Codi – Německé tanky II. světové války – Panzer – Německý válečný stroj

Ve čtvrtek 1. září 2011 pokračuje Codi za navýšených 99,- Kč v ediční řadě o druhé světové válce a v prodeji by měl být další disk věnovaný německé těžké technice – Německé tanky II. světové války – Panzer – Německý válečný stroj.

Německá obrněná vojska a německé tanky jsou symbolem Blitzkriegu – bleskové války, tedy strategie a taktiky použité v prvním, pro Německou říši vítězném období II. světové války.

 

Panzer - Německý největší válečný stroj 

 

Na rozdíl od obecně rozšířené představy o mohutných kolonách vysoce výkonných německých tanků, které válcovaly nepřítele samotnou svojí velikostí a neporazitelností, spočívala účinnost německých obrněných vojsk v dokonalé taktice a organizaci a závisela na schopnostech perfektně vycvičených osádek a tankových velitelů. Taktika rychlého průniku do nepřátelských pozic kombinovanými obrněnými a motorizovanými bojovými jednotkami a přetnutí jeho zásobovacích a komunikačních linií byla původně britskou myšlenkou, kterou v Německu převzal a teoreticky i prakticky propracoval Heinz Guderian.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Německo totiž po celé období tzv. bleskové války, tj. od září 1939 do konce roku 1942, kdy zaklapla past u Stalingradu, nemělo k dispozici tank, který by byl schopen srovnání se sovětským T-34.

 

Převážnou většinu německých tankových oddílů ještě při invazi do Sovětského svazu tvořily slabě vyzbrojené tanky Panzer II a III, posílené množstvím bývalých československých lehkých tanků nesoucích označení Panzer 38(t), zatímco výkonné Panzery IV tvořily až do roku 1943 jen asi pětinu počtu používaných vozidel. Německá tanková technika počátečního období války pocházela svou koncepcí i technologií z první poloviny třicátých let a kvalitě a takticko-technickým parametrům sovětských tanků odpovídající konstrukce Panzer V Panter a Panzer VI Tiger byly zavedeny až v době, kdy Blitzkrieg již prakticky skončil. Navíc tanků, a zrovna tak dalších obrněných vozidel, nebylo v německých ozbrojených silách nikdy dost, o čemž svědčí přibližně osminová německá produkce oproti produkci Spojenců.

 

Obrazovka z DVD 

 

Úspěch německých obrněných vojsk spočíval v jejich soustředěném nasazení v dobře vybraném a prozkoumaném operačním prostoru a v perfektní koordinaci tankových obrněných oddílů s motorizovanou pěchotou, mobilním i taženým dělostřelectvem a frontovým letectvem i využitím dalších, např. psychologických faktorů, ve spojení s vysokou bojovou morálkou, kterou německé obrněné jednotky neztratily ani v době, kdy byly pod silnou spojeneckou přesilou nuceny ustupovat a vyklízet území za územím.

 

Film je dobrým studijním materiálem pro ty, kteří se zabývají historií druhé světové války i pro ty, které zajímá obrněná technika a její použití ve válce, a obsahuje řadu dosud nepoužitých záběrů. 

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 66 minut (52:23)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný 4:3

Bonus: z nabídky Codi