsvětí policií.

Obyvatelé čtvrti brzy klepou na dveře radnice a požadují zpět své původní „prohnilé" policajty…

Hodnocení o něco slabší, na imdb.com 60 procent, na csfd.cz 77: Ještě pořád povedená francouzská komedie.

Zadní strana 

Žánr: Akční / Komedie / Krimi

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1990

Délka: 103 minut (1:42:11)

Původní název: Ripoux contre ripoux

Světová premiéra: 7. února 1990 – Francie

Premiéra v ČR: 20. prosince 1991

Režie: Claude Zidi

Scénář: Didier Kaminka, Simon Michaël, Claude Zidi

Produkce: Pierre Gauchet

Hudba: Francis Lai

Kamera: Jean-Jacques Tarbès

Střih: Nicole Saunier

Kostýmy: Olga Pelletier

Společnost: Films 7 / Orly Films / Sédif Productions / TF1 Films Production

Natáčeno: Paříž, Francie

Hrají: Philippe Noiret (René Boirond), Thierry Lhermitte (François Lesbuche), Guy Marchand (Guy Brisson), Jean-Pierre Castaldi (Jean-Pierre Portal), Grace De Capitani (Natacha), Line Renaud (Simone), Michel Aumont (Bloret), Jean-Claude Brialy (bankéř), Jean Benguigui (Cesarini), Christian Bouillette (klenotník), Roger Jendly (Albert Le Fourgue), Georges Montillier (obchodník s oblečením), René Morard (Fernand), Alain Mottet (prefekt), Bernard Freyd (Guichard), Tadie Tuene (marabu), Patricia Karim (klenotnice), Michel Crémades (lupič), Jacques Richard (Jean-Marie Laroche), Raymonde Badé-Mauffroy (bankovní úřednice), Gérard Beaume (šéf Natachy), Denis Brandon (chuligán), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný