PB Publishing – Interiéry

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 6. června 2011 pokračuje ve dvacetidílné kolekci a s podporou (nejen) Respektu za 149,- Kč nabídne film Interiéry. Lidské vztahy a city jsou někdy jako zapomenutý steak na rozžhavené pánvi.

Stárnoucí Arthur nečekaně oznámí své ženě Evě, že ji opouští. Je to rozhodnutí, o němž tajně uvažoval již delší dobu. Nechce prozradit, jaké k tomu má důvody. Již dávno ale necítí sílu, ba ani potřebu přizpůsobovat se jejím náladám či depresím, a také si ještě chce něco užít a najít téměř ztracený optimismus. Pro jeho manželku zůstává rozchod příliš velký šokem. Neumí se vyrovnat s realitou a stále myslí jen na možnost návratu k Arthurovi. Problémy s partnerskými vztahy ale mají i jejich tři dospělé dcery, úspěšná spisovatelka a básnířka Renata, přitažlivá herečka Flynn a netalentovaná, vnitřně nevyrovnaná Joey.

 

Woody Allen byl po sérii komediálně laděných filmů Spáč, Láska a smrt a Annie Hallová na vrcholu oblíbenosti, což mu umožnilo učinit zásadní úkrok stranou a natočit čisté drama. Psychologicky laděný příběh Interiéry z roku 1978 představuje otevřenou poctu tvorbě švédského režiséra Ingmara Bergmana, ke kterému se odkazují nejen tematicky, ale i kompozičními postupy (zejména nezapře inspiraci snímkem Šepoty a výkřiky).

 

Promyšleně využívá dlouhé záběry, úseky děje jen minimálně podkresluje hudbou, velký prostor dává hereckému gestu, mimice a textu. Jak název předem prozrazuje, film vypovídá o uzavřených prostorech, v doslovném i obrazném slova smyslu. Proto řadu scén tvoří pohledy na hlavní hrdiny, stojící a bezmocně sledující okolo plynoucí svět, na který nemají sebemenší vliv.

Pocity neúspěchu, deprese, stejně jako myšlenky na smrt pomáhá navodit kamera Gordona Willise, jež se omezuje na odstíny černé, bílé a šedé. Kostýmy, stejně jako k filmu Spáč, připravil Joel Schumacher, který později více zaujal jako režisér například snímky Hráči se smrtí, Nebezpečný klient a Čas zabíjet. Vynikající herecký výkon podala Geraldine Page jako rozporuplná architektka Eva.

 

Allen byl populární komik a tak vážný film od něj nikdo nečekal, ačkoli s odstupem doby vychází podobně jako u Vzpomínek na Hvězdný prach najevo, nakolik jde o podnětné umělecké dílo. Sleduje postupný rozklad jedné rodiny, v níž nečekané otcovo rozhodnutí odejít za milenkou spustí řadu událostí, během nichž vyplývají dosud skryté lži a traumata, zejména na straně tří dcer.

Diváci mají nyní, kdy jsou vybaveni zkušeností s pozdějšími Allenovými nekomediálními snímky, unikátní možnost vrátit se na samý začátek jeho kariéry jako vážného tvůrce, který se bez problémů obejde bez vypointovaných slovních přestřelek a absurdních gagů. Interiéry zůstávají jedním z jeho nejzvláštnějších snímků, v němž poprvé načrtnul řadu motivů, k nimž se bude později vracet.

Český přebal 

Hodnocení přes 70 procent: Prostě jen lidé a jejich život.

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1978

Délka: 93 minut

Původní název: Interiors

Světová premiéra: 2. srpna 1978 – USA

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Robert Greenhut, Charles H. Joffe, Jack Rollins

Kamera: Gordon Willis

Střih: Ralph Rosenblum

Kostýmy: Joel Schumacher

Společnost: Rollins-Joffe Productions

Natáčeno: New York City, New York, USA / Riverdale, Bronx, New York City, New York, USA / Southampton, Long Island, New York, USA / Westchester County, New York, USA

Hrají: Kristin Griffith (Flyn), Mary Beth Hurt (Joey), Richard Jordan (Frederick), Diane Keaton (Renata), E. G. Marshall (Arthur), Geraldine Page (Eve), Maureen Stapleton (Pearl), Sam Waterston (Mike), Missy Hope (mladá Joey), Kerry Duffy (mladá Renata), Nancy Collins (mladá Flyn), Penny Gaston (mladá Eve), Roger Morden (mladý Arthur), Henderson Forsythe (soudce Bartel), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: černobílý 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: