Bontonfilm – Já, truchlivý Bůh

Do přehledu filmů z katalogu Bontonfilmu se na neděli 18. září 2011 dostal i další český film Já, truchlivý Bůh za 59,- Kč. O žertu, který vážně poznamenal všechny zúčastněné.

Film Já, truchlivý Bůh je přepisem jedné povídky ze sbírky Milana Kundery Směšné lásky. Je to lehce ironický, komorně laděný příběh neopětované a beznadějné lásky, příběh o tom, jak se lest v lásce nevyplácí. Vypráví o bezmála profesionálním sukničkáři a o jeho rafinovaném plánu, který se ale vyvine zcela proti původnímu očekávání.

Adolfa kdysi zaujala krásná, ale hloupá studentka operního zpěvu Jana, která ho k sobě přitahuje především svou sveřepou nevinností. Adolf se o ni dlouhou dobu neúspěšně pokouší, ale když dojde k jejich definitivnímu rozchodu, začne vymýšlet rafinovanou odvetu, do níž zapojí svého řeckého kamaráda. Adolf ho vydává za slavného dirigenta a ačkoliv mu Jana velmi lehce podléhá, míjí se zamýšlená odplata účinkem a Adolf i Apoštol se musejí vyrovnávat se škodolibou ironií osudu…

V hlavní roli exceluje suše ironický Miloš Kopecký, který stejnou roli vytvořil o dva roky dříve v televizním zpracování téhož námětu, jeho přítele, svérázného řeckého emigranta, si v této verzi přesvědčivě zahrál Pavel Landovský.

Kolem 80 procent: Excelentní herecká i tvůrčí konstelace.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1969

Délka: 83 minut

Kinopremiéra v ČR: 17. října 1969

Režie: Antonín Kachlík

Pomocná režie: Miroslav Kubišta

Asistent režie: Karel Kovář, Lilian Havlíčková

Námět: Milan Kundera (povídka z knihy Směšné lásky)

Scénář: Milan Kundera, Antonín Kachlík

Dramaturg: Jan Procházka, Erich Švabík

Produkce: Petr Čapek, Martin Baroch, Dana Dudová

Hudba: Vladimír Sommer

Kamera: Jan Němeček

Druhá kamera: Pavel Nečesal

Asistent kamery: M. Kudrna

Střih: Jaromír Janáček

Zvuk: Emil Poledník

Kostýmy: Jan Kropáček, Eliška Hofová, Jana Ledecká  

Architekt: Milan Nejedlý

Masky: František Malec, Marie Džbánková, Jiří Nevařil

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Švabík – Procházka  

Natáčeno: Praha, Československo / Brno, Československo

Hrají: Miloš Kopecký (Adolf), Pavel Landovský (Řek Apostol Certikidis), Hana Lelitová (studentka konzervatoře Jana Malátová – dabing Alena Procházková), Jiřina Jirásková (rozvedená paní Štenclová), Ivana Mixová (operní zpěvačka), Květoslava Houdlová (oční lékařka), Jindra Reháková (Apostolova žena), Pavla Maršálková (Malátová, Janina matka), Zdeněk Kryzánek (Malát, Janin otec), Jarmila Gerlová (slečna Jana s dlouhými vlasy, odmítnutá milenka – dabing Dana Syslová), Vlastimil Maršíček (tenorista Lambrecht), Jiří Přichystal (operní pěvec), Dana Pokorná (Janina přítelkyně), Jana Karpašová (Janina přítelkyně), Ilona Jirotková (Janina přítelkyně), Boleslava Svobodová (Růženka), Vladimír Klemens (učitel hudby), Milivoj Uzelac (dirigent), Helena Bendová (domovnice), Karel Hanzlík (baleťák), Jan Víšek (lékař v nemocnici), MUDr. Jestřáb (lékař), Otakar Chaloupka (mistr dirigent Ořechovský-Burský), Antonín Kachlík (operetní režisér Žoužel), Edita Dindělová (dívka), Alena Balejová (dívka), Jana Lauferová (dívka), Marta Richterová (dívka), P. Horáková (dívka), J. Kovářová (dívka), František Kubíček (vrchní), Orchestr Brno 60 (orchestr), Marie Fingerová (paní), K. Bílý (hudebník), J. Dziodzik (hudebník), K. Šumpik (hudebník), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory