Filmexport Home Video – Děvčata nedejte se!

Filmexport Home Video v pátek 10. června 2011 nabídne komedii s Hugo Haasem a Adinou Mandlovou o profesorovi venkovské dívčí školy Děvčata nedejte se! za obvyklých 99,- Kč v digipacku.

Emanuel Pokorný žije skromně v penzionu na předměstí, protože nemá práci. Spolužák ze studií Roubal ho doporučí na místo profesora venkovského penzionátu dívčí církevní školy.

Dívka Lidka sehnala práci a své dítě dala na pár dní do péče bývalého milence a otce dítěte, Jiřího. Jiří žije nevázaně ve stejném penzionu jako Emanuel a dítěte se chce zbavit. Uloží ho do Emanuelovy postele a uteče. Překvapený Emanuel nemá čas pátrat po rodičích dítěte, a tak se o ně postará.

Druhý den odjíždí na venkov, aby se ucházel o místo v penzionátu. Jako bezúhonný muž místo profesora dostane. Do přiděleného pokoje pronese dítě tajně v košíku, při vyučování ale vzbudí u studentek podezření, že nebydlí sám. Jeho tajemství odhalí Vlasta, která je do Emanuela tajně zamilovaná.

Děvčata se rozhodnou Emanuelovi pomáhat. To se však donese ředitelce a Emanuel je propuštěn. Na poslední chvíli se objeví matka dítěte, Lidka. Vše se vysvětlí, ale Emanuel se již nemůže od dítěte odloučit a žít dál sám. Žádá Lidku o ruku a ona ráda přijímá.

Hodnocení nad 60 procent: Námět filmu byl zřetelně inspirován francouzským filmem Le Mioche z roku 1936. Jako situační komedie působí dnes již vyčpěle, nicméně hereckým výkonem Hugo Haase si udržuje pozornost i dnes. Mírně rušivě, až směšně mohou dnes působit scény, v nichž chovanky internátu prezentují své emancipační nadšení. Stoupající hvězdě Adiny Mandlové její role Vlasty nepřinesla žádný vývoj, navíc její ztvárnění -náctileté studentky působí nevěrohodně.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 75 minut

Premiéra v kinech: 27. srpna 1937

Režie: Hugo Haas, Josef Alfred Holman

Asistent režie: Václav Dražil

Námět: Hugo Haas, Josef Alfred Holman

Scénář: Hugo Haas, Josef Alfred Holman

Produkce: Pavel Podolier

Hudba: Julius Kalaš

Kamera: Otto Heller

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Lux

Hrají: Hugo Haas (profesor Emanuel Pokorný), Adina Mandlová (žačka v internátě Vlasta), Erna Ženíšková (svobodná matka Lidka), Světla Svozilová (vychovatelka v internátě slečna Klotylda), Leopolda Dostalová (ředitelka dívčího internátu), Ladislav Boháč (Jiří, otec malé Jany), Jiří Dohnal (Karel, Jiřího přítel), Karel Jičínský (farář), Stanislav Neumann (Josef, podomek v penzionu), Jan Pivec (Václav Roubal), Rudolf Deyl st. (rada Roubal, Václavův strýc), František Roland (obuvník), Milada Horutová (obuvníkova dcera), Vladimír Majer (zápasník pan Pápěrka, soused Pokorného), Milka Balek-Brodská (majitelka penzionu Straková), Jana Ženíšková (Janička, dcera Lidky), Karel Švanda (obchodník), Vilém Pruner (malíř), Emil Dlesk (policejní komisař), Karel Veverka (zahradník), Věkoslav Satoria (starosta), Anči Pírková (služka), Jiřina Steimarová (žačka J.), Inka Gollwellová (žačka), Helena Svirtová (žačka), Milena Velíšková (žačka M.), Sylva Langová (žačka M.), Zorka Janů (žačka B.), Bobina Prošková (žačka N.), Majva Červená (žačka), Eva Prchlíková (žačka W.), Porgesová (žačka), Grossová (žačka), Šetková (žačka), Anna Vávrová (žačka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, vzpomínání Viléma Prunera