Amercom – Kosmos 21

Další číslo DVD s časopisem Kosmos má číslo 21 a podtitul Rychlost světla: Hranice možností. Vydavatelství Amercom přichází v pondělí 26. září 2011 s aktuálně neaktuálním dokumentem o tom, zda je něco rychlejšího než světlo… Cena je jako obvykle 69,- Kč.

Podle nám známých fyzikálních zákonů nemůže nic překonat rychlost světla – ale je tomu opravdu tak? Díky rychlosti světla můžeme okamžitě vnímat vše, co se kolem nás děje, ale zároveň jsme schopni nahlížet do historie vesmíru od jeho počátků před více než třinácti miliardami let až do současné doby.

 

Seznamte se s některými osobitými projevy rychlosti světla, jež představuje univerzální konstantu, a poznejte, jakými způsoby se vědci snaží překonat „světelnou bariéru", aby se cesty ke hvězdám, o kterých zatím jen sníme, mohly jednoho dnes stát skutečností.

 

Proč aktuálně neaktuální? Neaktuální je dokument díky roku svého vzniku. A aktuální je díky tomu, jak nás v současné době prokleply některé deníky (hlavně internetové) na téma „Einsteinova teorie relativity padla". Ano, mám na mysli vědce z CERNu, kteří objevili částice rychlejší než světlo. Ale vyčkejme na potvrzení tohoto objevu a kochejme se zatím tímto dokumentem.

 

V časopise se dozvíme něco o historii měření světla, ale také něco o světelném znečistění.

 

Údaje o DVD:

 

Rok vzniku: 2008

Délka:  44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské