Šíp – Zítra vstanu a opařím se čajem

 

Nedávno vyšlo v úterním Šípu DVD se zajímavým českým sci-fi filmem Zabil jsem Einsteina, pánové. Sedmdesátá léta byla v tomto žánru v českém filmu plodná, což dokazuje další skvělý sci-fi film Zítra vstanu a opařím se čajem, který vyjde v úterním Šípu 9. října 2007. Cena 40,- Kč

 

 

Satirická komedie ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícím z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavních postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařští nacisté se představí Jiří Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. 

 

 

 

 

Film byl natočen na motivy povídek výrazné postavy české vědecko fantastické literatury Josefa Nesvadby (Výpravy opačným směrem, Blbec z Xenemünde). Josef Nesvadba a Miloš Macourek měli právě jako v už zmiňovaném filmu Zabil jsem Einsteina, pánové na svědomí scénář, takže mají oba filmy mnoho společných rysů (Zítra vstanu… je však podle mého názoru lepší). Mají společné mimo jiné i to, že v nich hraje herec Jiří Sovák, kterému role nacistického sturmbanführera padla a podal v ní naprosto přesvědčivý výkon. Opět se zde také objevuje téma cestování v čase, které je ostatně oblíbeným motivem tohoto žánru jako takového. 

 

 

 

 

Film se odehrává ve třech časových pásmech a děj přechází mezi nimi. Herec hlavní role Petr Kostka v době, kdy byl režisérem Polákem osloven, aby se zúčastnil natáčení, po přečtení scénáře nejdříve toto odmítl s důvodem, že konstrukce příběhu je tak složitá, že se v ní nikdo nevyzná. Režiséra Poláka to mrzelo, protože tu roli psal vysloveně pro Petra Kostku a proto ho přemluvil, aby si scénář přečetl ještě jedenkrát. Ten ho poslechl a nakonec se do děje tak zabral, že se začal podílet i na opravách drobných chyb. 

 

 

 

 

Při vlastním natáčení však i sám režisér Polák začal pochybovat o tom, že lidé pochopí složité přesuny v časových rovinách. Ale nakonec se ukázalo, že film je pochopitelný a vznikl jeden z nejlepších sci-fi filmů českloslovenské kinematografie. 

 

 

 

 

Na rozdíl od některých amerických filmů z druhé světové války byl film naprosto dokonalý z hlediska vojenské historie. Hitlerův bunkr byl naprosto přesnou rekonstrukcí a šlo se tak daleko, že i distinkce důstojníků a řádové stužky byly udělány podle toho, jaké měl kdo v roce 1943 dosažené hodnosti. Také herec, jenž hrál Adolfa Hitlera byl skvěle vybrán a namaskován. Zde se podařilo dosáhnout mnohem lepší podoby než třeba ve filmu Hitler – vzestup zla (Rise Of Evil). 

 

V posledních měsících jsme se v bulvárních plátcích dočetli spousty nepodstatných informací o předčasně zesnulém hudebním skladateli Karlu Svobodovi. Nyní tedy jeden důležitý fakt: skvělou hudbu k tomuto filmu složil právě tento Pan skladatel. 

 

Žánr: Sci-fi / Komedie

Rok vzniku: 1977

Země původu: Československo

Délka: 91 minut

Kinopremiéra: 1. srpna 1977

Režie: Jindřich Polák

Druhá režie: Zdena Pavlátová, Lada Vacková

Námět: Josef Nesvadba

Scénář: Jindřich Polák, Miloš Macourek

Dramaturgie: Libuše Váňová

Produkce: Jan Šuster, Jan Vild, Rudolf Mos  

Kamera: Jan Kališ

Druhá kamera: Rudolf Holan

Hudba: Karel Svoboda

Střih: Zdeněk Stehlík

Kostýmy: Theodor Pištěk ml., Miloslava Šmídová

Masky: Rudolf Hammer

Zvuk: Adolf Böhm

Odborný poradce: Jiřá Mrázek, Zbyšek Svoboda

Triky: Jan Kališ, Milan Nejedlý, Jiří Rumler

Hrají: Petr Kostka (Jan Bureš / Karel Bureš), Jiří Sovák (Klaus Abard, dabing Klause v roce 1942 Jiří Schmitzer), Vladimír Menšík (Kraus), Vlastimil Brodský (Ing. Bauer), Marie Rosůlková (Whiteová), Otto Šimánek (White), Valerie Chmelová (Helena), Slávka Budínová (Kroupová), Josef Větrovec (Kroupa), Zuzana Ondrouchová (Eva), František Vicena (Hitler), Horst Giese (Goebbels), Jan Sedliský (Himmler), Marie Drahokoupilová (markéta), Josef Bláha (Rousek), František Peterka (šéfpilot Rober Nol), Ota Sklenčka (MUDr. Kryl), Jiří Lábus (technik), Jan Pohan (esesák), Karel Hábl (esesák), Miloš Vavruška (esesák), Jiří Lír (zaměstnanec Universa), Viktor Maurer (zaměstnanec Universa), Miroslav Moravec (zaměstnanec Universa), Jitka Zelenohorská (zaměstnankyně Universa), Petr Nárožný (řidič), Josef Šebek (příslušník VB), Jan Přeučil (SS lékař), Ladislav Šimek (lékař), Pavel Spálený (starý nacista), Zdeněk Hodr (starý nacista), Gustav Opočenský (starý nacista), Svatopluk Beneš (starý nacista), Vladimír Hrabánek (pracovník půjčovny), Elena Strupková (květinářka), Luděk Nešleha 

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

 

 

Jazyk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky  

Titulky: česky, anglicky

 

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: filmografie, fotogalerie, rozhovory (Petr Kostka, Theodor Pištěk)