Bedna

Neméně festivalově úspěšný španělský film Bedna bude uveden 18.4.2008 v pražském kině Aero v rámci 15. Dnů evropského filmu. Druhé pražské představení bude 20.4. v kině Světozor, pro filmové příznivce z Moravy to bude 26.4. v brněnském kinosále B.Bakaly a 1.5.v olomouckém kině Metropol.

Film byl oceněn na MFF Las Palmas 2007, kde získal Cenu publika. Na MFF Ibiza 2007 obdržel Cenu za nejlepší film a za Nejlepší herečku. Na MF komedie v Peñiscole 2007 – Nejlepší herečka. Na festivalu „De cine de Lorca“ 2007 to byly ceny – Nejlepší film, Nejlepší režisér, Nejlepší herečka. Na MFF v Montrealu 2007 – Nejlepší debut; na Europacinema Viareggio 2007 – Nejlepší film; dále 2× „Cinespaňa de Toulouse“ FF 2007 – Nejlepší film, Nejlepší soudntrack.
Bedna
Originální název: La Caja
 
Žánr: komedie
Země původu: Španělsko
Rok vzniku: 2007
Délka: 113 min.
Scénář: Juan Carlos Falcón Rivero, Víktor Ramírez
Hudba: Joan Valent
Kamera: Gonzalo F. Berridi
Režie: Juan Carlos Falcón Rivero
Hrají: Elvira Mínguez, Joan Dalmau, Ángela Molina, Antonia San Juan, María Galiana, Vladimir Cruz, Manuel Manquiňa, Jordi Dauder, Mari Carmen Sánchez, Petife Lorena, Miguel Mota, Rogério Samora
Protože v Eloisině přeplněném domku není kam uložit jejího právě zesnulého manžela, Doña Isabela se nabídne, že tělo Dona Lucia vezme k sobě. Místo plaček a truchlení však přítomnost zemřelého probudí dlouho živenou nenávist. Na světlo vyplouvají nepříjemné pravdy, ostudná tajemství, strachy, skrytá přání a nevyslyšené touhy. Zatímco vdova si užívá znovunabytou svobodu, sousedi si po svém vyrovnávají účty s nenáviděným mrtvým, udavačem a přívržencem Francova režimu. Film podává hořce poetický a tragikomický pohled na život na Kanárských ostrovech v 60.letech minulého století.