Vitus

Posledním z tria filmů, které si představujeme v souvislosti s druhým ročníkem festivalu Der Film je neobyčejný film Vitus o nadpozemsky talentovaném chlapci a vrtkavosti lidského osudu. Snímek Frediho M. Murera byl švýcarským zástupcem v nominacích na Oscary 2006 v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený film.

Žánr: drama, hudební
Země původu: Švýcarsko
Rok vzniku: 2006
Délka: 120 min.
Režie: Fredi M. Murer
Hrají: Teo Gheorghiu, Bruno Ganz, Fabrizio Borsani, Urs Jucker, Eleni Haupt, Tamara Scarpellini, Kristina Lykowa
Vroucí příběh v tradici „coming-of-age story“ se točí kolem zázračného dítěte, které vezme osud do svých rukou. Vitus je chlapec, který vypadá, jako by pocházel z jiné planety: má sluch jako netopýr, hraje na klavír jako virtuóz, od pěti let studuje všemožné encyklopedie a diriguje orchestr. Není tedy divu, že jeho rodiče mu začínají předvídat skvělou budoucnost. Chtějí, aby se Vitus stal klavíristou.
Zázračné dítě však sní o létání a o normálním dětství. Nakonec – až na jedno dramatické zaváhání – Vitus poznává kouzlo skromného života a jeho opravdových hodnot.
Vitus byl švýcarským zástupcem v nominacích na Oscary 2006 v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený film.
Festivaly: IFF Locarno, IFF San Sebastian, WFF Montreal 2006, Berlinale 2006
Ceny: Zlatý Leopard (IFF Locarno 2006), nominace na Oscara 2006, Bronzový medvěd (Berlinale 2006), několik cen publika (MFF Rom, AFI Fest) a další