Magic Box – Druhá pozvánka do filmového světa – Pes baskervillský + Dědička

Další Pozvánka do filmového světa z katalogu MagicBoxu by měla dorazit vcelku rychle po té zpožděné první, už v sobotu 1. října 2011 má být na pultech za 199,- Kč další dvojice filmů Pes baskervillský a Dědička. Předpokládejme, že jako minule nebude bonusový film nikde na obalu zmiňována zůstává tak skryt zrakům náhodných kolemjdoucích…

Další filmové zpracování klasického románu sira Arthura Conana Doylea má název Pes baskervillský.

 

"Peter Cushing je skvělý Holmes" (Daily Mirror) a "Andre Morell je dokonalý dr. Watson" (Daily Herald) v klasickém hrůzostrašném příběhu, v němž hraje i hororová legenda Christopher Lee. Díky "přesvědčivým hereckým výkonům a strašidelné kameře" (Video Movie Guide) vás tento "proklatě dobrý film" (Newsweek) udrží v nejistotě – a napětí – až do posledního záběru.

Pod mlžnými útesy proslulých anglických blat číhá ďábelské zlo a v podobě pekelného psa se živí roztřeseným masem dědiců Baskervillu. Než ovšem tato divoká bestie bude moci zatnout zuby do nového majitele panství, bude muset zkřížit své zlovolné tesáky s pronikavým intelektem nejsilnějšího protivníka, na kterého kdy narazila – jedinečného Sherlocka Holmese.

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů… Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing.

Na imdb.com 70 procent, na csfd.cz 79: Skvělá atmosféra, úžasní herci, zdařilá adaptace – prostě paráda.

Žánr: Krimi / Drama / Horor / Mysteriozní

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1959

Délka: 83 minut

Původní název: The Hound Of The Baskervilles

Světová premiéra: 4. května 1959 – Velká Británie

Režie: Terence Fisher

Námět: Arthur Conan Doyle (román)

Scénář: Peter Bryan

Produkce: Michael Carreras, Anthony Hinds, Anthony Nelson Keys, Kenneth Hyman

Hudba: James Bernard

Kamera: Jack Asher

Střih: Alfred Cox

Společnost: Hammer Film Productions

Natáčeno: Bray Studios, Down Place, Oakley Green, Berkshire, Velká Británie / Chobham Common, Surrey, Velká Británie / Frensham Ponds, Farnham, Surrey, Velká Británie

Hrají: Peter Cushing (Sherlock Holmes), André Morell (doktor Watson), Christopher Lee (Sir Henry), Marla Landi (Cecile), David Oxley (Sir Hugo), Francis De Wolff (doktor Mortimer), Miles Malleson (Bishop), Ewen Solon (Stapleton), John Le Mesurier (Barrymore), Helen Goss (paní Barrymoreová), Sam Kydd (Perkins), Michael Hawkins (Lord Caphill), Judi Moyens (služebná), Michael Mulcaster (trestanec), David Birks (sluha), a další

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus:

A bonusovým diskem má být Oscarová romantika ve filmu Dědička. Když žena miluje muže … a nezná pravdu!

 

V podmanivém dramatu se sešli držitelka Oscara Olivia De Havilland a Montgomery Clift.

Příběh je situován do New Yorku poloviny 19. století. Krásná Catherine Sloperová pochází z aristokratické rodiny, jíž po smrti její matky vládne despotický otec. Když se na scéně objeví pohledný, ale chudý nápadník, šarmantní muž jménem Morris Townsend, pohrozí otec dceři vyděděním. Podle něj totiž mladík usiluje jen o její majetek. Láska a peníze – může mít Catherine obojí?

Nyní si můžete tenhle "čtyřhvězdičkový" (Leonard Maltin) film oceněný čtyřmi Oscary, natočený podle dramatizace známého románu Henryho Jamese Washington Square, vychutnat ve zbrusu nové, digitálně upravené verzi.

Snímek uspěl v těchto kategoriích: Nejlepší herečka v hlavní roli (Olivia de Havilland), Nejlepší výprava v černobílém filmu (John Meehan, Harry Horner, Emile Kuri), Nejlepší kostýmy v černobílém filmu (Edith Head, Gile Steele) a Nejlepší hudba (Aaron Copland). Vyjma těchto čtyř sošek byl ještě snímek nominován v dalších čtyřech kategoriích, a sice: Nejlepší herec ve vedlejší roli (Ralph Richardson), Nejlepší kamera (Leo Tover), Nejlepší režie (William Wyler) a Nejlepší film.

Dědička, to je nejen mistrovské dílo o lásce, zklamání a zradě, ale zároveň ukázka skutečného filmového umění.

Na imdb.com 82 procent, na csfd.cz 88: Wylerův majstrštyk, nezapomenutelný brilantní film.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1949

Délka: 111 minut

Původní název: The Heiress

Světová premiéra: 6. října 1949 – USA, New York

Režie: William Wyler

Námět: Henry James (na motivy románu "Washington Square")

Scénář: Augustus Goetz, Ruth Goetz (podle vlastní divadelní hry)

Produkce: Lester Koenig, Robert Wyler, William Wyler

Hudba: Aaron Copland

Kamera: Leo Tover

Střih: William Hornbeck

Kostýmy: Edith Head

Společnost: Paramount Pictures

Natáčeno: Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Olivia de Havilland (Catherine Sloperová), Montgomery Clift (Morris Townsend), Ralph Richardson (Dr. Austin Sloper), Miriam Hopkins (Lavinia Pennimanová), Vanessa Brown (Maria), Betty Linley (paní Montgomeryová), Ray Collins (Jefferson Almond), Mona Freeman (Marian Almondová), Selena Royle (Elizabeth Almondová), Paul Lees (Arthur Townsend), Harry Antrim (pan Abeel), Russ Conway (Quintus), David Thursby (Geier), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: