Amercom – Velké bitvy historie (39. díl) – Okinawa 1945

Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie vybírá už jen další z epizod 2. světové války, ve čtvrtek 21. července 2011 by dalším ve fólii společně zataveným DVD a knihou s pořadovým číslem 39 měl být komplet s názvem Okinawa 1945 za obvyklých 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 45 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Obal polského DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Okinawa 1945 – Poslední bitva v Pacifiku

Na jaře 1945 byl výsledek války v Pacifiku již hotovou věcí, ale stále zůstával otevřený konkrétní datum ukončení konfliktu a výše obětí, které ještě budou nutné ke konečné porážce Japonska. Spojenci v sérii skvělých vítězství získali řadu ostrovů v Pacifiku a připravovali se na přímé vylodění na japonské ostrovy.

Ztracené důkazy: Okinawa

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

K tomu ale bylo nejprve nutné ovládnout Okinawu. Tam se odehrála poslední velká bitva druhé světové války na Dálném východě. Kniha popisuje boj armády a jednotek americké námořní pěchoty proti japonské 32. armádě pod velením generálporučíka Mitsuru Ushijimy (Micury Ušidžimy), který vedl tvrdou a promyšlenou obranu ostrova do posledního muže.

Zadní strana polského DVD 

Polské (i české) DVD obsahuje dokument Ztracené důkazy – Okinawa.

Oficiální text:

Na jaře roku 1945 postupovali Spojenci v Tichomoří na všech frontách – vítězství bylo nepochybné. Otázkou bylo, kde dojde k poslední bitvě. Oním místem se nakonec stal ostrov Okinawa. Tento film popisuje zápas o ostrov mezi jednotkami americké armády a námořní pěchoty na jedné sraně a odhodlanými japonskými obránci na straně druhé. Zápas, který se stal poslední bitvou druhé světové války.  

Kniha  Okinawa 1945 – Poslední bitva (Okinawa 1945 – The last battle) je z roku 2002, autor Gordon L. Rottman, ilustrace Howard Gerrard, překlad Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D., odborná korektura Marian Kratochvíl.

Na jaře roku 1945 postupovali Spojenci v Tichomoří na všech frontách a v sérii vítězství získali zpět řadu ostrovů, které vojenské síly japonského císařství na počátku války obsadily. Pochmurné dny potupných porážek byly zapomenuty a spojenecký parná válec se nezadržitelně valil kupředu – o vítězství již nebylo pochyb. Otázkou bylo, kde dojde k poslední bitvě. Oním místem se nakonec stal ostrov Okinawa.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:01)

Původní název: The Lost Evidence: Okinawa

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný