Filmexport Home Video – Kde alibi nestačí

Filmexport Home Video rozhojní řady pamětnických filmů tentokrát až ve čtvrtek 29. září 2011 další „alibistická" kriminálka Kde alibi nestačí za 99,- Kč. Kapitán Tůma a nadporučík Líbal vyšetřují aféru s nelegálním prodejem padělaného zahraničního léku ve volném pokračování snímku 105 % alibi.

Vše začíná v okamžiku, kdy je zjištěno, že řada lidí se srdeční chorobou zemřela, neboť místo léčby doporučované lékaři užívali falešný "švýcarský" lék Cordofilin. Netušili totiž, že v tubách je obyčejný vitamín B, neškodný, ale neúčinný lék.

Pátrání po těch, kdo se pro svůj zisk neštítili zneužít ani nemocné a tím je vlastně zabíjet, vede kapitán Tůma se svým pomocníkem poručíkem Líbalem. První stopa vede k magistru Jelínkovi, který však unikne zatčení sebevraždou. Také další z podezřelých, zloděj Josef Šesták policii unikne. Jeho stopa vede do Karlových Varů a tam se také oba kriminalisté vydají, aby pokračovali v pátrání. Inventura ve skladu místní firmy Mediky prokáže zdroj vitamínu právě zde.

 

Okruh podezřelých se rozšiřuje, ale všichni mají alibi. Mezi podezřelými se ocitne ředitel Vopálenský, jeho lehkomyslný synovec Mirek Zach, Mirkova milenka, Švýcarka Isa Krausová, i její manžel, ředitel mezinárodního hotelu.

Inkognito obou vyšetřovatelů padne, když je při své produkci prozradí kouzelník Bonhardi, původně lékárník, vlastním jménem Valenta. Šesták se pokusil navázat spojení právě s ním. Valenta je ale zavražděn.

Šesták se rozhodne s Bezpečností spolupracovat a jde na schůzku, kterou mu domluvil před smrtí Valenta. Bezpečnost ví, že ten, kdo přijde, je vrah Valenty a podvodník s léky. Večer přijdou do restaurace, na místo schůzky, náhodou všichni podezřelí. Podaří se detektivům rozklíčovat, kdo z podezřelých je pachatelem?

K 70 procentům: Kriminální klasika s plejádou českých herců, úžasný Oldřich Nový.

Žánr: Krimi / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1961

Délka: 92 minut

Kinopremiéra: 28. července 1961

Režie: Vladimír Čech

Pomocná režie: Čestmír Mlíkovský

Asistent režie: Anna Lackovičová, Věra Ticháčková

Námět: Karel Cop

Scénář: Karel Cop, Vladimír Čech

Dramaturg: Václav Nývlt

Produkce: Josef Ouzký

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Josef Střecha

Druhá kamera: Bedřich Baťka

Asistent kamery: Miroslav Mašek

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Kamil Lhoták

Kostýmy: Věnceslava Kulhavá, František Mádl

Masky: Oldřich Mach, Marie Koulová, Rudolf Buneš

Zvuk: Černý František, zvukové efekty Brunclík Bohumír

Odborný poradce: kapitán Miloš Vlasák

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Fikar

Hrají: Karel Höger (kapitán VB Miloš Tůma), Josef Bek (nadporučík VB František Líbal), Oldřich Nový (ředitel hotelu Jindřich Kraus), Anna Pitašová (Krausova žena zvaná Isa), Bohuš Záhorský (ředitel firmy Medika dr.Vopálenský), Jan Tříska (laborant Mirek Zach, synovec Vopála), Miloš Nedbal (kouzelník Bonhardi, vlatním jménem Ladislav Valenta), Bohumil Šmída (zloděj Josef Šesták řečený Šoufek), Oldřich Velen (poručík VB Jiří Florián), Marcela Martínková (laborantka Zdena Fišárková), Josef Abrhám (svědek Jirka Ruml), Libuše Geprtová (Rumlova dívka), Deyl Rudolf ml. (major VB), Anna Gabrielová (Kryštofová, žena lékárníka), Hana Brožová (hráčka golfu), Miloslav Lipinský (tanečník), Věra Burešová (tanečnice), Alena Martinovská (tanečnice), Antonín Kandert (skladník Rendl), František Miroslav Doubrava (příslušník VB), Ota Motyčka (správce domu), František Hadrava (vrchní), Josef Hlinomaz (recepční v prologu), Bohumil Honsa (vrátný), Marta Kaňovská (cizinka), Eva Marie Kavanová (hráčka golfu), Lubomír Kostelka (vrchní Na vyhlídce), František Kovářík (starý pan Menšík), Věra Langrová (recepční), Václav Lohniský (recepční Internationalu), Vilém Pruner (číšník v Internationalu), Zdeněk Řehoř (Lokvenc), Sonja Sázavská (barmanka Lenka), Georgis Skalenakis (cizinec), Otto Šimánek (příslušník VB Moravec), Zdeněk Týle (liftboy), Gustav Nezval (náčelník VB), Věra Hanslíková (žena u výslechu), Gabriela Bártlová-Buddeusová (Fikejzlová, žena u výslechu), Milka Balek-Brodská (Řezáčová, žena u výslechu), Milena Geislerová (cizinka), Václav Wasserman (host v hotelu), Karel Peyr (Sochor, muž u výslechu), Martin Vačkář (pikolík)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný