Bontonfilm – Výlet

Bontonfilm má v přehledu plánovaných titulů v neděli 18. září 2011 český film Výlet za 99,- Kč. Co si doma neřeknete, dozvíte se cestou.

Absurdní road-movie, ve kterém babička naplní svůj sen, matka se ke svým dcerám přestane chovat jako k dětem, dcery se ke svým manželům přestanou chovat jako k idiotům a otcův popel je rozptýlen po celé zemi a ještě dál.

 

Je to už skoro šest měsíců, co otec zemřel, ale jeho popel stále stojí na babiččině příborníku. Zdá se, že rodina už má veškerý žal za sebou a každý je plně ponořen do svých vlastních problémů. Nikdo z rodiny však netuší, že plastiková urna může být pro jejich životy cosi jako dobře načasovaná bomba. Dlouho odkládaná výprava na slovenský hřbitov, kde si otec údajně přál ležet, svede dohromady lidi, z nichž už každý žije jinde a po svém. A už společný rodinný oběd před cestou naznačuje, že mezi nimi nepanuje žádná rodinná idyla. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje.

 

Mladší dcera Zuzana, nepříliš úspěšná výtvarnice a "dyzajnérka" kachlíků do koupelny, těžce snáší naivně iritující poznámky svého muže Pavla. Prohlubují totiž její sílící obavu, že se svým manželstvím asi bude muset něco dělat a chystá se manžela opustit. Připočteme-li k tomu jejího – možná až příliš pohledného, úspěšného a nezávislého – milence, malíře abstraktních pláten Lubora, je jasné, že Zuzanu rodinné historky o prošlých kompotech zrovna moc nezajímají.

Starší sestra Ilona se na výlet vydává ve vysokém stupni těhotenství. Unavená a trpící pocitem zanedbání doufá, že jako nenápadná mučednice může nejlépe oživit ochabující zájem svého znuděného muže Vítka. Kromě mindráků ze stereotypního manželství nasedá s Ilonou do auta i napětí mezi ní a matkou Miladou, které den ode dne prohlubuje společné soužití v jednom domě.

Důvod pohnout se konečně z místa má i Zuzanina a Ilonina matka Milada. Ta se jako čerstvá vdova a často i nevítaná tchýně cítí čím dál zneuznanější a zbytečnější. Je to i tím, že ještě nepřišla na to, co si bez věčného uklízení, vaření a obstarávání domácnosti může se svým životem vlastně počít. A co je pro ni nejtrpčí, vůbec netuší, jak se má bez svého manžela – kdysi tak spolehlivé opory a komunikačního mostu – domluvit s dcerami, s nimiž se možná poprvé v životě setkává úplně sama.

 

Ani úmysly babičky Valerie nejsou spjaty pouze s pietním aktem. Všem sice stále připomíná, jak moc chtěl její syn odpočívat na hřbitově u svého slovenského rodiště. Její nadšení, že se do rodného Nového Města nad Váhou podívá sama (a dokonce s bezpečným rodinným doprovodem), je ale přece jen až příliš nápadné.

Dámskou posádku doplňuje Zuzanin manžel Pavel. Ten – až na mírnou nadváhu, která ho přece jen trochu trápí – vypadá jako jediný spokojený, a možná až naivně šťastný člen rodiny. Přítomnost mužského elementu se ale během cesty ukáže jako velmi podstatná a Pavel se z nezbytného pánského "doplňku" stane přirozeným vůdcem celé akce.

 

Také Leon, pětiletý Ilonin syn, vypadá jako celkem spokojený cestující: zvlášť, když mu nikdo neprohlíží a nevyklepává obsah jeho přítele Žahoura, plyšového pejska se zapínacím bříškem…

 

Do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má svůj život a svoje problémy. Samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy…

  

Kolem 70 procent: Výborný scénář a báječný, lehký a uvěřitelný film.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Česká republika / Slovenská republika

Rok vzniku: 2002

Délka: 100 minut

Kinopremiéra v ČR: 21. března 2002

Režie: Alice Nellis

Druhá režie: Michal Pátek

Scénář: Alice Nellis

Dramaturgie: Ivo Pelant, Jaroslav Vanča, Jiří Dufek

Produkce: Klára Bukovská, Pavel Šolc, Igor Hudec, Helena Slavíková, Alice Nemanská, Pavel Dvořák

Hudba: Tomáš Polák

Kamera: Ramunas Greičius

Střih: Josef Valušiak, Adam Dvořák

Zvuk: Jiří Klenka

Kostýmy: Kateřina Štefková

Architekt: Petr Fořt

Společnost: Ars Media s.r.o. / Česká televize / Filmia / Studio Virtual

Hrají: Iva Janžurová (matka Milada), Theodora Remundová (Zuzana), Igor Bareš (Pavel), Naďa Kotršová (babička Valerie), Sabina Remundová (Ilona), Jakub Chrbolka (Leon), Jiří Macháček (Vítek), Dan Bárta (Lubor), Kamila Vondrová (celnice), Martin Matějka (celník), Igor Čillík (šéf celníků), Martin Šulík (farář), Anna Geislerová (slečna ze škodovky), Kryštof Hádek (mladík ze škodovky), Rudolf Pechan (barman), Milada Rajzíková (servírka), Petr Štefek (tanečník), Bohumil Norek (kustod ze zámku), Hung Nguyen Tien (vietnamec), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: Film o filmu, Písničkové klipy, Fotografie z natáčení, Filmografie tvůrců a herců, Upoutávky