Filmexport Home Video – Naši furianti

Filmexport Home Video v pátek 1. července 2011 rozhojní dostupné řady pamětnických filmů klasikou Naši furianti za 99,- Kč v digipacku. Komedie o rivalitě dvou selských rodů.

Nejbohatší sedlák a starosta v Honicích Dubský má syna Václava. První radní ve vsi a rovněž bohatý sedlák Bušek je otcem Verunky. Ti dva mladí lidé se mají rádi a chtěli by se vzít. Otcové jsou však tvrdohlaví a neustále soupeří o prvenství. Jejich rivalita zasahuje nejen do osudů jejich rodin, ale i celé vesnice, v níž se tak každý, byť sebemenší problém, vše, co představenstvo projednává, stává kolbištěm dvou rivalů.

Pro množící se krádeže má být ve vsi ustanoven ponocný. Jedním kandidátem je vysloužilý voják Bláha, jehož podporuje otec Václava Dubský. Bušek, otec Verunky, chce zase prosadit krejčího Fialu.

Fialova dcera napíše dopis vyhrožující paličstvím, jehož autorství je připisováno Bláhovi. Když se ukáže, kdo napsal výhružný dopis, stává se ponocným Bláha. Rozlícený Bušek odmítá dát souhlas se svatbou obou mladých lidí. Zoufalý Václav se chce nechat naverbovat na vojnu.

Až hrozba vězení za pytláctví, jehož svědky byli Verunka s Václavem, přiměje Buška ke změně názoru. Před zraky svých spoluobčanů podává Dubskému ruku na usmířenou.

Necelých 70 procent: Mimořádný herecký sbor v pečlivé a až příliš divadelní adaptaci, cílené k posílení národního sebevědomí v kritické době.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 96 minut

Premiéra v kinech: 4. března 1938

Režie: Vladislav Vančura, Václav Kubásek

Námět: Ladislav Stroupežnický (divadelní hra Naši furianti)

Scénář: Vladislav Vančura, Václav Kubásek

Produkce: Karel Šilhánek

Hudba: Jaroslav Křička

Kamera: Karel Degl

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Stanislav Vondraš

Architekt: Alois Mecera

Společnost: P. D. C. (J. V. Musil)

Hrají: Vydra Václav st. (starosta a sedlák Filip Dubský), Antonie Nedošinská (Marie, Dubského žena), Zdeněk Hora (Václav, syn Dubských), František Havel (dědeček Petr Dubský), Jaroslav Vojta (sedlák první radní Jakub Bušek), Míla Mellanová (Frantina, Buškova žena), Zlata Hajdúková (Verunka, dcera Buškových), Jindřich Plachta (vysloužilec Valentin Bláha), Jan W. Speerger (vysloužilec Tomášek), Theodor Pištěk (švec Habršperk), Marie Glázrová (Markytka), Václav Trégl (sedlák Matěj Šumbal), Hermína Vojtová (Marijánka, Šumbalova žena), Ladislav Janeček (Tobiáš, bratr Markytky), František Kovářík (krejčí František Fiala), Lola Skrbková (Terezka, Fialova žena), Eva Svobodová (Kristinka, dcera Fialových), Felix Kühne (hostinský Marek Ehrman), Julius Baťha (závodčí žandarmů), Fanča Lopatová (Bětka), L.H. Struna (chasník Honzík), František Kreuzmann (radní a včelař Šmejkal), Karel Jičínský (radní Václav Kožený), Antonín Jirsa (soused), Jindřich Fiala (soused), Karel Veverka (soused), Václav Menger (majitel střelnice), Ota Motyčka (učitel), Bolek Prchal (řezník), Josef Steigl (řezník), Karel Černý (lesní), Josef Mach (čeledín), Kraus Josef (čeledín)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace