Magic Box – Casablanca

MagicBox pokračuje v nové ediční řadě Největších filmových klenotů a pro úterý 18. října 2011 do ní za 199,- Kč vybral titul Casablanca. Slavné válečné drama muže, do jehož osudu a proklamované nestrannosti zasáhla dávná láska.

Casablanca, nositel tří zlatých sošek, patří mezi snímky, které nestárnou. Ostatně filmů, jenž dostaly Oscara za režii, scénář a jako nejlepší film roku, také není příliš mnoho…

Jedinou možností, jak se zachránit před gestapem, byl útěk z Evropy do neutrálního Lisabonu. Cesta vede přes noční lokál v Casablance ve francouzském Maroku, jehož majitelem je Rick Blaine, muž s tajuplnou minulostí a dobrodruh. Právě tady se scházejí uprchlíci z celé Evropy, kteří se pokouší získat na černém trhu víza a prchnout před nacisty do Ameriky.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A sem přichází také nacista major Strasser s úkolem zatknout vraha německých kurýrů a zadržet jednoho z vedoucích členů protinacistického odboje, Čechoslováka s maďarským jménem Viktor László. Jeho žena, Norka Ilsa, byla kdysi v Paříži milenkou Ricka, který ji hluboce miloval a dosud se nevzpamatoval z toho, že beze slova zmizela, když se vrátil její muž, považovaný tehdy za mrtvého po útěku z koncentračního tábora.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Přestože miluje svého muže a odmítne ho opustit, když policejní prefekt neposkytne Lászlovi vízum, podlehne staré lásce k Rickovi, když ho navštíví kvůli dopisům zabitých kurýrů, které si u něj uschoval před svým zatčením kšeftař Ugarte a které opravňují dvě osoby k odletu do Lisabonu. Když je pak Laszló zatčen, přidá se Rick na stranu manželů a přinutí Renaulta, aby je odvezl na letiště. Místo aby s milovanou ženou odletěl sám, zastřelí Strassera a umožní odlet Lászlovi. Sám potom odchází k vojsku bojující Francie.

Na imdb.com 88 procent, na csfd.cz 86: Čas tomu skvostu nedokázal ublížit, i když je to ten nejbanálnější a nejklišovitější příběh na světě. Ikonická klasika.

Zadní strana jednoho z předchozích vydání 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1942

Délka: 98 minut (1:38:28 + bonusy)

Původní název: Casablanca

Světová premiéra: 26. listopadu 1942 – USA, New York

Režie: Michael Curtiz

Námět: Murray Burnett, Joan Alison (divadelní hra "Everybody Comes to Rick’s")

Scénář: Julius J. Epstein, Philip G. Epstein, Howard Koch, Casey Robinson

Produkce: Hal B. Wallis, Jack L. Warner

Hudba: Max Steiner

Kamera: Arthur Edeson

Střih: Owen Marks

Kostýmy: Orry-Kelly

Společnost: A Warner Bros. – First National Picture

Natáčeno: Flagstaff, Arizona, USA / Metropolitan Airport – 6590 Hayvenhurst Avenue, Van Nuys, Los Angeles, Kalifornie, USA / Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Waterman Drive, Van Nuys, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Humphrey Bogart (Richard Blaine), Ingrid Bergman (Ilsa Lundová), Paul Henreid (Victor Laszlo), Claude Rains (kapitán Louis Renault), Conrad Veidt (major Heinrich Strasser), Sydney Greenstreet (signor Ferrari), Peter Lorre (Ugarte), S. Z. Sakall (Carl), Madeleine LeBeau (Yvonne), Dooley Wilson (Sam), Joy Page (Annina Brandelová), John Qualen (Berger), Leonid Kinskey (Sascha), Curt Bois (kapsář), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 1.0 anglicky, německy, španělsky

 

Zvukové stopy

 

Titulky: česky, anglicky, dánsky, chorvatsky, německy, hebrejsky, islandsky, španělsky, řecky, francouzsky, finsky, maďarsky, norsky, polsky, portugalsky, slovinsky, švédsky, turecky

 

Titulky

 

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: Film o filmu (Casablanca: You Must "Remember This" Documentary – 36:46), upoutávka (Theatrical Trailer – 2:48)

Bonusový film o filmu 

Bonusový film o filmu - parodie s Bugs Bunnym

Bonusový film o filmu

Velké překvapení – disk zřejmě pochází ze zahraniční matrice Warnerů, takže žádné stupidní byste neukradli – logo společnosti a rovnou film. Z dodatečně vyvolaného menu se zpřístupní nejen bohaté nastavení, kterému vůbec neodpovídá nově natištěný přebal (popisek nepřiznává ve zvukových stopách němčinu a titulků uvádí také jen polovinu) a bonusy (přebal tají přítomnost Filmu o filmu, který bohužel sice ukazuje přístupné i české titulky, ale lokalizace chybí).