Aha! – Honzíkova cesta

Nedělní Aha! umožní 20. dubna 2008 titulem Honzíkova cesta za 42,- Kč leckomu zavzpomínat na povinnou školní četbu nebo si připomenout nedávné diskuze o nutnosti úprav textů, když už dnešní mládež neví, co to bylo JZD.

I do dětských filmů 50. let pronikaly výchovné, osvětové a někdy ještě nádavkem ideologické prvky. Zde uvidíme, jak pětiletý Honzík, jenž vyrůstá ve městě, jede sám vlakem k dědečkovi a babičce na vesnici. Zde poznává početná domácí zvířátka, obhlédne kolektivizované hospodaření a spřátelí se s tamními dětmi.

S použitím dobových materiálů si můžeme přiblížit děj – neděj tohoto filmu (FILMOVÝ PŘEHLED 6/1957):

Český umělecký barevný film, natočený podle stejnojmenné dětské knížky spisovatele Bohumila Říhy. Je určený především nejmenším dětem. Hlavní postavou filmu je pětiletý Honzík, který žije s rodiči v Praze. Jednoho dne přijde dopis, přímo na Honzíkovo jméno, v kterém ho děda zve k sobě na dědinu. Honzík se sice na cestu velmi těší, ale má velká strach z toho, že poprvé bude delší čas bez maminky. Rodiče nemají čas ho tam zavézt. Honzík nakonec přemluví maminku, aby mohl jet sám vlakem. Nakonec všechno bez problémů zvládne, dokonce i cestu ve vlaku a díky dědovi poznává život na družstevní vesnici. Spřátelí se s vesnickými dětmi, zamiluje si všechna dědova zvířata, s nimiž se seznámí – se psem Punťou, kocourem, rohatou kozou, prasátky ve vepřinci a slepicemi v drůbeží farmě. Zažije hodně příhod, pro vesnické děti běžných, ale které jsou pro městského chlapce napínavým dobrodružstvím. Léto končí a přichází smutné loučení. Honzík však ví, že příští rok zase přijede…

Děj filmu je prostý a srozumitelný. Cílem autorů bylo naučit děti nebát se a býti samostatnými. Při současném nedostatku filmů pro mládež a zejména pro nejmenší děti, je tento film mladého českého režiséra Milana Vošmika přínosem naší filmové tvorby.

Alternativně:

Pětiletému Honzíkovi Tichému přišel do školky dopis, v němž ho dědeček zve k sobě na návštěvu. Chlapci se na venkově u prarodičů loni moc líbilo a rád by jel znovu. Rodiče ale nemají čas ho tam zavézt. Honzík maminku přemluví a ta nakonec svolí, aby jel sám vlakem. Cesta dobře dopadne a dědeček čeká s vozem taženým koněm na nádraží v Koníkově. Honzík se brzy spřátelí s místními dětmi, nejvíc s malou školačkou Terezkou. Jenom se zlobivým Ferdou má problémy. Kluci se nakonec poperou a Ferda Honzíkovi ukradne skleněnou kuličku. Honzíka se zastane starší kluk Viktor a zloděj musí kuličku vrátit. Na pozvání učitele Stolaře, který učil i jeho otce, navštíví Honzík místní školu. Do třídy přijde s kocourem, který vzápětí uteče. Ferda chlapci nabídne pomoc při jeho hledání, ale ze msty zavede Honzíka do lesa, kde ho opustí. Děti chlapce hledají a najdou ho spícího v trávě. Pro Honzíka přijede maminka. Při loučení s dětmi přijde i Ferda, který mu jako omluvu daruje nožík. Honzík mu na stvrzení přátelství věnuje svoji skleněnou kuličku.

Film získal v roce 1957 hlavní cenu ex aequo v kategorii filmů pro nejmenší děti na XVIII. MFF v italských Benátkách

Žánr: Dětský / Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 73 minut

Premiéra v kinech ČR: 15. března 1957

Režie: Milan Vošmik

Asistent režie: Květa Vostrovská, Eva Kubesová, Květa Ondráková

Scénář: na námět knihy Bohumila Říhy Ota Hofman, Milan Vošmik

Produkce: Jaroslav Ullman, Jaroslav Jílovec

Hudba: Svatopluk Havelka

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Vojtěch Kuthan, Bedřich Baťka

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Jiří Lenoch

Architekt: Vladimír Labský

Kostýmy: Lída Novotná

Masky: Gustav Hrdlička, František Novotný

Společnost: Studio uměleckých hraných filmů Praha

Natáčeno: ateliéry Hostivěř – Praha, Milevsko – okolí, Posázaví, Praha – Nusle – Folimanka, Praha – Vršovice – nádraží

Hrají: Miroslav Červenka (Honzík Tichý), Marcela Jandová (Terezka), Josef Kruml (Ferda), Václav Venhoda (Viktor), Zdeňka Baldová (babička), Vladimír Hlavatý (dědeček), Karel Höger (pan řídící Stolař), Vlasta Chramostová (prodavačka Tichá, Honzíkova matka), Radovan Lukavský (cestující), Otomar Korbelář (revizor), Stanislav Neumann (zahradník), Štěpánka Haničincová (učitelka v mateřské škole), Viola Zinková (průvodčí), Václav Trégl (družstevník s lívanci), Jiřina Bohdalová (sekretářka Čs. Televize), Josef Hlinomaz (závozník), Vladimír Huber (listonoš), Milan Neděla (řidič automobilu Čs. Televize), Soňa Neumannová (kuchařka), Josef Steigl (muž s hodinkami), Josef Šidlichovský (družstevník s pivem), Hermína Vojtová (družstevnice v jídelně), Vladimír Bejval (kluk), Zdeněk Chudáček (kluk v mateřské škole), Waldemar Brochard (muž na nádraží), V. Peč (dítě), E. Stokuč (dítě), H. Zezulová (dítě), M. Jůnová (dítě), Zuzana Ondrouchová (holčička ve školce), M. Bouzek

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: 4:3, barevný, PAL

Bonusy: žádné (jen pro zajímavost – v původním vydání od Filmexportu byly tyto bonusy: pokud půjde o DVD z produkce Filmexportu, mělo by být : Slovo historika, Fotografie, Biografie a filmografie, Soudobá dokumentace)