Bontonfilm – Agora

Bontonfilm uvádí v přehledech na středu 5. října 2011 pro trafikový prodej film Agora v ceně 99,- Kč. Svět se navždy změnil.

Agora je výletem do starověkého Egypta, do mýtického města Alexandrie za událostmi, které vedly k dramatickému zničení nejvýznamnější knihovny své doby. Knihovny, která je dodnes symbolem moudrosti a vzdělanosti antického světa i jeho postupného zániku.

Píše se rok 391 po Kristu a Egypt se nachází pod nadvládou upadajícího římského impéria. Násilné, náboženské nepokoje pronikají ulicemi Alexandrie až za brány slavné městské knihovny. V jejích zdech zůstává uvězněna i vynikající astronomka a filozofka Hypatia, která je i se svými věrnými stoupenci odhodlaná knihovnu bránit.

Mezi jejími příznivci jsou dva muži, odhodlaní bojovat nejen o záchranu veškeré moudrosti antického světa, ale také o lásku krásné Hypatie. Vtipný, bohatý a privilegovaný Orestes a Davus, mladý otrok, který se zmítá mezi tajnou láskou ke své paní a vidinou svobody, kterou by získal, kdyby se přidal k nepřátelským křesťanům…

Příběh vypráví nejen o moudré Hypatii a jejím životě, ale také o době, kdy ze starověkých chrámů odcházeli staří bohové a kdy nastupovala nová náboženství. Film je inspirován skutečnými událostmi, které nebyly doposud filmově zpracovány.

 

Monumentální výprava starodávného světa byla postavena v přístavu Ricasoli na Maltě, kde se natáčely i filmy Troja či Gladiátor. Rozpočet filmu přesáhl 50 milionů eur. "Chtěl jsem, aby měli diváci pocit, že sledují dokument CNN o událostech z té doby. Dojem, že sledujete nejžhavější zprávy, byl základem mého přístupu. Chtěl jsem prolomit některé zažité postupy dobových filmů; nejen natáčet ve větším formátu, točit širokoúhlé záběry a použít grandiózní hudbu. Agora je mixem strohé přesnosti a okouzlení." dodává režisér filmu Alejandro Amenábar.

Na imdb.com hodnocení 71 procent, na csfd.cz 75: Přes četné historické chyby výpravný a strhující příběh s filozofickým podtextem o fanatismu.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Historický / Romantický

Země původu: USA / Španělsko

Rok vzniku: 2009

Délka: 122 minut

Originální název: Agora

Světová premiéra: 17. května 2009 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 22. července 2009

Režie: Alejandro Amenábar

Scénář: Alejandro Amenábar, Mateo Gil

Produkce: Álvaro Augustín, Fernando Bovaira, Simón de Santiago, José Luis Escolar, Jaime Ortiz de Artiñano

Hudba: Dario Marianelli

Kamera: Xavi Giménez

Střih: Nacho Ruiz Capillas

Kostýmy: Gabriella Pescucci

Společnost: Mod Producciones / Himenóptero / Telecinco Cinema / Canal+ España / Cinebiss

Natáčeno: Delimara, Malta / Fort Ricasoli, Kalkara, Malta / Marsaxlokk, Malta / Mdina, Malta / Valletta, Malta

Hrají: Rachel Weisz (Hypatia), Max Minghella (Davus), Oscar Isaac (Orestes), Ashraf Barhom (Ammonius), Michael Lonsdale (Theon), Rupert Evans (Synesius), Richard Durden (Olympius), Sami Samir (Cyril), Richard Durden (Olympius), Omar Mostafa (Isidorus), Manuel Cauchi (Theophilus), Oshri Cohen (Medorus), Charles Thake (Hesiquius), Harry Bord (prefekt Evagrius), Yousef ‚Joe‘ Sweid (Peter), Clint Dyer (Hierax – Parabolano), Sam Cox (pohan), George Harris (Heladijský hodnostář), Sylvester Morand (hodnostář), Paul Barnes (hodnostář), Amber Rose Revah (Sidonia), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: