Sony – Czech Made Man

Vydavatelství Sony už dávno rezignovalo na svůj původní plán a do trafik něco pošle zcela výjimečně. Jako například další zánovní český film CzechMadeM@n v sobotu 15. října 2011 za cenu 199,- Kč. Černá komedie podle skutečného příběhu. …s poctivostí leda pojdeš…

Příběh sleduje jednu nečítankovou kariéru. Od otloukánka z chudé rodiny alkoholika, ke králi internetových domén. Nemožné je možné, padají normy, konvence, pravidla.

 

Už jako kluk pochopí, že spolehnout se musí jedině sám na sebe. Na základce doluje mince z telefonních automatů nebo součástky z lodí v holešovickém přístavu (šrouby dělají šrouby). Z prváku průmyslovky ho vyhodí, stáhne se do skladu léčiv. „Totáčem" 80. let kličkuje nepříliš vzorově a přelomový listopad prožije rovněž nezvykle – mezi blázny v léčebně. Po revoluci už to jede, ba letí. Nahoru, ale i dolů. Do Německa a zpátky. Na Pankrác a zpátky. Do Číny a zpátky.

 

Vše je tak snadné, až je to k smíchu (ale i tzv. „vo hubu"). Může za ten rozlet chytrost nebo vychytralost? Z netušených a nekonečných možností internetu vyroste ve finále virtuální blahobyt. Ví nebo neví? Odkud jde a kam kráčí? Na kontech má hodně nul, po kapsách vždy pro jistotu dva pakly tisícovek přetažených gumičkou, v megabytě skoro žádný nábytek, přátelům rozdává auta, sám jezdí metrem. Má všechno, dokonce plánuje hodně netradiční rodinu… Vypadá to na happyend, ten se ovšem stylově zvrtne.

 

Film Czech Made Man je natočen podle pravdivé skutečnosti kluka z rodiny alkoholika, který se vypracoval až na krále domén. Stačí být chytřejší (mazanější?) a odvážnější (bezohlednější?) než průměr. Milióny přilétají a odlétají. Takový je zákon džungle.

 

Domácí databáze od 60 do 80 procent. Jeden z mála filmů, který jsem poslední dobou viděl v kině. A který mě překvapil, příjemně překvapil. Tempem, sólováním Budaře, výpravou a vizuálem, účastí nečekaných herců v leckdy opravdu nečekaných rolích (a roličkách) a nevšedním humorem. Leckoho ovšem spíš popudil, svou údajnou prázdnotou, povrchností a amorálností.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2011

Délka: 106 minut

Kinopremiéra v ČR: 28. dubna 2011

Režie: Tomáš Řehořek

Pomocná režie: Tomáš Zelenka

Scénář: Milan Bukovecký, Jiří Hubáček, Ota Klempíř

Dramaturgie: František Fiala

Produkce: Michaela Flenerová, Jirí Jurtin, Jan Barta, Dana Voláková

Hudba: Karel „Kája" Mařík

Kamera: Antonio Riestra

Střih: Pavel Hrdlička

Kostýmy: Sasha Isar

Masky: Sasha Isar

Architekt: Oleg Petrov

Zvuk: Tomáš Bělohradský, Ivo Heger

Společnost: NOGUP Agency / ELEPHANT Orchestra / Ticket Art

Natáčeno: Mnichov, Německo / Praha, Česká republika / Šanghaj, Čína

Hrají: Jan Budař (Jakub Vrána), Martin Písařík (J.T.), Predrag „Pedja" Bjelac (Noha), Milan Šteindler (Čáp), Veronika Hong (Sharon), Mei Yin Kang (Wang), Kateřina Brožová (Jiřina Hložová), Jana Krausová (Jakubova matka), Ota Klempíř (Jakubův otec), Petr Čtvrtníček (Lemke), Nikola Danosová (Herta), Dominika Danosová (Marta), Katarína Hasprová (Dagmar), Tomáš Matonoha (Dagestánec), Václav Marek (Hans), Ester Kočičková (doktorka), Filip Švarc (mladý doktor), Martin Hranáč (Míša), Jan Antonín Duchoslav (pomocná stráž VB), Norbert Lichý (výčepní), Roman Bratislav Janečka (Zoubek), Zdeněk Srstka (maskot), Lukáš Kohout (dvanáctiletý Jakub), Andy Arnautov (patolog), Andrieve Rodriguez Dorado (Irenka), Vladimír Marek (Hans), Daniel Margolius (parťák), Hoa Nguyen (Tao), Jaroslav Vlach (profesor), Karel Hábl (docent), Pavel Bezděk (štamgast), Hynek Čermák (saniťák), Tomáš Magnusek (saniťák), Václav Krejčí (ošetřovatel), Karel Zima (prodavač), Václav Havel, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: film o filmu, nepoužité scény, trailer