FilmX – Chungking express

Edice FilmX, nabízející dobré filmy týdeníku Reflex aktuálně ve sběratelské edici číslo IV, opět sahá po tvorbě režiséra Wong Kae Waie (či Kar-wai Wonga, podle nejednoznačné transkripce). Hollywood Classic Entertainment ve čtvrtek 31. srpna 2011 nabídne s pořadovým číslem 21 za 99,- Kč jeho další film Chungking express. Kolik změn přinese jediný den. A po této premiéře následuje (pokud mě paměť neklame, tak poprvé) dlouhá šňůra opakovaných titulů. Řečeno Zóními slovy – bohužel ale půjde o pouhý doprodej osmi disků, vydaných v předchozích letech. Při pohledu na jejich seznam je zřejmé, že jde o tituly, které se špatně prodávaly a tak se opakovaným "protočením" na stáncích vydavatel pokusí zbavit alespoň části skladových zásob.

Film je složen ze dvou nezávislých příběhů o lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných.

Původní návrh obálky 

Snímek zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky.

První z nich se ve známém hongkongském komplexu budov s názvem Chungking Mansions setkává v dubnu 1994 se záhadnou ženou v blond paruce a v tmavých brýlích. Vůbec však netuší, že dívka je překupnicí drog, kterou nutnost záchrany vlastního života nutí k zabíjení.

Vnitřní strana 

Druhý policista si po milostném zklamání s lehkomyslnou letuškou dlouho nevšímá toho, že ho má rada sympatická pomocnice z bistra Midnight Express…

O režisérovi 

Lehce načrtnuté příběhy jsou záminkou k působivé studii na téma lidské osamělosti uprostřed přelidněného velkoměsta. Vyprávějí o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce.

Kolem 80 procent: Mistrné a ladné. Ale taky: Slátanina, u které je snadné umřít nudou.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie / Romantický

Země původu: Hong Kong

Rok vzniku: 1997

Délka: 98 minut

Původní název: Chung Hing sam lam

Světová premiéra: srpen 1994 – Švýcarsko (Locarno Film Festival)

Režie: Kar Wai Wong

Scénář: Kar Wai Wong

Produkce: Pui-wah Chan, Yi-kan Chan, Jeffrey Lau

Hudba: Frankie „Fan-Kei" Chan, Michael Galasso, Roel A. García

Kamera: Christopher Doyle, Wai Keung Lau

Střih: William Chang, Kit-Wai Kai, Chi-Leung Kwong

Kostýmy: William Chang

Společnost: Jet Tone Production

Natáčeno: Hong Kong, Čína

Hrají: Brigitte Lin (žena s blond parukou), Tony Leung Chiu Wai (policista 663), Faye Wong (Faye), Takeshi Kaneshiro (He Zhiwu, policista 223), Valerie Chow (letuška), Chen Jinquan (manažer ‚Půlnočního Expresu‘), Lee-na Kwan aka Guan Lina (Richard), Zhiming Huang (muž), Liang Zhen (druhá May), Songshen Zuo (muž), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 čínsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný