Filmexport Home Video – Sobota

Filmexport Home Video vydává další pamětnický film, ve středu 5. října 2011 to tentokrát bude drama o manželské nevěře s Adinou Mandlovou a Oldřichem Novým Sobota za 99,- Kč.

Helena Málková se doma nudí, protože její muž Petr často nebývá doma, jezdí na služební cesty. Aby unikla šedosti dnů, domluví se proto se svým bratrem Jiřím, že mu bude vypomáhat v květinářství.

Zde se seznámí s Richardem Herbertem. Protože se jí zdá, že tento světák splňuje všechny její sny o zajímavém životě, snadno podlehne jeho dvoření a odstěhuje se do jeho garsonky. Jiří je zároveň Petrovým velkým přítelem a proto ho celá situace mrzí. Pozve Helenu na večeři do luxusního podniku. Tam je však také Richard v doprovodu své manželky.

Nešťastná Helena, které Richard namluvil, že je svobodný, uteče do garsonky. Tam ji navštíví bývalá Herbertova milenka Karla a vezme Heleně poslední zbytek iluzí o Richardovi. Karla si odvede Helenu k sobě a potom se sejde s Richardovou ženou Luisou.

Ta jí přizná, že v zájmu udržení svého manželství Richardovy zálety tolerovala. Obě ženy se domluví a připraví na Richarda lest. V garsonce místo Heleny čeká na Richarda jeho žena Luisa. Manželé se dohodnou na společné dovolené. Jiřímu se podařilo navázat vztah s rozumnou a samostatnou Karlou, která se mu už dávno líbila. Petr vyhledá Helenu a ta se ráda vrací ke svému laskavému a spolehlivému manželovi.

Po natočení tohoto snímku skončil Oldřich Nový v koncentračním táboře a Adina Mandlová si už nikdy v žádném dalším českém filmu znovu nezahrála.

K 70 procentům: Vydařený realistický film o nevěře, kde Oldřich Nový šaramantně ztvárňuje nekomickou roli.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1944

Délka: 89 minut

Kinopremiéra: 12. ledna 1945

Režie: Václav Wasserman

Asistent režie: František Milič

Námět: Olga Scheinpflugová (pod pseudonymem Stanislava Ratajová)

Scénář: Josef Neuberg

Produkce: Vilém Brož, Oldřich Papež

Hudba: Jiří Traxler, Josef Stelibský

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Marie Kopecká

Architekt: Karel Škvor

Výtvarník: Ž. Frintová

Zvuk: Stanislav Vondraš

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Oldřich Nový (průmyslník Richard Herbert), Adina Mandlová (Luisa, Richardova žena), František Hanus (měřičský úředník Petr Málek), Hana Vítová (Helena, Petrova žena), Ladislav Boháč (Jiří Valeš, Helenin bratr), Jiřina Štěpničková (Karla Bartošová, Herbertova bývalá milenka), Růžena Šlemrová (Richardova matka), Bedřich Veverka (Herbertův šofér Jindřich), Nora Stallich (Herbertův sluha Josef), Karel Dostal (JUDr.John, Herbertův právní zástupce), Ela Šárková (Johnova žena), Milada Šupitová (prodavačka v květinářství), Miloš Šubrt (zahradník), Marie Hrdličková (cyklistka), Jindřich Láznička (hotelový vrátný), Jan W. Speerger (ředitel hotelu), Jan Fifka (host u Herbertů), Jaroslav Hladík (host u Herbertů), Marie Geblerová (panská u Herbertů), Slávka Jägrová (zákaznice v květinářství), Jiří Suchý (kluk vystupující z tramvaje), Jiřina Salačová (zpěvačka), Květoslava Pouchlá

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný