Supraphon – Co je nového – září 2011

Po několika sólových tiskových zprávách ještě "souhrnná" citace z měsíčníku Co je nového, kterým společnost Supraphon upozorňuje na novinkové tituly ve svém katalogu. Tentokrát tedy měsíc září roku 2011.

  

 

KAREL GOTT – SENTIMENT  

O novince z repertoárku Karla Gotta více zde. Vychází: 30. září 2011, doporučená cena 349,-Kč.

  

TONYA GRAVES – I´M THE ONLY ME

O albu v Praze žijící Američanky TONYI GRAVES, která se do širšího povědomí zapsala především jako zpěvačka kapel Monkey Business a Liquid Harmony, jsme již také informovali. Doplňme tedy dalších pár informací o jejím debutovém sólovém albu. To je zcela příznačně pojmenované I´m The Only Me (Jsem jaká jsem) a představí Tonyu v poloze, jenž je jejímu hudebnímu srdci více než blízká. Přestože je často spojována s jazzovými projekty, toto album jazzové není: I´m The Only Me přináší zajímavý mix různých stylů a hudebních vlivů. Producent alba, kytarista Support Lesbiens Hynek Toman, hovoří o tom, že každá píseň je solitérem, který obstojí jak samostatně tak vcelku. Jednou Tonya zabrousí do vod elegantního popu, jindy k pocitově blízkému soulu, ale nechybí ani rockové nálady. Album obsahuje celkem 11 písní a bonus v podobě tanečního remixu Chrise Sadlera. Všechny novinky vznikly v autorském tandemu Tonya Graves / texty a Hynek Toman / hudba, s výjimkou cover verze hitu Justina Timberlaka „Cry Me A River“. Vydání předznamenal singl „39 Reasons“, doprovázený videoklipem.

Vychází: 30. září 2011, doporučená cena CD: 299,-Kč

 

DVD KAREL KRYL – KONCERTY 1989/1990

Výběr z legendárních Krylových domácích polistopadových vystoupení poprvé na DVD! K písňové části posloužily televizní archivy, naštěstí v profesionální kvalitě poskytující obrazové a zvukové záznamy Krylových koncertů pro ohrožené druhy za mřížemi, všechny slušný lidi a studenty, ale také v Ostravě a v Televizním klubu mladých. Sestřih se soustřeďuje na zachycení toho nejzásadnějšího, tedy výtečných písní v autorské interpretaci, zasazených do doby absolutního nadšení a společného zpívání. Mnohé z toho zdánlivě pominulo, Krylova muzika a poselství však zůstávají stále mimořádně silnými. Dopisy, Plaváček, Lásko!, Rakovina, Braniboři v Čechách, Pieta, Anděl, Pasážová revolta, Srdce a kříž, Veličenstvo Kat, Píseň Neznámého vojína nebo Bratříčku, zavítej vrátka, celkem více než dvacítka songů. K tomu dva cenné záznamy z roku 1969 (Marat ve vaně a Morituri te salutant), jako bonus pak na DVD také dosud nedostupný hodinový dokument Karel Kryl: Filmový portrét (1991), v režii Františka Speváka dokreslující dobu, lidi a hudbu v dalších písních i rozhovorech. Společně s dokumentačním textem Jana Šulce a Vojtěcha Klimta tak vznikl soudržný komplet audiovizuálních materiálů k jedné výseči Krylova života a tvorby, té z mnoha důvodů zcela zásadní. Karel Kryl a my v letech 1989/1990: skvělé písně, svědectví doby!

Vychází: 23. září 2011, doporučená cena DVD: 349,-Kč   

ALOIS NEBEL – SOUNDTRACK 

Alois Nebel – jeden z nejočekávanějších filmů roku je vskutku originální projekt se vším všudy. Stojí za ním debutující režisér Tomáše Luňák a vznikl speciální animační technologií na motivy stejnojmenné komiksové trilogie Jaromíra 99 a Jaroslava Rudiše. Ve filmu se objeví řada známých herců, například Miroslav Krobot, Tereza Voříšková, Karel Roden, Leoš Noha, Alois Švehlík a další. Na hudebním doprovodu k filmu společně pracovali Jaromír 99, Petr Kružík (oba z Priessnitz), Dušan Neuwerth, Jan P. Muchow (oba hrají například v kapele Umakart) a producent a zvukový mistr Ondřej Ježek. Navíc ve filmu a stejně tak i na soundtracku zazní hned několik nečekaných hudebních spojení. Za doprovodu skupiny Umakart v křehké vánoční písni „Půlnoční“ uslyšíme Václava Neckáře, v baladě “Stínohry“ Marii Rottrovou a v hospodské písní „Ruda“ Václava Koubka. Soundtrack dále bude obsahovat původní filmovou hudbu a vybrané dialogy z filmu. Premiéra filmu Alois Nebel proběhne 29. září 2011, ale soundtrack bude slavnostně pokřtěn již 23. září na speciálním koncertě v divadle Archa.

Vychází: 23. září 2011 

 

POPELKA – Kouzelný muzikál na ledě 

Pohádkové téma z nejslavnějších dostalo podobu nových písniček, doprovázejících výpravné představení na ledě! Velká scéna, dobové kostýmy, světelné kompozice, filmové animace a kouzelné efekty se od října do prosince roku 2011 představí více než třicetkrát ve sportovních halách dvanácti největších českých a moravských měst. Tam v krasobruslařských úlohách vystoupí špičkoví sólisté a páry z celé Evropy. Herecko-pěveckých rolí se na pódiu ujmou: Jiří Korn, Pepa Vojtek, Martin Dejdar, Dana Morávková, Leona Machálková, Sabina Laurinová, Hanka Křížková, Magda Malá, Vlastimil Harapes a další, jejichž hlasy si můžete na desce poslechnout. Nádhernou hudbu napsal Petr Malásek, básnickými texty jí opatřil Václav Kopta. Popelku a Prince namluvili a nazpívali Lucie Bílá s Ondřejem Rumlem. Nahrávka bude úžasnou vzpomínkou pro ty, kdož muzikál na ledě Popelka shlédnou, ale i příjemným poslechovým zážitkem pro příznivce melodické hudby Petra Maláska. Kouzelná hudba pro kouzelný muzikál na ledě, v obou případech plné hvězd!

Vychází: 23. září 2011, doporučená cena CD: 279,-Kč  

 

Jiří Suchý a Jiří Šlitr & Semafor – léta šedesátá 

11CD/ 275 písní

Zpívají a někdy též hovoří: Jiří Suchý a Jiří Šlitr, Pavlína Filipovská, Waldemar Matuška, Karel Gott, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Jana Malknechtová, Jiří Jelínek, Pavel Sedláček, Milan Drobný, Jaromír Mayer, Naďa Urbánková, Karel Štědrý, Miluše Voborníková, Magda Křížková, Jiří Grossmann, Miroslav Horníček, Eva Olmerová, Helena Blehárová, Marta Kubišová, Věra Křesadlová, Petra Černocká, Monika Hálová, Viktor a Vlasta Sodomovi, Ljuba Hermanová a řada dalších

Deset kompletů, nahraných tvůrci divadla Semafor, vydal Supraphon kdysi, před téměř padesáti lety. Jsou to slavná alba, známá pod názvy Jiří Suchý – Písničky, Plná hrst písniček, Kdyby tisíc klarinetů, Dobře placená procházka, Vánoční pohlednice, Zločin v šantánu, Toulaví zpěváci, Jonáš a Dr. Matrace, Ďábel z Vinohrad a Básníci a sedláci. V pošetkách, kopírujících první vydání, vychází nyní celý soubor původních alb v boxu, doplněný nejen o zajímavé a hutné bonusy na každém z nosičů, ale rozrostlý o jedenácté CD s raritami a dosud nikdy nevydanými nahrávkami. Můžeme si tak poslechnout kuriozity, rané snímky osmnáctiletého Jiřího Suchého, záznamy z Reduty, neznámé verze známých semaforských písní nebo nepublikované nahrávky ze zkoušek Semaforu. Bonusy na jednotlivých kompletech rozšiřují semaforskou diskotéku o zajímavé a objevné nahrávky známých hitů i písní zapomenutých, či málo známých. Komplet jedenácti CD doplňuje booklet s vysvětlujícími texty zapálených příznivců Jonáš klubu – autora sestavy Lukáše Bernýho a theatrologa Vladimíra Justa. Soubor shrnuje první desetiletí existence divadla Semafor na gramofonových deskách a bude tak objevem pro znalce, odborníky, nadšené příznivce Semaforu, ale i ty, kteří se s tvorbou dvou geniálních autorů, Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra teprve seznamují. Nejlepší léta nejen Semaforu na jedenácti CD!

Vychází: 23. září 2011, doporučená cena 11CD: 999,-Kč  

Staré řecké báje a pověsti

1. CD: 1 – Prolog, 2 – Prometheus, 3 – Potopa, 4 – Faëthon, 5 – Orfeus, 6 – Midas, 7 – Založení Théb

2. CD: 1 – Prolog, 2 – Tantalos, 3 – Pelops, 4 – O zlatém rounu, 5 – Jason a Medea, 6 – Epilog

3. CD: 1 – Řecké nebe, 2 – Heraklovo mládí, 3 – Théby, 4 – Nemejský lev, 5 – Hydra lernská, 6 – Augiášův chlév a další z dvanácti prací, 7 – Zlatá jablka Hesperidek 8 – Poslední úkol / Kerberos, 9 – Heraklova cesta do podsvětí, 10 – Krev kentaura Nessa a Heraklova nesmrtelnost, 11 – Závěrem

4. CD: Trojská válka: 1 – Paris a Helena, 2 – Obléhání Troje a Patroklova smrt, 3 – Achileus, Hektor a Aiás, 4 – Trojský kůň / Odysseovy cesty (1. část): 5 – Odysseus a Kyklop Polyfemos, 6 – Aiolos, Laistrygoni a Kirke, 7 – Stíny mrtvých, 8 – Sirény, Skylla a Charybda (začátek)

5. CD: Odysseovy cesty (2. část) – 1 – Sirény, Skylla a Charybda (dokončení), 2 – Fajákové, 3 – Odysseus na Ithace , 4 – Odysseus a Telemachos, 5 – Ženichové, 6 – Penelopa, 7 – Odysseův luk a sekery, 8 – Mír na Ithace

Vyprávějí: Taťjana Medvecká, František Němec a Petr Pelzer

V kompletu pěti CD vychází téměř úplná kniha Eduarda Petišky Staré řecké báje a pověsti, která patří už řadu let k nejoblíbenějším pramenům přibližujícím široké veřejnosti a zejména mladé generaci antickou mytologii. O významu znalostí z tohoto oboru pro pochopení vývoje evropského a tedy i českého umění není sporu a právě proto je Petiškova kniha zařazena mezi tzv. doporučenou četbu na středních školách. Řecké báje nejsou ovšem jen zdrojem poučení, nabízejí také napínavé až strhující příběhy, které umocňuje dokonalá interpretace předních členů činohry ND Taťjany Medvecké, Františka Němce a Petra Pelzera. Komplet je doplněn slovníkem antických jmen a výrazů, jehož tvůrcem je režisér nahrávky a znalec antiky Tomáš Vondrovic.

Vychází: 30. září 2011, doporučená cena CD: 299,-Kč

Ludmila Peterková & Bennewitzovo kvarteto Klarinetové kvintety  

Antonín Rejcha – Kvintet B dur pro klarinet a smyčce op. 89

W. A. Mozart – Kvintet A dur pro basetový klarinet a smyčce K 581

Ondřej Kukal – Clarinettino. Concertino pro klarinet a smyčce op. 11

Ludmila Peterková – klarinet, basetový klarinet

Bennewitzovo kvarteto (Jiří Němeček – 1. housle, Štěpán Ježek – 2. housle, Jiří Pinkas – viola, Štěpán Doležal – violoncello)

Pavel Klečka – kontrabas (Clarinettino)

Tři skladby vzniklé v rozpětí 200 let, a přesto mají mnoho společného; jejich skladatelé měli klarinet v lásce a v uvedených dílech nechali v plnosti zaznít bohatství své melodické invence. Všichni se nechali inspirovat vynikajícím klarinetistou. Mozartův kvintet vznikl pro virtuosního hráče Antona Stadlera, Ondřej Kukal psal své chytlavé Clarinettino pro vycházející klarinetovou hvězdu Ludmilu Peterkovou. Ta dílo s velkým ohlasem premiérovala a po dvou desetiletích se k němu vrací na této nahrávce. Nespočetněkrát nahraný Mozartův „Stadlerův“ kvintet pro mnohé vyzní neobvykle; Ludmila Peterková se totiž rozhodla nahrát jej na hlubší basetový klarinet, nástroj okouzlující sametové barvy, pro který byl původně napsán. Že Rejchův kvintet není na nahrávce „do počtu“, že jeho hravá nápaditost obstojí i vedle Mozartovy dokonalé vyváženosti, o tom se přesvědčíte při prvním poslechu. Skvělým partnerem je klarinetistce Bennewitzovo kvarteto, které patří k nejlepším mladým pokračovatelům slavné české kvartetní tradice. Svědčí o tom jejich soutěžní úspěchy (soutěž ARD Mnichov 2004, 1. cena a zlatá medaile v Ósace, 1. cena na soutěži Premio Paolo Borciani 2008) i ohlasy z koncertů na nejvýznamnějších pódiích Evropy, USA a Japonska. Ludmila Peterková otevírá hravý a barevný svět klarinetu napříč dvěma staletími.

Vychází: 30. září 2011, doporučená cena CD: 329,-Kč  

 

Bambini di Praga – Merry Christmas

Nejkrásnější vánoční koledy

Bambini di Praga / Blanka Kulínská, Bohumil Kulínský

Hosté – Kühnův mužský sbor / Pavel Kühn

Jana Boušková – harfa ad.

28. červen 2011 bude v české hudbě spojován s koncem jedné legendy: po 38 letech se posledním koncertem se svým publikem rozloučil sbor Bambini di Praga. Senzacechtiví si budou připomínat smutnou kapitolu života sboru, pro milovníky hudby však Bambini di Praga zůstane značkou špičkového dětského pěveckého sboru, který české sborové umění proslavil doslova po celém světě (Paříž, Berlín, Řím, Helsinky, Lipsko, Tokyo, New York, Osaka, Hong Kong, Jerusalém, Monte Carlo, Abu Dhabi, Boston, Johannesburg, Oslo…). Byly to právě nejkrásnější vánoční koledy z Čech a Moravy, ale i koledy dalších národů, se kterými sbor slavil největší úspěchy a přinášel tak poetiku svátků Narození Páně i za hranice křesťanského světa. Tato nahrávka prostě a citlivě zaranžovaných, zvonivými hlasy rozsvícených koled zůstane jedním z uměleckých vrcholů v historii sboru. Především však v sobě má neodolatelné kouzlo vánočního Tajemství a Radosti. Komu jinému než dětem máme věřit zpívání o narozeném dítěti, které přináší radostnou zvěst o veliké Boží lásce k nám? Nejkrásnější koledy – dětskými hlasy rozsvícená vánoční radost.

Vychází: 23. září 2011, doporučená cena CD: 199,-Kč