Amercom – Velké bitvy historie (36. díl) – Ardeny 1944

Jak už tady zaznělo v diskuzi, Amercom by sice měl pokračovat v ediční řadě Velké bitvy historie, ovšem jen a pouze obdobím 2. světové války do čísla 53. Ostatní slibované historické epochy zmizely v propadlišti dějin. Ve čtvrtek 9. června 2011 bychom se tedy měli dočkat dalšího ve fólii společně zataveného DVD a knihy s pořadovým číslem 36 a názvem Ardeny 1944 za obvyklých 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 40 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Obal polského DVD 

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Zadní strana polského DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Ardeny 1944 – Tygři ve sněhu

Německá protiofenzíva v Ardenách byla poslední útočnou operací Německa během druhé světové války. Stala se "labutí písní" Třetí říše. Přestože v prvních dnech německá armáda využila překvapení a podařilo se jí prorazit do hloubky spojenecké obrany, nakonec se nepodařilo dosáhnout žádného z plánovaných úkolů operace – Němci nedokázali překročit Maasu, nemluvě o tom, že by se dostali do Antverp.

Autor popisuje přípravu Třetí říše na operaci "Wacht am Rhein", průběh akce i boje mezi útočícími německými vojsky a americkou obrannou.

Ztracené důkazy

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Polské DVD podle náhledu obalu obsahuje další dokument z řady Barvy války: Ztracené důkazy – Ofenziva v Ardenách v délce 45 minut. 

DVD Ztracené důkazy – Ofenziva v Ardenách 

V kalendáři se píše datum 16. prosince 1944. Schyluje se k jedné z největšícg bitev amerického pozemního vojska. Čtyřiačtyřicet dnů trvající střet s německými vojksy, kterým se podařilo objevit slabé místo v americké obraně. Aby zastavili německý postup, museli se Spojenci vydat ze všech sil. Obrana města Bastogne vstopuila do vojenských dějin. Malý kousek země, kdese Američané udrželi – to bylo Bastogne. Vysoko na nebi tehdy pořizovala průzkumná letadla snímky bojiště, po válce se však na tyto filmy zapomnělo. Až dodnes. Právě na nich vidíme z nezvyklé perspektivy bojové akce, v nichž se z vojáků stávali hrdinové…

Kniha z roku 1990 nese název Ardeny 1944 – Hitlerův poslední pokus na Západě (Ardens 1944 – Hitler´s last gamble in the West), autor James R. Arnold, ilustrace Angus McBride a Ron Volstad, překlad PhDr. Jiří Fidler, Ph.D. Jako vždy řada fotografií, plánků, map na 96 stranách, tentokrát bez náhledů obalů dalších zamýšlených dílů.

Bitva v Ardenách, kterou Američané označují jako "bitvu o výběžek", byla posledním vážným německým pokusem zvrátit zoufalou situaci na západoevropském válčišti. Tři německé armády tu prorazily slabou americkou obrannou linii a snažily se proniknout náročným horským terénem k řece Maase. Jejich pečlivě naplánovaný postup však byl nejprve zpomalen a posléze zcela zastaven – na jižním (prostor Bastogne) i na severním křídle. Američané dokázali zmobilizovat veškeré možné síly a německý útok nakonec zastavili. Publikace James Arnolda podrobně ukazuje, kdy se německá šance na vítězství změnila v jednoznačnou německou porážku.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:08)

Původní název: The Lost Evidence: Battle of Bulge

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný