Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (25. díl) – září 1941

Ve středu 7. září 2011 pokračuje cyklus vydavatelství Codi Válka den po dni, v prodeji bude za 59,- Kč disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (25. díl) – září 1941. Tentokrát obal inzeruje chybně o bonusu Erupce v Pacifiku (60 minut dosud nezveřejněných záběrů v originálním znění), na disku je však zcela jiný dokument. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Obrazovka z DVD 

Na celé východní frontě pokračují německá vojska v postupu. Armádní skupina Střed dokončila obkličovací operace u Leningradu, který je zcela odříznut od zbytku země a jedinou zásobovací cestou je lodní doprava přes Ladožské jezero. Hitler nechce Leningrad pracně dobývat a rozhoduje, že jeho obyvatelstvo bude vyhladověno. Proto větší část útočných jednotek vysílá k Armádní skupině Střed, která se připravuje na dobytí Moskvy, sovětského hlavního města. To chce Hitler získat nejpozději do vánoc. Na jihu vojska Armádní skupiny Jih dokončují obklíčení Kijeva a koncem měsíce vstupují do jeho bran. Nacházejí však jen spáleniště a trosky. Další jednotky Armádní skupiny Jih spolu s rumunskými vojsky postupují na Krymský poloostrov a dokončují obklíčení Oděsy. Ztráty jsou strašlivé. Sovětský svaz přišel při operacích kolem Umaně a Kijeva o více jak milion a půl vojáků, zatímco Německo přiznává ztrátu jednoho sta tisíc mužů.

 

Obrazovka z DVD 

 

Na pomoc těžce zkoušenému Sovětskému svazu odplouvá druhý konvoj z Velké Británie. Po prvním, pojmenovaném Derviš, přichází na řadu označení PQ, které se bude používat po celou válku pro všechny konvoje plující z Británie do SSSR. Ty opačné budou označovány QP. Británie, která ještě před třemi měsíci bojovala proti Hitlerovi a Mussolinimu sama, se snaží doplnit výzbroj své armády, letectva a námořnictva tak, aby byla schopna nejen se bránit, ale i útočit. Přitom velkou část z cenných amerických dodávek i z dodávek svých zbrojních závodů musí přesměrovat k novému spojenci, Sovětskému svazu. A ponorková válka v Atlantiku a nyní již i ve Středozemním moři, dále zesiluje.

 

Obrazovka z DVD 

 

Ve Spojených státech se vedou bouřlivé diskuze o Zákoně o neutralitě a příznivci jeho zrušení, nebo alespoň velmi výrazného omezení, nabývají na síle. Mezitím námořnictvo Spojených států přebírá ochranu spojeneckých plavidel ve vodách blízkých americkému a kanadskému východnímu pobřeží a v západním Atlantiku, včetně Dánského průlivu.

 

Vztahy mezi Japonskem a Spojenými státy, včetně jeho spojenců se dále komplikují, protože Japonsko odmítá ukončit válku s Čínou a žádostivě se pohlíží po nové kořisti.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 63 minut (1:02:39) + bonus 60 minut (53:24)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: obal uvádí Erupce v Pacifiku, na disku je ale již dávno vydaný dokument Generálové 2. světové války (10. díl) – Němečtí generálové před soudem v Norimberku, nepochopitelně bez dabingu jen v původním znění, z nabídky Codi  

Bonus

Bonus

Bonus