Filmexport Home Video – Poslední muž

Také Filmexport Home Video se pouští po letním odpočinku do premiérových titulů a v rámci inovací přesouvá svou pamětnickou řadu na středu. Konkrétně 7. září 2011 by ke koupi měl být Poslední muž za 99,- Kč. Komedie s Hugo Haasem o despotickém profesorovi.

Profesor Alois Kohout je přísný despota. Vládne tvrdou rukou a vyžaduje naprostou poslušnost nejen od studentů, ale i od své rodiny. Jeho děti i manželka si ho velice váží, avšak zároveň se ho bojí.

Syn Jaroslav tají kázeňské problémy, ale také svou známost s rozpustilou Tončou. Nejinak je tomu se starší dcerou Zdenkou. Ta má zase ráda doktora Jiřího Bečváře, ale bojí se cokoli říci, obzvláště když ji ustrašená maminka varuje, že jí otec chce vybrat ženicha sám.

Jiří se však nenechá zastrašit a rozhodne se požádat o její ruku, ale když je po svém příchodu svědkem téměř vojenského nástupu celé rodiny včetně kuchařky Barušky, rozhodne se změnit taktiku. Vydává se za spisovatele, který chce o profesorovi napsat knihu, protože ho považuje za dokonalého muže.

Polichocený muž souhlasí a Bečvář ho vzápětí snadno vmanipuluje do situace, kdy mu profesor nabídne Zdenku za manželku, aby dokázal, jak absolutní je poslušnost jeho rodiny. Poté falešnému spisovateli prozradí své tajemství. Figurínu, kterou v případě potřeby maskuje svou nepřítomnost.

Jiří navrhne, aby profesor předstíral odjezd. Ukrytý v bytě pak bude mít možnost sledovat, jak rodina funguje v jeho nepřítomnosti. Profesor se tedy vydává za figurínu a všichni před ním otevřeně řeknou to, co by si jinak netroufli. Vyznají mu svou lásku, ale také vyčtou všechno, čím je týrá. Profesor se polepší a za čas se stane dědečkem tří vnoučat…

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1934

Délka: 88 minut

Kinopremiéra: 5. října 1934

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Walter Schorsch

Námět: František Xaver Svoboda (divadelní hra Poslední muž)

Scénář: Václav Wasserman

Produkce: Josef Stein

Hudba: Karel Hašler, Miloš Smatek

Kamera: Jaroslav Blažek

Střih: Jan Kohout

Architekt: Štěpán Kopecký

Zvuk: Bedřich Poledník

Společnost: Moldavia

Hrají: Hugo Haas (profesor Alois Kohout), Zdeňka Baldová (Kohoutova žena), Marie Glázrová (Zdenka, dcera Kohoutových), Antonín Novotný (Jaroslav, syn Kohoutových), Vladimír Borský (dr. Jiří Bečvář), Jiřina Steimarová (Tonča Vacková), Darja Hajská (kuchařka Baruška), Jára Kohout (dragoun Frantík), Václav Trégl (školník Rejsek), Bohdan Lachman (ředitel školy), Milada Gampeová (Liduška Pivodová), František Hlavatý (bývalý Kohoutův spolužák), Alfred Baštýř (bývalý Kohoutův spolužák), Jindřich Edl (bývalý Kohoutův spolužák), Josef Novák (bývalý Kohoutův spolužák), Jaroslav Bráška (bývalý Kohoutův spolužák), František Říha (bývalý Kohoutův spolužák), Karel Schleichert (bývalý Kohoutův spolužák), Alois Dvorský (Kohoutův bývalý třídní), Josef Kotalík (přednosta stanice), Emanuel Hříbal (Sadař), Josef Mach (student)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace