FilmX – Hra se smrtí

Dobré filmy týdeníku Reflex ve sběratelské edici číslo IV se vrací k jedné ze svých dřívějších periodicit a na pulty dorazí hned dva tituly. Hollywood Classic Entertainment jako jeden z nich v edici FilmX uvede ve čtvrtek 9. června 2011 za 99,- Kč na DVD film Hra se smrtí. Podklady bohužel opět chybí, tudíž informace pouze z jiných zdrojů. Drsné americké drama o zoufalství, naději a zločinu v džungli špinavého betonového sídliště.

Hlavní postavou ponurého příběhu ze dna společnosti je devatenáctiletý černoch Strike, který se živí jako brooklynský pouliční prodavač drog, tedy malá ryba až úplně na dně drogové hierarchie. Celý den se potlouká po parku, postává na rozích a prodává narkomanům jejich dávky. Pije čokoládové mléko, aby uklidnil svůj vřed, a když má chvilku, hraje si ve svém bytě s modelem vláčku, a přitom sní o cestě, která by ho vyvedla z jeho bídného života.

Jednoho dne se na něj obrátí jeho šéf Rodney s tím, že pokud zabije jiného prodavače, Darryla z noční restaurace, který si nějaké peníze z prodeje ulil stranou, bude to jeho jízdenka na vyšší post v Rodneyho organizaci. A záhy skutečně Darryl klesne k zemi provrtán čtyřmi kulkami.

 

K vraždě se přizná Strikeův starší bratr, ale unavený zkušený detektiv Rocko Klein, který dostane případ na starosti, tuší, že tu něco nehraje a vydá se do ponurých uliček, aby našel pravdu. A ta, zdá se, ukazuje přímo na Strikea a Rodneyho. Řešení záhady je však v případě tohoto filmu tím nejméně důležitým bodem. Mnohem důležitější se zdají vedlejší zápletky a dobře prokreslené charaktery, obývající ponurý svět někde na dně lidské společnosti.

Od 70 do 75 procent: Jako cokoli jiného od tohoto režiséra. Černoši, crack, hudba, výborná režie, klipový střih.

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1995

Délka: 128 minut

Původní název: Clockers

Světová premiéra: 13. září 1995 – USA

Režie: Spike Lee

Námět: Richard Price (román "Clockers")

Scénář: Richard Price, Spike Lee

Produkce: Jon Kilik, Spike Lee, Richard Price, Monty Ross, Martin Scorsese, Rosalie Swedlin

Hudba: Terence Blanchard

Kamera: Malik Hassan Sayeed

Střih: Samuel D. Pollard

Kostýmy: Ruth E. Carter

Společnost: 40 Acres & A Mule Filmworks / Universal Pictures

Natáčeno: 88th Precinct – 298 Classon Avenue, Fort Greene, Brooklyn, New York City, New York, USA / Albuquerque, New Mexico, USA / Boerum Hill, Brooklyn, New York City, New York, USA / Brooklyn Bridge, New York City, New York, USA / Brooklyn, New York City, New York, USA / Fort Greene, Brooklyn, New York City, New York, USA / Gowanus Housing Projects, Boerum Hill, Brooklyn, New York City, New York, USA / Grants, New Mexico, USA / Lotts Avenue, Brooklyn, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA / Sandia Mountains, Albuquerque, New Mexico, USA

Hrají: Harvey Keitel (detektiv Rocco Klein), John Turturro (detektiv Larry Mazilli), Delroy Lindo (Rodney Little), Mekhi Phifer (Ronald ‚Strike‘ Dunham), Isaiah Washington (Victor Dunham), Keith David (velký Andre), Peewee Love (Tyrone ‚Shorty‘ Jeeter), Regina Taylor (Iris Jeeterová), Thomas Jefferson Byrd (Errol Barnes), Sticky Fingaz (vědec), Fredro Starr (Go), Elvis O. Nolasco (Horace), Lawrence B. Adisa (Stan), Hassan Johnson (Skills), Frances Foster (Gloria), Michael Imperioli (detektiv Jo-Jo), Lisa Arrindell Anderson (Victorova žena Sharon), Paul Calderon (Jesus at Hambones), Brendan Kelly (Velký šéf), Mike Starr (Thumper), Graham Brown (pan Herman Brown), Steve White (Darryl Adams), Spike Lee (Chucky), Shawn McLean (Solo), Arthur J. Nascarella (Bartucci), Harry Lennix (Bill Walker), Bray Poor (detektiv  #1), Craig McNulty (detektiv  #2), Christopher Wynkoop (detektiv  #3), Paul Schulze (detektiv  #4), Donald Stephenson (detektiv  #5), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný