Amercom – Kosmos 18

Čtrnáct dní uteklo jako voda a byť jsou stále ještě pro někoho prázdniny, vydavatelství Amercom posílá na stánky další, 18. číslo ediční řady Kosmos, která obsahuje DVD s časopisem. Tentokráte s podtitulem Nejextrémnější počasí ve vesmíru: Kosmická předpověď. Cena je opět tradičních 69,- Kč.

Představte si tornádo tak silné, že může formovat celou planetu, nebo svět, v němž vanou vichry rychlostí až deset tisíc kilometrů za hodinu! A co třeba déšť, při kterém prší…železo? Zní to jako sci-fi, ale právě takovéto povětrnostní podmínky panují na různých místech naší sluneční soustavy. Vědci už začali odkrývat tajemství klimatických jevů odehrávajících se v atmosférách jiných kosmických těles. Pomůže nám tento výzkum vyřešit problémy související s počasím na Zemi? V situaci, kdy stále častěji čelíme následkům klimatických změn na naší planetě, je jen přirozené, že klíč k pozemským problémům zkusíme najít zkoumáním jiných světů.

 

Je pěkné sledovat počasí na Jupiteru, ale osobně si nejsem až tak jistý, že nám to pomůže rozlousknout problém častých záplav na našem území… Samozřejmě obrazně a nadneseně řečeno :o)

 

Hned první článek v časopise asi zaujme lovce diamantů, neboť pouhých 53 světelných let od nás se nachází bílý trpaslík, v němž 93% hmotnosti našeho Slunce tvoří diamant…

 

Údaje o DVD:

 

Rok vzniku: 2008

Délka: 43 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské