PB Publishing – Září

Neuvěřitelné se stalo skutečností a vydavatelství PB Publishing se v pondělí 20. června 2011 propracuje ke konci dvacetidílné kolekce a s podporou (nejen) Respektu za 149,- Kč nabídne závěrečný film Září. Snad tenhle záslužný počin ekonomicky přežije a dočkáme se opět nějakého milého překvapení… Rozmarné čechovovské variace Woodyho Allena.

Září je druhým Allenovým pokusem o komorní drama spíše evropského ladění. Natočil je roku 1987 a soustředí se v něm na osudy postav ve venkovském domě na sklonku léta, které jsou konfrontovány s vlastní minulostí, prázdnotou a smutkem. Jeden dům, několik párů, spousta trápení a tolik věcí, které se najednou jeví být akutní řešit, a to jak v rovině těch nejniternějších problémů, tak v oblasti mezilidských (nejen partnerských) vztahů.

Allen – který nakonec celý snímek natočil v ateliéru – ve spolupráci s kameramanem Carlem Di Palmou pojal snímek v nádherně komponovaných dlouhých záběrech, jež kladly velké nároky na herecké představitele. Dokonce neváhal během dotáček film do značné míry přeobsadit a natočit velkou část znovu s novými herci, s nimiž se mohl vyvarovat věcí, které mu v první „verzi" nepřišly dostatečně dobré. Výsledkem je křehký umělecký film s vynikajícími hereckými představiteli, jenž sice nepatří mezi Allenova nejpopulárnější díla, ale podobně jako starší Interiéry nebo pozdější Jiná žena umožňuje rozšířit způsoby nazírání na tvorbu tohoto výjimečného amerického umělce.

Mladá fotografka Lane tráví konec léta ve venkovském rodinném domu ve Vermontu. Sem za ní dochází její nápadník, ovdovělý učitel francouzštiny Howard, stejně jako soused Peter, který se pokouší napsat román o otci. Na návštěvu k ní přijíždí blízká přítelkyně Stephanie a Lanina matka, bývalá herečka Diana Frazierová, se svým společníkem penzionovaným fyzikem Lloydem. V průběhu jednoho večera, kdy za okny domu vypukne prudká bouře, vyplývají mezi účastněnými na povrch skryté vztahy, jejich touhy a traumata zasetá někdy v minulosti…

Hodnocení mezi 65 až 70 procenty: Smutné, zoufalé, deprimující.

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1987

Délka: 82 minut

Původní název: September

Světová premiéra: 18. prosince 1987 – USA

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Robert Greenhut, Charles H. Joffe, Jack Rollins, Gail Sicilia

Kamera: Carlo Di Palma

Střih: Susan E. Morse

Kostýmy: Jeffrey Kurland

Společnost: Jack Rollins & Charles H. Joffe Productions

Natáčeno: Kaufman Astoria Studios – 3412 36th Street, Astoria, Queens, New York City, New York, USA

Hrají: Denholm Elliott (Howard), Dianne Wiest (Stephanie), Mia Farrow (Lane), Elaine Stritch (Diane), Sam Waterston (Peter), Jack Warden (Lloyd), Ira Wheeler (pan Raines), Jane Cecil (paní Rainesová), Rosemary Murphy (paní Masonová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: